Havreklibröd
Här kommer ett enkelt recept...
Du behöver till ett bröd:
Du behöver till ett bröd:
- 5 dl jästbrödsvetemjöl
- 2 dl havrekli(gärna ekologiskt)
- 1 tsk salt
- 1 påse(11 g) torrjäst
- 3 dl vatten
- 1 ägg
Sätt på ugnen 200 grader
För pensling:
1/ 2 dl vatten
1 msk sirap
1)Blanda ihop mjöl,havrekli,salt och torrjäst med en trägaffel.Värm vattnet till ordentligt handvarmt vatten(+42 grader).Häll vätskan i mjölblandningen och tillsätt ägget. Rör om till en jämn och ganska lös deg. Täck skålen med en bakduk och låt jäsa 1/2 timme på en varm plats.
2)Häll degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Strö över litet mjöl och täck över degen och låt jäsa ytterligare en 1/2 timme. Grädda i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter på ugnens lägsta fals.
3)Gör i ordning sirapsblandningen.Koka upp vattnet och blanda i sirapen. Pensla det heta brödet med sirapsblandningen och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt brödet svalna utan duk för att få en knaprigt skal.
Kommentarer
Trackback