Passion för Mat


Nu har jag kommit hem igen till kära Stockholm efter ett kärt besök i Göteborg! Blev en riktig mathelg! Passion för Mat är en matmässa i Eriksbergshallen i Göteborg. Har aldrig varit där, men nu tänkte jag passa på att bo hotell med min käraste och besöka denna mässa. Rekommenderar verkligen att åka hit och kika, dock är den inte lika stor som ex. Älvsjömässan, som jag först trodde! Men nu får man inte glömma att denna matmässa endast arrangerats sedan två år tillbaka. Så, den kommer expandera tror jag!

Spännande var det iallafall att testa all dess mat och alla stånd bjöd på något gott (vilket man i sthlm ibland måste för) Mycket färsk fisk och skaldjur, massa olika närodlade godsaker och delikatesser från olika länder.  Fanns även många köttproducenter som delade med sig sin erfarenhet om gris, nöt, kalv, lamm och vilt. Ekologiskt och sunt uppfödda djur! Sen var det en rad med olika viner, öler och praliner.

Åk hit på en minisemester nästa år och inte bara för mässan utan för Göteborgs matkultur som erbjuder massa läckerheter!


Kitchen Aid är alla matälskares dröm!


Pralinhav! Mumma!


EM- i ostronöppning, vinnaren blev Stephen Nolan från Irland


En av korvarna hette Racka-bajsare! Haha, kul!


Fantastiskt goda ostar från Gotland, gjorda på komjölk!


One More Slice


Åh vad jag längtar till den 7 maj... Gissa varför ? Jo för då kommer andra delen på A Piece of Cake nämligen One More Slice Leilas godaste pizza, pasta och bakverk av Leila Lindholm ut. I nya boken bakar Leila eget surdegsbröd, pizza och en massa annat smått och gott... Så ett stort "Leila fan" som jag är har jag redan beställt en :) så det är bara att vänta så att man igen kan baka och laga Leilas godsaker yummie...
Nina

Bild lånad av cdon.com

Krämig kyckling- och purjolökspasta


Den här rätten är så himla god...
Nina

  • Ett pkt kycklingstrimlor naturell eller kycklinglårfilé som ska strimlas
  • En mellanstor purjolök (skölj noga)
  • En ask Crème Bonjour Gräslök
  • 2 dl grädde eller matlagningsgrädde
  • Citronpeppar, grovmalen peppar och salta efter smak
  • Smör till stekning

  1. Bryn kycklingstrimlorna i smör tills de är härligt gyllenbruna. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den i kycklingen.
  2. Rör ner Crème Bonjour gräslök och låt smälta och häll i grädden.
  3. Krydda och servera med nykokt pasta och kanske lite nyriven parmesan. Mmm...


Gör egen likör


Här kommer ett tips på egen likör som jag fick av en mycket trevlig gäst. Passar bra att göra nu så är det klart till påsken eller andra trevliga middagsbjudningar eller varför inte ge en flaska i present. Hälsningar Nina


Detta behövs:

  • Bär t.ex. hjortron, blåbär, hallon, jordgubbar, smultron eller krusbär
  • Strösocker
  • Stark sprit 40 % vodka

Gör så här:

Man ska ta lika delar av allt t.ex. 4 dl bär, 4 dl stark sprit och 4 dl strösocker beroende på hur mycket man vill göra men lika mängd av allt i alla fall. Blanda ihop alla ingredienserna i en ren glasburk och på med locket och låt stå i mörker och gå då och då och skaka på blandningen försiktigt. Likören ska stå i 2 månader. Sila bort bären och häll upp på rena glasflaskor. Bären kan man använda till "vuxendesserter" t.ex. i en gräddtårta, trifle eller varför inte servera med lite glass.



Lättlagad "vegetariskpanna"


Den här vegetariska pannan är god och lättlagad. Detta är allt som behövs... Hälsningar Nina


  • En påse frysta grönsaker
  • Pasta eller ris
  • Caj P:s orginal grillolja eller vitlökssmak
  • Vitlök
  • Grovmalen peppar
  • Smör till stekning

Gör så här:
1) Koka pasta eller ris.
2) Bryn grönsakerna i en stor panna med smör. Tillsätt hela skalade vitlöksklyftor.
3) Tillsätt pasta eller ris och häll i en skvätt t.ex. Caj P:s orginal BBQ Oil peppra och sedan är det bara att servera med soya och lite sallad och bröd. Snabbt, gott och enkelt.

Pasta eller...

Ris

Chjoko in english


För en liten tid sedan skrev jag ett inlägg om den härliga lilla chokladbutiken Chjoko i Helsingfors och länkade till en finsk sida men vill meddela er om att jag nu även länkat till den engelska versionen.
Hälsningar Nina


Här kommer lite bilder från Chjoko.

Trevliga Heidi som arbetar på Chjoko.



Himmelskt gott...



Världens bästa vitlökspress - Simply the best


Igår fick jag en liten gåva och det är världens bästa vitlökspress "Epicurean Garlic Press" från det schweiziska märket Kuhn Rikon. Den sägs vara världens bästa vitlökspress och jag instämmer helt och hållet med. När man pressar vitlöken får man verkligen ut allt av klyftan, lite tunt skal blir kvar men när du pressar nästa vitlöksklyfta så får du ut det med. Den är helt toppen. Så nästa gång du ska köpa en vitlökspress så kolla in den här på www.kuhnrikon.com och investera i en sådan. Det är det värt.
Hälsningar Nina



Grattis kära mormor 106 år


Jag vill gratulera min lilla kära underbara mormor som fyllde 106 år igår och hon firades med ett kalas, 6 års kalas som hon själv säger :) . Det bjöds på pastejer, äppelkaka, aprikoskaka och gräddtårta mumsfilibabba. Hon fick mycket blommor, lite servetter, wasabinötter som hon älskar och annat smått och gott, det är svårt att köpa presenter till en 106 åring som redan har allt, men jag vet att det hon uppskattar mest av allt är när hon har sina nära och kära omkring sig det är ju mycket viktigare än alla presenter. Så jag tror att mormor var riktigt nöjd med sitt kalas. Hälsningar Nina





 



Kärlek!


Jag ville mest bara skriva ett litet försenat "alla hjärtans dag" inlägg som är tillägnat min fina fina syster Nina! Vill mest säga att jag är så otroligt tacksam att jag har dig i mitt liv! Tacksam att vi har varandra, även om vi inte träffas eller rings varje dag så vet jag ändå att du alltid finns där! Glad att vi har denna fina blogg tillsammans, då den för oss närmare!
Älskar och saknar dig massor!
Ses snart igen och då har vi saker att ta tag i! Eller hur?

Här kommer den sena lilla alla hjärtans dag presenten!
Som fina Emelie > MadeByMLi gjort! Gå in på hennes blogg och titta!

Hon är hur duktig som helst! Tack!


En till dig och en till mig! <3

Foam


Foam, som ligger på Karlavägen 75 är en av våra absolut favorit caféer! Hit går vi när vi träffas spontant och snabbt! De har precis renoverat här med och har piffat upp det med en trendig stil i rosa som Jon Eliasson varit med och skapat. Maten och menyn är den samma, gott, trendigt och fräscht! Älskar deras Croque Monsieur! Kika in när ni har vägarna förbi!



Bolero Café


Bolera Café ligger beläget mitt i smeten på Klarabergsgatan 25. De har nyligen renoverat och har blivit större och bättre. Här är det bästa mixen av häng. Man kan avnjuta en god middag med ett glas vin, man kan ta en soyalatte med cheesecakemuffin eller ta en öl med gänget! Sånt älskar vi! Menyn ska vi inte ens börja skriva om här, men den varierar och har allt man är sugen på, men håller sig inom sin nisch! Må vara lång kö ibland, men den går snabbare än man tror! Öppettiderna är från 08.00 - 23.00 vardagar! Perfekt!


Bilder lånade från www.bolerocafe.se

Fettisdagen


Idag är det fettisdagen vänner! Jag hoppas ni alla får chansen att avnjuta goda semlor idag, eller om ni redan gjort det! Har faktiskt själv inte gjort några egna iår, mest pga att jag går på en diet. Men här får ni ett kanon bra recept! Hälsningar Carro


Bullen
  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 ägg till pensling

Fyllning
  • 300gram mandelmass
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispad grädde
  • Florsocker
  1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula i jästen i mjölken.
  2. Blanda ihop degspadet, saltet, kardemumman, sockret och vetemjölet (spara lite av mjölet till utbakningen)
  3. Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa i 40 min.
  4. När degen jäst klart, Baka ut 1 bulle per/person genom att rulla degen i din hand. Lägg upp på bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 20-30 minuter. Sätt ugnen på 220° Pensla sedan bullarna med ägget och grädda dem ca 10 min mitt i ugnen. Låt dem sedan svalna på ett galler under duk.
  5. Skär av ett lock på varje bulle, ta ut en del av bullen och spara det i en skål, som man sedan har till fyllningen.
  6. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Vad tycker ni om mest på bullen? Själv älskar jag mandelmassan!



TREVLIG ALLA HJÄRTANSDAG 14 Februari 2010


Systrarna Yster vill önska alla våra läsare en trevlig... Alla Hjärtans Dag
Hjärtliga hälsningar Nina och Caroline

 



Kycklingwok


Det här är av en mina många favoriträtter, enkelt och gott ska det vara. Nina

Detta behövs:
  • Ett paket kycklingstrimlor
  • En påse wokgrönsaker
  • En burk ananasringar
  • En röd paprika
  • En portionsförpackning Knorr "Fond Du Chef" Vegetable
  • 1-2 Vitlöksklyftor i skivor (jag älskar vitlök så jag brukar "tjonga" i lite mer)
  • Färsk chili (Hur mycket? beroende på hur hot du vill att det ska vara)
  • Salt och grovmalen svartpeppar
  • Smör och lite rapsolja till stekning


1) Bryn kycklingen i lite smör och rapsolja tills de är gyllenbruna. Tillsätt det frysta wokgrönsakerna. Fräs upp. Tillsätt Fond Du Chef och låt den smälta.
2) Dela ananasen i bitar och paprikan i strimlor och tillsätt i woken. Hacka chilin och tvätta händerna noga, skiva vitlöken och lägg i woken.
3) Till sist salta och peppra. Klart!

Man kan servera kycklingwoken som den är eller med äggnudlar eller ris och såklart lite japansk soya.


Toppen kniv från Rachael Ray


Jag ville bara visa er min nya fina kniv som jag fick i present från USA. Det är en kniv från Rachael Ray "Paring Knife With Blade Guard" heter den och den är helt toppen! Perfekt att skära med, den glider så där perfekt ni vet och super vass är den också. Ni hittar en sådan på www.rachaelray.com  Hälsningar Nina


Who´s there?


Nu är vi systrar nyfikna på vilka som läser vår blogg?
Så skriv gärna i vår kommentarsfält!

1. Vem är du? (Behöver inte skriva ert namn)
2. Hur länge har du följt vår blogg?
3. Har du testat något recept hos oss? I såna fall vilket?
4. Har du träffat någon av oss?
5. Om vi skulle laga middag ihop, vad skulle det bli då?

Ha en jätte fin söndag hörrni!

Hälsningar Carro & Nina

Award


Vi har mottagit ett fint award av Hallon& Blåbär
Tusen Tack Jessica! Alltid lika roligt och härligt att få ett award!

Då ska vi skriva några intressanta fakta om oss systrar!
Ni får en liten kompott av oss båda, så hoppas vi att nu får lära känns oss lite bättre iallafall!

 

  1. När vi träffas så älskar vi att hitta nya eller sitta på gamla favoritcaféet!
    Oftast dricker Nina te och Carro kaffe, gärna en god biskvi till!

  2. Bådas favoritgodis är saltlakrits och choklad i alla dess former!

  3. Nina har inte bara maten som intresse, utan sysslar med konst av olika slag

  4. Carro har slagit ut Ninas tand minst 3 ggr under barndomen!

  5. När vi var små så fick vi en återkommande julklapp:
    Nina fick en burk apelsinmarmelad och Carro fick en burk hela saltgurkor!

  6. Nina är kokboks-tokig och samlar på koppar/muggar och keramik! Carro har smörgåstårta som specialité och älskar sushi!

  7. Favorit Artist, Kock, Skådespelare
    Nina:
    Madonna, Nigella, Joel Kinnaman
    Carro:
    Michael Jackson, Gordon Ramsey, Leonardo DiCaprio

Gör så här:
  • Kopiera awarden till bloggen.

  • Länka till personen du fått awarden av.

  • Berätta 7 intressanta fakta om dig.

  • Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.

  • Länka till deras bloggar.

  • Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award dig.

Vi vill skicka vidare detta award till följande kreativa personer:

Helena - Bara en kaka till

Annika - Smaskens

Kardemumma Gumman

Tulipans Bakverk

Baka Baka liten kaka

Fridas Kök

Min älsklings mat


Denna bok är skrivern av Nilla Märak-Freeman, boken handlar om hennes älsklingsmat.
Dvs, kärleksmat! Hon skriver om att mat är inte bara mat utan även en gest, något gott, lagat med kärlek och omtanke! Sånt är viktigt! I hennes bok finns många olika rätter, 3 rätters menyer!

Inte nog med att jag älskar Nilla, hon har tillsammans med sin syster Nik en grupp på facebook som heter Choklad Systrar! Dessa två är otroligt duktiga på praliner,choklad och brödbakning! Vi får hoppas på att det kommer en blogg eller flera kokböcker! Eller så kan ni alltid gå på deras kurser som hittas på medborgarskolan!

Hälsningar Carro



Knorr Fond "Du Chef"


Vill tipsa er om Knorr Fond "Du Chef". Det är en géle-fond som är förpackad i en ask med 8 stycken portionsförpackningar och ger 4 liter färdig fond. Den kostar ca 25 kronor och du hittar den i buljonghyllan. Finns i tre olika smaker Grönsak, Kött och Kyckling. Den är perfekt att använda när du vill få din mat god och med en så där härligt fyllig smak. Hälsningar Nina

  • Inga tillsatta smakförstärkare
  • Inga tillsatta konserveringsmedel
  • Inga artificiella färgämnen

(Bild och uppgifter lånade från Knorr)

Ananas och kycklinggryta


Här kommer en god ananas och kycklinggryta med en liten touch av chili. Hälsningar Nina

Detta behövs för 2 personer
  • Ett paket kycklingstrimlor
  • 1 Burk ananasringar
  • 1 Liten röd paprika
  • 1 gul lök
  • 4-5 Vitlöksklyftor + 2 grovt rivna vitlöksklyftor
  • 1 liten portionsförpackning Knorr Fond "du Chef" Chicken flavour
  • 5 dl Vatten
  • 1/2-1 msk vetemjöl
  • Salt, grovmalen svartpeppar och chilipulver
  • Smör till stekning
Gör så här:

1) Bryn kycklingen i smöret. Skär löken i klyftor och tillsätt den i kycklingen.
2) Skär paprikan i strimlor och ananasen i bitar, skala vitlöksklyftorna och lägg i grytan. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, kycklingfonden, chili, peppar, den rivna vitlöken och eventuellt salt och låt småputtra. Servera med jasminris, rött ris eller vanligt ris och japansk soya.


Underbar choklad från Chjoko


Idag när jag var ute på stan och snurrade så hittade jag en härlig liten chokladbutik som heter "Chjoko". Jag blev väl bemött av tjejen som arbetade där och det är ju ett stort plus med trevlig personal! Jag köpte förstås med mig två supergoda praliner i smakerna champange och grädde... Så har ni vägarna förbi vackra Helsingfors så gör ett litet stopp på Chjoko. De har två butiker en på Lisagatan och en på Glogatan i Helsingfors. En kul grej är att man kan hyra Chjoko Lounge för möten, fester och varför inte till någon speciell bemärkelsesedag. Inom kort så öppnar Chjoko även en nätbutik. Mer info finns på www.chjoko.com       Hälsningar Nina


Vitlök i olja


Vitlök och olja är ju så gott att ha som extra krydda på den nygräddade pizzan, varma mackan eller på en rågsmörgås med ost och tomat på. Hälsosamt är det ju också framförallt nu i förkylningstider...Hälsningar Nina

  • Vitlök
  • Olivolja
Riv Vitlöken fint tillsätt lite olivolja. Håller ett par dagar i kylen om man gör en större mängd.


  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters