Fransyskans briesallad


Den här salladen passar bra nu på sommaren när det är varmt och man inte orkar äta så mycket.
En mycket god och lättgjord, lyxig sallad...

  • En medelstor brieost
  • En ask färska jordgubbar
  • Romansallad
  • Pinjenötter (rostad i en stekpanna utan fett)
Skär romansalladen grovt lägg upp på ett stort fat. Skär brieosten i skivor, dela jordgubbarna  och lägg på romansalladen. Strö över de rostade pinjenötterna.
Servera med en vinegrette, ett gott bröd och glas bubbligt...Mumms 

Pesto


Passar bra till färskt lantbröd och grillat!

  • 2 st Basilikakrukor
  • 100 g Pinjefrön
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 dl Olivolja
  • 100 g Parmesanost
Lägg basilikabladen i en mortel och stöt till en röra, tillsätt pinjefrön och fortsätt att stöta. Pressa i vitlöken och riv i parmesanost, rör om och häll i olivoljan.  Rör om och smaka av med salt och peppar.

The King ...


The King of Pop, Michael Jackson har lämnat oss! Han var den största! Han dog alldeles för ung. Michael Jacksons barn har mist sin far, hans mor, far och syskon har mist en son och bror och världen har mist sin King of Pop!(För mig så finns det bara en King of Pop och det är Michael Jackson och en Queen of Pop som är Madonna...jag tror det är många som håller med mig?! Det finns många andra bra artister men ingen slår dessa två! ) Jag minns när man dansade till hans musik på skoldiscot och försökte göra han till  bl.a. "Thriller", "Beat it" , "Bad" , "Billie Jean" m.m för länge, länge sen men oavsett det så känns hans musik  alltid fräsch... Han var och är fortfarande en av mina favoriter och jag har många goda minnen till hans musik men även lyssnat på hans musik när man har känt sig nere och deppad. Den här händelsen har chockerat  och berört hela världen, att denna legendariska popikon har dött känns väldigt sorgligt och overkligt. Man tycker ju att de är odödliga! Hans musik kommer alltid att leva vidare i många hjärtan...



Våra tankar går till Michael Jacksons familj. Tack än en gång för din musik!

Tack så mycket för alla gratulationer


Ville bara tacka alla som uppvaktat mig på min födelsedag!
Många kramisar från lilla mig :)



Grattis Syster Nina


Idag vill jag passa på att gratta min underbara syster!
Min bästa vän, min syster, min reservmamma, min första riktiga min vän - det är min syster
Du är den finaste människan jag vet och har alltid betytt mycket för mig!

Avståndet betyder ingenting
Vi kan ha våra egna liv och gå olika vägar
för du är ändå alltid nära och har din speciella plats i mitt liv!



Älskar dig massor så nu vill jag gratulera dig på din dag!
HURRA, HURRA,HURRA!




Gubbröra


Passar bra till midsommar! Jag ska bjuda mina vänner på gubbröra- och skagensnittar!
Skagenröra hittar du under: Skagen alá sthlm

4-6 portioner
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 rödlök
  • 70 gram anjovis
  • Gräslök
  • Dill
  • 1-2 msk cremé fraiche

  1. Finhacka anjovisen och rödlöken i en bunke.
  2. Hacka även äggen och häll ner tillsammans med anjovisen och rödlöken.
  3. Blanda ihop allt tillsammans med cremé fraiche, finhackad dill och gräslök!

Servera tillsammans med kavring eller knäckebröd.
Garnera med en dillvippa och grov svartpeppar!



Hej på er!


Hej på er! Hoppas att allt är bra med er?! Själv så har jag ledigt och har haft lite smått ont i halsen några dagar, har blivit kall pga. det blandade vädret varmt, kallt, regnigt,varmt och kallt. Blir det aldrig en ordentlig varm sommar här i Helsingfors kan man ju fråga sig?! Har pysslat med allt möjligt, har haft ett "skoprojekt" vilket betyder att jag har kollat igenom mina skor och fixat  i ordning dom  i små " skohyllor " som jag köpt från Ikea, blogga en del, läst  Madonna biografi, strosat runt på stan, solat( då det var fina, varma dagar och framförallt chillat för är det inte det man också ska göra om man har sommarledigt?!! Ha det så bra nu tills vi hörs igen.

Tjingeling på er


MIMOSA


Här kommer en drink som kommer från Kalifornien. Den svalkar skönt i värmen och passar fint vid trädgårdfester eller om man vill lyxa till söndagsbrunchen lite...


  • 10 cl Mousserande vin ( för alkoholfri variant använd alkoholfri cider eller sprite )
  • 8 cl Apelsinsaft / Apelsinjuice

Häll upp apelsinsaft i allround glas eller högt champagneglas fyll upp med mousserande vin.

Om man vill kan man tillsätta krossad is på botten av glaset och sedan hälla upp ingredienserna eller så kan man tillsätta isbitar efter att man har hällt upp ingredienserna.

Geting


Här kommer en riktig utedrink att  smutta på  t.ex. idag på fredags eftemiddagen på terassen, balkongen eller varför inte inne om inte vädret tillåter och få en liten sommarkänsla...

  • 2 cl Vodka
  • 2 cl Bananlikör
  • 12 cl Ginger Ale- ingefärsdricka
  • 1 Apelsinskiva
Häll upp rikligt med is i ett grogglas och tillsätt sedan alkoholdryckerna. Rör om.
Fyll sedan upp glaset med Ginger Ale och dekorera med en apelsinskiva. Klar att avnjutas :)









Rachael Ray


Här kommer ytterligare ett tips på en pigg och trevlig hemsida. Det är programledaren och författaren Rachael Ray's hemsida. Mycket recept, bl.a budget måltider ( bra i dessa svåra, ekonomiska tider), resor och annat smått och gott. Så det är bara att checka in www.rachaelray.com  när ni har tid:)

 

 


 


Ananas och jordgubbssmoothie


Ett gott och nyttigt mellanmål!

Detta behövs för 3 personer:

  • kli
  • 5 dl Jordgubbsyoughurt
  • 1 Burk krossad ananas på burk med saft
  • 1/2 dl Havrekli

Gör så här:
Blanda den krossade ananasen och dess saft med jordgubbsyoughurten. Tillsätt sedan havrekli. Mixa. Häll upp i höga glas och servera genast. Mmm nyttigt:)


GOOP- nourish the inner aspect


Här kommer ett tips på en mycket trevlig hemsida med riktig stjärnglans (som jag fick tips om av min mammas man), det är ingen mindre än den glossiga skådespelerskan Gwyneth Paltrows hemsida: GOOP-nourish the inner aspect med andra ord näring för den inre aspekten.

Den är fullspäckad med en mängd trevliga och nyttiga recept, mode, resor, stylingtips, hälsa, boktips, film, musik och mycket annat trevligt och intressant för både det yttre och det inre. Den här sidan tillhör redan mina  favoriter. Hoppas att någon av Systrarnaysters läsare också har hittat en ny favorit?! Gå in på  www.goop.com

 

 




Bärkräm


Nu när det är sommar så är det väldigt gott med bär och här kommer ett enkelt recept på en bärkräm.
  • 1/2-1 kg färska eller frysta bär jordgubbar,hallon,blåbär eller krusbär
  • 1-1 1/2 dl strösocker
  • Lite frön från en vaniljstång eller lite äkta vaniljs frön på burk(kan uteslutas)
  • 1-2 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl blandat med en 1/2 dl vatten

  1. Koka upp bären tillsammans med vatten,socker och vanilj. Rör om.
  2. När bären är mjuka rör ihop potatismjöl och vatten och häll i det i bärblandningen.
  3. Låt hastigt koka upp igen tills det har " tjocknat" till lite.

    Servera med vispad vaniljvisp i glas med fot eller bara som den eller med mjölk.
    Mummsfilibabba...

Sommarpotatissallad


Den här potatissalladen passar bra till sommarens alla grillfester.
  •  1/2-1 kg små nykokta färska potatisar
  • 1 knippe sommarlök
  •  1 nypressad citron
  • 1/2-1 dl olivolja
  • Flingsalt och nymald svartpeppar
  1. Koka potatisen och dela den i slantar när den är varm. Lägg potatisen i en skål.
  2. Blanda olivolja och den nypressade citronen i en liten skål.Häll dressingen över den nykokta varma potatisen rör om försiktigt.
  3. Hacka sommarlöken och blanda i den i potatissalladen försiktigt.
  4. Salta och peppra. Klart för servering!

Passar bra till grillad fisk och kött.
.

White on White


Här kommer ännu ett tips på ett av mina smultronställen. Det är en trevlig inredningsbutik "White on White" med möbler och annat småtrevligt. Den här butiken passar perfekt för den som älskar vitt och fransk lantstil. Butiken ligger på fashionabla Bulevarden i Helsingfors.

www.whiteonwhite.fi
Adress:
Bulevarden 1
00100 Helsingfors
Telefon:09-661 003

Gulliga butiken Kämppä i Helsingfors


När jag var ute och strosade på stan med min vän Hanna så hittade vi en liten gullig butik på Kaptensgatan i Helsingfors.Här hittar man fina inredningsprylar som soffkuddar, ljusstakar, ljus och tvålar etc. Införskaffade mig en ny, fin,och somrig tygkasse som är cerisefärgad med vackra blommor på från danska "Broste" som jag alltid bär med mig istället  för att köpa en massa plastpåsar hela tiden, man måste tänka grönt i dessa tider. Jo och äntligen så skaffade jag mig en ny necessär från "Ceannis" också den väldigt somrig. Butiken är värd ett besök om man har vägarna förbi Helsingfors förstås :).


Adress:
Kaptensgatan 11
00140 Helsingfors
Telefonnr:040-592 8283

Öppettider:
Tis - Fre 11-17.30
Lördag 10.30-14.30
Sön - Mån STÄNGT

Margrethe skål


Systrarna Yster gillar Sigvard Bernadottes "Margrethe skål". Bakar alltid med denna ljuvliga skål, det ger en lite  extra" Royaltouch" på bakverken .Finns i en mängd olika färger och storlekar. Gillar speciellt den i ljustrosa :)


Salladssmoothie


Den här smoothien passar perfekt som ett snabbt  och svalkande mellanmål.

Detta behövs till 4-6 portioner
  • 1 stor banan
  • 1 normalstor gurka
  • 1/2 huvud isbergssallad
  • 1/2 kruka med basilika
  • 1 msk flytande honung
  • 5 dl ramlösa med citronsmak
  1. Skala banan och gurka.
  2. Dela banan,gurkka och isbergssallad och mixa i en mixer.
  3. Tillsätt basilikablad och mixa igen. Tillsätt honung och citronramlösan.

Häll upp i glas och dekorera med en gurkstav eller ett basilikablad. Servera genast.



Ananasugnspannkaka


Ett lite annorlunda recept på ugnspannkaka.
  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 2 burkar krossad ananas
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl cocosflingor
  • 3 dl vetemjöl
  1. Vispa samman ägg, mjölk och socker. Rör ner ananaskross och dess spad.
  2. Blanda ner rapsoljan, cocosflingorna och vetemjöl. Låt degen svälla ca 30 minuter.
  3. Häll smeten i en ugnsform med smort smörpapper på.
  4. Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter.

Servera med lite glass eller vispad grädde och en klick jordgubbssylt.

Couscous sallad


En god vegetarisk sallad.
  • Couscous
  • Kikärter
  • Röd paprika
  • Majs(burk eller fryst-tinad)
  • Rödlök
  • Sockerärter
  • Bladselleri
  • Grönsaksfond
  1. Koka couscousen enligt anvisningar med grönsaksfond eller grönsaksbuljong.
  2. Låt svalna och häll upp i en stor bunke. Blanda ner kikärter och majs.
  3. Strimla paprika, selleri och sockerärter och skär löken i ringar. Rör om.


Lägg upp allt på ett stort fat och servera med lime och vitlöksyoughurt.

Lime och vitlöksyoughurt

  • Rivet limeskal
  • 1-2 klyftor riven vitlök
  • 2-3 dl matlagningsyoughurt
  • En nypa flingsalt'
    Rör ihop alla ingredienser. Låt stå en stund i kylen.

  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters