"Man tager vad man haver" - Emmies recept


Vår andre person som mailade sitt egna recept heter Emmie Erkheden 23 år från Stockholm som gärna vill dela med sig av sin speciella pannkakstårta! HÄRLIGT!



"Ägg, mjöl, vaniljsocker, salt och mjölk har väl alla hemma? ;)
- Barnsligt gott ;) , hälsningar Emmie"

2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
6 dl mjölk
3 st ägg

Vad jag hade hemma att garnera med:
Hallonsylt (på flaska)
Vispgrädde
Bananer & äpplen
Kelloggs cornflakes Red berries

Förberedelser
Tag fram ett serveringsfat
Vispa upp grädden
Skiva frukten du vill ha till

  1. Varva sylt och grädde mellan pannkakorna,
  2. och lagra till den höjd/storlek du vill ha.
  3. Lägg även grädde på toppen av tårtan.
  4. Dekorera med den skivade frukten, cornflakes eller vad du nu har hemma, och till sist ringla lite sylt över!



Enkel ceasarsallad


Igår hade jag en tjejmiddag, då bjöd jag på denna enkla rätt!
En förenklad ceasarsallad alá Systrarna Yster

3 kycklingfiléer
2 avokado
1 rödlök
Romansallad
Smör
Salt & peppar

2 dl gräddfil
4 msk lättmajonäs
1 vitlöksklyfta
1 halv pressad citron





  1. Stek kycklingen i smör, salta och peppra. Skiva i snygga skivor.
  2. Skala och skär avokadon och rödlöken i stimlor.
  3. Skär några blad romansallad och lägg i botten på glaset. Lägg ner kycklingbitarna, rödlöken och avokadon.
  4. Gör iordning dressingen och ringla över salladen,

Man kan riva parmesanost och göra krutonger till!
Jag gjorde dessa i glas, annars kan man lägga upp på ett snyggt fat istället!

"Man tager vad man haver" - Lindas recept


Här kommer vår förste gäst-recept! Från en glad 26-årig Linda Esperi från Umeå! Hur kul är inte detta? Tusen tack Linda för ditt recept! Hoppas fler vågar skicka in egna recept till oss!




"Hejsan!!
Jag har ett härligt recept på en röra man kan ha till det mesta.
Brukar ha den till tex. tacopaj eller bakpotatis.
"
  • 5dl turkisk youghurt
  • lagom stor röd lök
  • Apetina feta light i bit (inte tärningar)
  • Lite salt och grov malen peppar


Rör ihop turkisk youghurt, fin hackad rödlök och fin tärnad feta. Smaka av med salt och peppar.

Smaken ska va lite som sour cream! Mycket gott !



Den perfekta örtkrukan


Visst är det trist när man har köpt en fin basilika, och redan efter någon dag börjar den se hängig ut, fast man har vattnat den! Jag vill tipsa om den perfekta örtkrukan. Investerade i en kruka från Sagaform, det är en kruka som fylls med vatten och då suger basilikan upp vatten då den behöver det. Den är verkligen toppen, inga flera hängiga örter hos mig inte.





Kokt blomkål med breadcrumbs


Det här är en god vegetarisk rätt som även passar bra till buffebordet.


Detta behövs:
  • Ett litet blomkålshuvud
  • Några skivor vitt bröd
  • Smör till stekning  (olja)


  1. Koka upp blomkålen al dente.
  2. Värm en stekpanna med smör eller olja i. Smula ner brödskivorna och fräs upp dom tills det är härligt gyllenbruna.
  3. Sedan är det bara att hälla av blomkålen och lägga den på ett vackert fat och lägga över brödsmulorna och servera genast.


Tips: För den som inte vill ha rätten helt vegetarisk, så kan man servera den med lite kallskuren skinka.










Mickes dippsås


Vill man inte köpa en färdigdipp till chipsen, så kan man göra en alldeles egen, som är bra mycket nyttigare och utan massa konstiga ingredienser!

3 dl gräddfil
5-6 st soltorkade tomater
Färsk basilika
Färsk gräslök
1 klyfta vitlök


  1. Finhacka tomaterna, basilikan och gräslöken
  2. Häll ner dem i gräddfilen och pressa ner 1 vitlöksklyfta Vill man, så kan man ha i lite salt, men inte nödvändigt. Då chipsen är salta!

Chips: Lättsaltade svenska lantchips


Lördagsmiddag


I lördags var det  middag hos mammsen och hennes man. Det bjöds på köttfärsrullar och sallad.
Jättegott och lättlagat...





Detta behövs: köttfärs, champinjoner på burk, körsbärstomater och Caj p:s grillolja med vitlök.
















Gör så här:

  1. Rulla köttfärsen till avlånga rullar, värm upp en panna med smör i stek på medelvärme, häll över Caj p:s sås och genomstek rullarna tills det är gyllenbruna.
  2. Tillsätt champinjonerna och tomaterna. Låt småputtra en stund.

Servera med en god sallad som här t.ex. med isbergssallad, körsbärstomater och nektariner.









Kyckling Wraps


Fick min balkong fixad idag av min bror och plastpappa! Passade på att fixa en enklare lunch till herrarna!
Kanon gott! Enkelt och smidigt!



1 pkt Vetetortilla (4st stora)
3 kycklingfiléer (hackade i små bitar)
Curry
Paprikapulver
1 dl Majonäs
1-2msk Cremé fraiche
1 kruka Bladsallad
5 Tomater
½ Gurka
½ finhackad gul lök
Lite olja


  1. Blanda ihop Majonäs, cremé fraiche, curry, paprikapulver och salt&peppar. Smaka av till den smaken du gillar!(Kanske mer majo? Mer kryddor?)
  2. Hacka 2 tomater i småbitar, gröp ut kärnhuset innan! Hacka löken fint. Blanda sedan i den hackade tomaten och löken i curryröran!
  3. Stek på kycklingen i lite olja, krydda med valfri krydda. Jag tog lite tandoori och grillkrydda!
  4. Blanda sedan ner kycklingen i curryröran! Skiva tomat och gurka i tunna skivor.
  5. Lägg ut tortillan, lägg sallad i botten, sen röran och lägg på så mycket grönsaker du vill.
  6. Rulla tortillan i aleminumfolié eller i fina wrapspapper. Glöm inte att vika in på sidorna! Så inte allt rinner ut!
  7. Rulla till en avlång rulle och skär sedan av i mitten, lite snett! Så blir det kanon fint!

 

Wrapspapper/picknickpapper finns på: www.kalasform.se
I fina härliga färger!




Chokladkaka med nötter


Lättbakad chokladkaka blir många bitar!
Och speciellt för den som tycker om nötter!
//Carro

4 stora ä
gg
200gram mörkt muscovadosocker ( ca. 3dl)
(kan ersättas med farinsocker)
2 dl strösocker
250gram smält smör
Finrivet skal av 2 apelsiner
2 dl vetemjöl
1½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter, grovhackade
(går självklart bra med mandel eller utan)

  1. Sätt ugnen på 200 °c
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Sedan vispa ner smör och apelsinskalen
  3. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smeten.
  4. Häll över i långpannan med bakplåtspapper sedan strö över hasselnötterna
  5. Grädda mitten i ugnen ca. 20 min

Perfekt smak och gott att bjuda på tillsammans med grädde!
Gjorde även dessa i muffinsformat, då jag rev ner lite vit choklad och extra nötter!
Blev riktigt smarriga!


Bloglovin


Följ vår blogg med bloglovin

bloglovin

 

Hälsningar Systrarna Yster!

Dax för Lingon!


Nu så här i lingontider vad är då bättre än hemmagjorda köttbullar med potatismos och rårörda lingon?
Bror Johan hade köpt en hel låda på hötorget med lingon och jag fick lite grann! Så nu är det rårörda lingon som gäller! Och detta enkla recept!

Rårörda Lingon
Lingon
Socker
- Varva lingon och socker rör om försiktigt.
Svårare än så är det inte!

Tips: Man kan även byta ut sockret mot honung! Smaskens!

Konjaksrörda lingon
0.5 dl lingon
1 msk päronkonjak
socker
salt 1
- Rör ner konjak i lingonen.
Smaka av med lite socker och salt.
Låt stå och mogna i minst 1 dygn.


Lisa Lemke


Systrarna Yster vill tipsa om matkreatören Lisa Lemke. Hon arbetar för många tidningar med mat och man blir verkligen inspirerad  av att titta på hennes fantastiska matkonst.
Ni hittar hennes recept på www.recept.nu


Meze Maritime


Meze Maritime är skriven av designern Camilla Thulin och krögaren Uluc Telmen. Boken är en kulinarisk resa längs Turkiets kust. Boken är verkligen inspirerande och proppfull med fantastiska bilder på vackra vyer och lockande, kryddiga recept. Helt enkelt en fröjd för ögat att bara bläddra i och drömma sig bort.




Plommondessert med karamelliserade bananer


En liten plommondessert med karamelliserade bananer, jätte god!
(4pers)
  • 4 dl turkisk youghurt (Lindahls)
  • 3-4 msk plommonmarmelad (Dronningholm)
  • 1 1/2 msk mörk sirap
  • 2 st bananer
  • 1 msk rårörssocker
  • liten klick smör till stekning
  1. Blanda ihop youghurt, plommonmarmelad och sirap, (ställ i kylen)
  2. Skiva bananen på snedden. Stek bananskivorna i smör tills bananerna får en fin gyllenbrun färg, strö över sockret och stek bananerna försiktigt tills de får en liten hård yta dock inte bränd!
  3. Häll upp plommondesserten i små söta glas eller dessertskålar, lägg på några bananskivor och strö över lite riven choklad sedan är det bara att servera...

Kom på den här desserten idag,hade ett så stort sötsug så jag
tog mig en iten titt i kylskåpet ...och huxflux så hade jag slängt ihop det här. Det blev riktigt gott med den smör/sockerstekta bananen.
Det blev en knäckig smak :)







Smulpaj med hallon & blåbär


Det här är en mycket god och enkelt recept på en smulpaj. Du behöver...

  • 150 gram smör
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
    (gärna ekologiska)
  • 1 dl cocosflingor
  • 1 dl rårörssocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 300 gr frysta tinade hallon
  • 1 dl frysta tinade blåbär


Sätt ugnen på 200 grader

  1. Skär upp 150 gr smör, lägg det i en bunke.
  2. Blanda i vetemjöl, havregryn, cocosflingor, rårörssocker och vaniljsocker. Knåda ihop till en smulig deg.
  3. Lägg de tinade bären i en ugnsfast form, strö över lite socker, fördela smulpajsdegen över bären och grädda i ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter tills pajen blir gyllenbrun.

 

 

Servera med vispad vaniljsås. Mmm Mumsigt värre...

 

 


Pasta med cocktailtomater och mozzarellaost


Den här pastan går supersnabbt att svänga ihop. Det gillar Systrarna Yster:)

Detta behövs:
  • Cocktailtomater
  • Purjolök
  • Vitlöksklyftor
  • Mozzarellaost
  • Spaghetti

  1. Koka pastan.
  2. Skär purjolöken i ringar (glöm ej att skölja den), dela cocktailtomaterna, skiva vitlöken. Fräs upp purjolöken och vitlöken tills det har fått fin färg tillsätt sedan cocktailtomaterna och låt dom mjukna.
  3. Lägg upp pastan på en tallrik och sedan är det bara att lägga upp grönsaksblandningen och till sist dela mozzarellan i lagom stora bitar och vips så har du en god middag!






Fredagsmys


Hej på er alla läsare! Hoppas att ni haft en trevlig vecka?! Det är alltid skönt när den efterlängtade fredagen äntligen är här, eller hur?! Själv så har jag haft en riktigt trevlig fredag, har kollat på "Efter tio" ett av mina favoritprogram, bloggat en del bara chillat helt enkelt och nu så ska jag gå till butiken och handla lite fredagsgott! Idag blir det Nacho de Luxe, det är nachochips, köttfärs, riven ost, sallad, tomat, rödlök, majs, oliver gräddfil och salsasås, det är såå gott :)! Det blir nog också lite godis att lägga i min nyinköpta Agneta Livijn skå;) Jag gillar verkligen hennes fina keramik. Jag önskar alla en riktigt trevlig helg! Tjingeling på er tills vi hörs igen...

Kramar Nina




Är den inte fin min lilla skål?!







Sara La Fountain


Sara La Fountain är en finsk "kändiskock" med fransk/amerikanskt påbrå. Hon har skrivit kokböcker, gjort matprogram som "Avec Sara" och medverkat i matprogrammet "Perfect day" där även Tina Nordström medverkat. Vill du läsa mer om Sara gå in på hennes hemsida www.alasara.fi sidan är på finska och engelska.


Husmorsorna


Husmorsorna skriven av Emma Hamberg och Anette Rosvall är en kul och trevlig kokbok. Fylld av många smarriga recept som är lättlagade, klassiska, moderna och snabba att göra.
Det här är en bok man blir på gott humör av :) ! och vad är inte bättre än det?


Renée Voltaire


Systrarna Yster rekommenderar varmt Renée Voltaires hemsida. Hon lägger stor vikt vid att maten är nyttig, ekologisk, god och att det ska vara en fröjd för ögat. Så ta gärna en liten titt på hennes sida på www.renéevoltaire.se




Härliga Salutorget i Helsingfors


Systrarna älskar att strosa omkring på Salutorget i Helsingfors. Titta på vackra grönsaker, bär och frukter är verkligen ro för ögat. Och sedan ta en fika, kaffe med färsk "possumunkki" (en munk som ser ut som en liten gris, fylld med hallonsylt) är ett måste och bara sitta och njuta och titta på myllret runtomkring:). Det hör sommaren och hösten till. Så har ni vägarna förbi Helsingfors så ta en sväng till Salutorget.







Bröd från Brunkebergs Bageri


Bröd från Brunkebergs Bageri skriven av Heléne Johansson, det här är en bok som jag gärna vill ha i min "kokbokshylla", tänk att kunna baka sitt eget bröd och få det att se ut som om det var köpt från ett fint bageri :) Boken är mycket inspirerande med tips och knep på hur man knådar, jäser och gräddar sitt bröd. En perfekt handbok för den som är ovan att baka bröd från en riktig proffsbagare.


Pasta Bolognese à la Nina


  • 400 gram köttfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 burk champinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 burk 500 gram Dolmio Classico Bolognese tomatsås
  • 1 msk köttfond
  • salt,peppar
  1. Stek köttfärsen i lite olja och tillsätt köttfonden
  2. Hacka löken och rör ner den i köttfärsen
  3. Tillsätt champinjonerna och en klyfta krossad vitlök och rör sedan i Dolmio Classicosåsen och låt småputtra i några minuter. Salta och peppra.

 

Servera med nykokt spaghetti och riven parmesan


Enkel dessert



Här kommer en superlätt dessert. Det enda som behövs är lite vaniljglass, ett vackert glas med fot och lite mörk sirap att ringla över glassen. Mums!








Ninnis sallad med bacon och rostade blomkålsbuketter


Den här salladen är supergod och mättande. Servera med baguette och lite ost.


  • Blomkålsbuketter
  • Schalottenlök
  • Soltorkade tomater i olja
  • Isbergssallad på kruka
  • Bacon
  • Balsamico

  1. Stek baconen och lägg dom på en tallrik med hushållspapper på, för att få bort överflödigt fett.
  2. Rosta blomkålsbuketterna och schalottenlöksklyftorna tills de fått en fin färg i en stekpanna utan fett.
  3. Riv isbergssalladen med fingrarna och lägg den på ett vackert fat. Lägg sedan på soltorkade tomaterna,  de rostade grönsakerna och baconen.

Häll över en skvätt balsamico och sedan är det bara att avnjuta den goda salladen.



 

 





Tinas Cookalong


Vi såg första avsnittet av denne storsatsning på Tv4! Personligen är vi inte så stort fan av Tina, men hon är härlig och en bra kock! Hon har bra ideér och smarriga recept. Tyckte det var lite trist att det var en sån "copy" av Gordon Ramsays program, vilket förmodligen var meningen. Men det kändes inte speciellt naturligt och lite halvt förvirrat. Men vi ska absolut ge det en chans! Man kan ju inte döma av ett avsnitt! Programmets höjdpunkt var ju när självaste Gordon Ramsay steg in i studion. Han är ju en guru (Speciellt för Carro).  Så dessa korta minuter räddades programmet! Men Tina måste nog bli varm i kläderna! Recepten såg ju fantastiskt goda ut!




Frukt i ugn "Gino"


Här kommer en enkel dessert !
  • 3 Nektariner el. persikor
  • 1 ask jordgubbar
  • 6 Plommon
  • 1 Ananas (går även bra med ananas på burk)
  • En vitchokladkaka
  • Smör
Sätt på ugnen 175 -200 grader

  1. Dela frukten i klyftor och ananasen i bitar lägg sedan frukten i en smord ugnsform.
  2. Riv den vita chokladen grovt och strö över den på frukten och ställ sedan i frukten i ugnen ca 30 minuter tills den blivit mjuk och fått färg och tills chokladen smält.
















Servera som den är eller med en klick vispad grädde eller lite vaniljglass. Jättegott!


Cafe Pärlan


Café Pärlan ligger på Tegnérgatan 18 och är ett gulligt litet fik som jag och min syster råkade gå förbi av en slump. Först var vi inte så imponerade av utbudet, då det såg tomt ut i cafémontern. Men när vi läste på menyn så var det ändå något som tilltalade oss. Sen var den lilla uteserveringen otroligt mysig! Vi tyckte om deras syn på detaljer, fina glas att dricka kaffe/te ur, samt hur personligt och mysigt det var! Vi tyckte om den lilla bordsbryggaren som man fick till kaffet! Såna detaljer älskar vi! Även Croque monsieur var god!

 

 


Ärtpesto


En otroligt god röra! Många tror inte det när dom hör vad det är,
men den är fantastisk god och fräsch!

En påse frysta ärtor
2 msk solrosfrön
Vitlök
½ pressad citron
Salt/peppar
Olja


Man kör ner allt i en mixer/matberedare, smakar av med salt/peppar och olja! Voliá! Enkelt!
Fungerar som dipp till morötter och selleri, eller på ett gott bröd! Fantastin stoppar ingen!


"Man tager vad man haver" - Carros recept


Eftersom någon måste börja, så börjar jag helt enkelt! Min sambo var väldigt hungrig och vi hade inte speciellt mycket hemma och det mesta låg i frysen, som vi inte orkade tina upp. Men så hittade jag en fin fin kombo! (Och det är ovanligt att jag hade just parmaskinka hemma, men ändå!)

Pasta med tomatssås och parmaskinka
(Till 2 pers)

Spagetti

5 tomater
½ halv rödlök
8 soltorkadetomater
Basilika
Vitlök
Olja
Parmaskinka-stimlad

  1. Koka upp pastan
  2. Hacka tomaterna, soltorkade tomaterna, rödlöken
  3. Hetta upp lite olja i en kastrull och pressad i vitlök och häll ner alla ingredienser i den. (Förutom parmaskinkan)
  4. Koka upp tomatsåsen och smaka av med kryddor
  5. Värm upp parmaskinkan i en stekpanna tills de fått en anings stekyta.


Ta fram en tallrik, först spagettin, sen tomatsåsen och strö sedan över parmskinkan!
DONE!

"Man tager vad man haver"


En ny katergori till denna blogg! Denna kategori har vi ordnat till oss alla impulsiva människor! Där man har nåt kul i kylskåpet och slänger ihop! Även en kul grej som vi vill göra, är att just NI som läser bloggen och älskar att laga mat, jätte gärna skriva ner era egna "man tager vad man haver", ta en bild och skicka in till vår mailadress! Skulle inte det vara hur kul som helst? Självklart gärna en bild på er själva, så skriver vi ett inlägg om er och er maträtt!
Vi kan väl testa?

Maila till: [email protected]


Hösten närmar sig!


Ja det var faktiskt flera veckor nästan månader sen som jag skrev på denna blogg. Känns lite trist att vi inte uppdaterat bloggen under sommaren. Å andra sidan fungerar vår sida som en liten receptbok! Kan säga att många har frågat om recept och då har man lätt kunnat hänvisa till den här bloggen! Så, på så sätt är jag verkligen nöjd med resultatet! Men nu verkar vi vaknat till liv igen, både jag och syrran! Hösten närmar sig och då finns det massa tid över till matlagning och mysiga kvällar! Tips, ideer och inspirationer!

Välkomna och välkommen tillbaka!
Nu kör vi!

Tuddles!
- Carro


Hej på er det var länge sen!


Hej på er! Hoppas att sommaren har varit bra för er alla bloggläsare?! Själv så undrar jag vart sommaren tagit vägen?! Tiden har verkligen gått fort, har hunnit med allt möjligt trevligt dock som hör sommaren till båtutflykter, sola, träffat nära och kära  och så var min kära lillasyster här på besök, och vi gick på den mycket efterlängtade Madonna konserten. Men tyvärr så har det varit lite si sådär med vårat bloggande men det ska det bli ändring på nu! Så där med basta!
Nu är det ju höst och inte lika mycket fart och fläng som på sommaren så det bör finnas gott om tid för bloggandet:) Jag gillar hösten med alla dess vackra färger, hemmamys med tända ljus och en stor kopp med favoritteet, kura upp sig i stora sköna fåtöljen med en bra bok och en varm filt är heller inte så tokigt, kolla på en bra dvdfilm och så att sticka förstås. Håller precis på med att sticka en stor grå, varm halsduk till mig, har snart kommit halvvägs:) Nu får ni ha det så bra tills vi hörs igen ska koka en kopp te till mig och sticka lite innan Idol börjar...

Tjingeling på er och kramisar från mig:)


Fikonsylt



Här kommer ett gott och enkelt recept på Fikonsylt.


Detta behövs:
  • 1 påse (ca 250 gr) torkade fikon
  • 1 1/2 dl druv- eller blandsaft
  • 2 1/2 dl råsocker

(En skvätt citronsaft ,kan tillsättas om saften är mkt söt!)

  1. Klipp fikonen i små bitar.
  2. Koka upp saft och fikon i en kastrull, låt sjuda ca 10-15 minuter.
  3. Häll upp sylten och låt svalna.

Sedan är det bara att njuta av den goda sylten till ost och kex eller till de nybakade sconesen...
Mums!

  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters