Ugnspannkaka


Blev himla sugen på ugnspannkaka, dessvärre hade jag ingen skinka hemma, så jag gör en enkel, vanlig ugnspannkaka till lunch. Får toppa med sylt istället! Annars är ju lingon och råriven vitkål mest perfekt!(Min silkonform från tupperware passar perfekt till denna pannkaka, så jag gjorde endast halva receptet!)
//Carro




8-10 bitar

  • 3 dl mjölk
  • 8 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • ½ tsk salt
  • 3-5 msk smör
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Vispa ihop mjöl, mjölk och salt till en slät smet
  3. Vispa sedan ner ett ägg i taget.
  4. Bryn smöret i långpannan i ugnen, häll sedan smeten
  5. Grädda i ca. 20-25 min, tills den fått fin färg och "stannat"

Servera valfri sylt till! Mums!


TIPS!


Med skinka:
Skär 100 gram rökt skinka i tärningar
Lägg tärningarna tillsammans med 25 g smör och bryn i långpannan i ugnen, innan du heller i smeten.
Gör samma som i receptet ovan.

Med svamp och lök:
Lägg i hackad lök och svamp i långpannan med smör och bryn, häll sedan i smeten! Glöm inte att salta och peppra löken och svampen.

Zucchini och tomat i ugn


Det här receptet fick jag av mamma och det är ursprungligen franskt och är en aningen modifierat. Det är gott att fånga upp den goda såsen med det goda smakerna av olivolja, citron och vitlök med lite bröd t.ex. lantbröd eller ciabatta. Mums...
// Nina

  • 1 stor zucchini
  • 2-3 tomater
  • 2 klyftor vitlök (tunnt skivad) kan uteslutas
  • olivolja
  • citronsaft el. lite saft från en halv citron
  • peppar och salt
  1. Skala och skiva zucchinin och skiva tomataterna. Ringla lite olivolja i en ugnsform.
  2. Varva zucchinin turvist med de skivade tomaterna i ugnsformen. Tillsätt vitlök om du vill.
  3. Ringla över olivolja och pressa lite citron över grönsakerna. Salta och peppra.
  4. Grädda i ugnen på 175-200 grader beroende på ugn i 30- 35 minuter tills grönsakerna har fått lite färg och är al dente. Servera med lite bröd.


Lätt som en plätt


"Lätt som en plätt"- skriven av Liselott Forslin. Är en bra bok med mumsiga recept och härliga bilder, den bevisar att det inte behöver vara så komplicerat att göra desserter. Liselott Forslin bjuder på supergoda och snabba desserter av ekologiska råvaror och riktig grädde och smör Systrarna Yster gillar... I boken finns bl.a. en underbar och ljuvlig brietårta med honungsnötter och torkad frukt, vit kladdkaka och ricottakräm med vacker fruktsallad. Mums filibabba 
// Nina


Bild lånad från adlibris.se

Sillsmörgås


Idag var det igen närmare 30 grader och jag hade ingen lust att börja laga någon varm mat så det fick bli en sillsmörgås istället.
//Nina



  • Kokta ägg
  • Salladsblad
  • Majonnäs
  • Sill
  • Smör
  • Rågbröd
  • Citronpeppar
  • Rödlök el.gräslök
Bred rågbrödet med smör på med salladsblad, majonnäs, skivat ägg, sill, rödlök/gräslök och toppa med lite citronpeppar. Klart,  servera med lite bubbelvatten...

Fick hopppa rödlöken, för det fanns ingen hemma. Men gott var det i alla fall...

Mormors blåbärspiråg


Här kommer ett gott recept på min mormors blåbärspiråg.
Om man vill göra en mindre pirog så halvera receptet.
// Nina

  • 3 dl Mjölk
  • 5 msk Smör
  • 2 dl Strösocker
  • 6 dl Vetemjöl
  • 4 tsk Bakpulver
  • 200-300 g Frysta tinade blåbär

1. Vispa ihop strösocker och smör.
2. Tillsätt turvist mjölk- och mjöl/bakpulversblandning. Rör om.
3. Bre ut smeten i en långpanna el. större pajform med bakplåtspapper i.
4. Strö över blåbären om man vill kan man sockra dem lite. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.


 

 


Le Parfait


Systrarna Yster vill tipsa sina läsare om Le Parfait - en fantastisk, inspirerande tidning med härliga recept och fina bilder som bara finns på webben. Det är den perfekta tidningen för mat- och inredningsintresserade. Gå in på www.leparfait.se och kolla in tidningen och beställ ditt eget nyhetsbrev det ska i alla fall vi göra...

Hälsningar Nina och Caroline

Bild lånad av Le Parfait


Peardrinken


Enkel och smaskens! Smakar lite som piggelin! Härlig sommarfrisk!
//Carro


4 cl Absolut Pear
Sprite
Lime
Is

Fyll upp ett glas med is, massa is! Häll sedan i vodka, lime och fyll upp glaset med sprite!
Tips: Kan även använda Ginger Ale

Ordning på tepåsarna


Den här fina och praktiska teboxen kommer från Bruka. Som förövrigt tillhör mina favorit smultronställen. Den är  perfekt att ta fram när man bjuder på te och alla vill ha olika smaker:)
// Nina


Ceasarsallad med bacon


Jag älskar Ceasarsallad. För att variera sig lite kan man använda bacon istället för kyckling. Jag använde mig av en färdig Ceasarsallad blandning för att göra det lite enklare för mig:).
// Nina


  • 1 Påse Ceasarsallad blandning
  • I pkt Bacon (ska stekas knaprig)
  • Krutonger
  • Lite riven Parmesanost
  • Ceasardressing
  • 1 Tomat el. några cocktailtomater

Ninnis nudelwok


Något som är både gott och går snabbt att laga är min nudelwok. / Nina

  • 1 pkt Strimlad kyckling
  • 1 Burk ananasringar
  • 1 Gul lök el. purjolök
  • Några färska champinjoner
  • 1 Burk minimajs
  • 1 Burk Böngroddar el.wok grönsaker på burk
  • 2-3 Nystan äggnudlar
  • Rapsolja till stekning
  • 1/2 dl Jordnötter( kan uteslutas)
  • Kryddor: vitlök, chili, salt , peppar och soya
Koka nudlarna. Stek kycklingstrimlorna svagt gyllenbruna i en stor wokpanna el. stor stekpanna. Dela ananasen i lagom stora bitar och skiva löken / purjolöken, champinjonerna och tillsätt det i pannan. Häll av minimajsen, böngroddarna tillsätt också dem i pannan och krydda. Till sist rör äggnudlarna. Häll upp nudelwoken på ett stort fat och strö över jordnötter. Dekorera med lite färsk gurka.


Enkelt matbröd


Finns det något mysigare än färskt, nybakat bröd? Nää! Jag gjorde ett bröd, som dock ska jäsa i ca. 2 timmar.Men perfekt att fixa när man ändå städar, tvättar etc.
//Carro



  • 1 jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

Sen kan man alltid slänga i massa gott i brödet.
Idag slängde jag i lite solrosfrön! Smakens!


  1. Smula ner jästen i det ljummna vattnet
  2. Häll sedan i olja, salt, (Valfri ingrediens) och vetemjöl tills smeten blir smidig.
  3. Låt stå och jäsa ca. 2 timmar
  4. Baka sedan ut dessa hur du vill, runt eller avlångt bröd
  5. Sedan in i ugnen ca. 20-25 min!

KLART!

Tonfisk med pasta


Vi är mycket för snabba och enkla recept när det kommer till vardagen!
Här kommer ett enkel recept med ingredienser som oftast finns hemma, iallafall i våra kök!


  • 250 gram pasta
  • 2 tsk olja
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 förpackningar krossade tomatert
  • 2 burkar tonfisk
  • 1 tsk oregano
  • Knippe färsk basilika eller persila (torkad går det med)
  • Oliver
  • Salt och peppar

  1. Koka upp pastan enligt anvisningarna, med saltat vatten.
  2. Värm under tiden en stor stekpanna med olja och fräs löken och vitlöken tills de mjuknat.
  3. Tillsätt tomaterna, tonfisken, oregano samt salt och peppar. Rör om, koka upp och låt sjuda.
  4. Låt pastan rinna av och lägg på tallrik, lägg sedan på röran och oliverna.

Hacka lite färska örter och strö över! Gott till är riven ost!

Eat! Ekoaffären


Tegnergatan 3, finns en helt fantastisk Ekologisk affär, Eat! ALLT är ekologiskt! Här kan man hitta allt som i en "vanlig" affär, men som de skriver på deras hemsida, så behöver man inte stå och välja om man ska vara ekologisk, utan allt som läggs ner i korgen är både ekologiskt och miljövänligt! Otroligt mysig miljö! De har även ett liten caféhörna som man kan njuta av en kopp kaffe!
Kika in när ni är i närheten och ni hittar en massa härliga varor!



Egen Aioli


Ikväll lyxade jag och M till det med lite småplock till middag. Bland annat så gjorde jag egen aioli, vilket är busenkelt och gott, speciellt till räkor och ett glas Chablis! Älskar sommaren!
//Carro



  • 4-6 st vitlöksklyftor
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl olja
  • salt
  • 1 tsk  äppelcidervinäger
    (Själv slängde jag i vit balsamico, gick lika bra!)

  1. Pressa vitlöken i en skål och vispa ner äggulorna.
  2. Vispa sedan ner oljan, några droppar i taget
  3. Smaka av med salt och vinägern!

    Häll upp i en fin skål och servera med utsökta räkor!
    Eller varför inte till fiskgrytan?
Peace of Cake!

Bruschetta


Bruschetta är jättegott och det passar väldigt bra som en liten förrätt!
Vill man lyxa till det lite så kan man alltid riva över lite mozzarella! MUMS!

  • Ciabatta bröd eller lantbrödTomat
  • Färsk basilika
  • Riven vitlök
  • Olivolja
  • Salt och grovmalen peppar
  • (1 mozzarella)
  1. Skär tomat i tärningar, hacka basilikan grovt och riv vitlöken. Lägg allt i en skål och salta och peppra.
  2. Skär brödet i skivor, rosta brödet i en stekpanna med lite olivolja tills de fått fin färg.
  3. Lägg tomatblandningen på brödet och servera genast!
Mozzarella- Bruschetta:
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv över mozzarellan på tomaterna,brödet och in i ugnen tills det smält och fått fin färg!


PicknickBröd


Detta recept har jag för mig att Jamie Oliver gjorde en gång i tiden! Har använt denna vid flera olika tidpunkter och man kan lätt ändra om fyllningarna.
Men denna gång blir det parma/mozzarella!
Kommer sitta fint fint, när vi ska picknicka på Skansen och tjuvlyssna på Allsången.
// Carro


Degen:
1 kg Vetemjöl
6 dl ljummet vatten
50 gram färsk jäst eller 1 påse torrjäst
2 msk socker
2 msk havssalt

  1. Blanda mjölet i en skål tillsammans med vattnet, jästen, socker och saltet.
  2. Rör runt med en gaffel först och fortsätt sedan med händerna och knåda ihop till en jämn deg.
  3. Häll ut mjöl på bakbordet och dela degen i 2 delar. Kavla ut den ena delen tills den är ca. 15-20 cm lång och 1 cm tjock.

 

Fyllning:
10 skivor parmaskinka
8 kokta ägg, skalade
2 stora mozzarellor
ca. 1-2 dl riven parmesan
2 dl soltorkade tomater i olja
Basilika
Olivolja
Salt/peppar


  1. Fördela sedan parmaskinka på den utkavlade degen. Lägg sedan hela/halverade äggen på i en rad, riv mozzarellan med händerna och lägg på äggen, strö parmesan, basilika och soltorkade tomater ovanpå.
  2. Rulla ihop allt på längden som en rulltårta och Kläm ihop "sömmen". Man kan klämma ihop ändarna till en krans, jag valde att göra två längder bara.
  3. Pensla på olivolja, salt, peppar!
  4. Grädda 180 grader i ca. 35 min!

Jennys Marängtårta


Denna gudomliga tårta gjorde min lillasyster Jenny på midsommar! Den var bara inte underbart god, utan även helt glutenfri! (Då Jenny själv är det). Här har ni den smarriga tårtan!
//Carro

Marängbotten:

4 Äggvitor
3 dl Socker
Några droppar ättiksprit
2-3 dl Rice crispies


Blanda äggvita med ättika, vispa upp i ca. 10 min
Rör ner Rice Crispies
Klä en långpanna med bakplåtspapper
Häll i smeten gräddas mitt i ugnen 1½ timme
i 125 grader och dela den sedan på mitten


Smörkräm:

4 Äggulor
1 dl Socker
1 msk Mjöl
1 dl Grädde ovispad
1 tsk Vaniljsocker

Koka ihop och rör hela tiden till den tjocknar
Låt svalna något och klicka i 100-125g smör
Rör om till smöret smält
Bred ut över ena halvan lägg andra halvan ovanpå
(Fast istället för att dela den på mitten, så gjorde Jenny denna gång 2 marängbotten)

Garnera med sedan med grädde Hallon och/eller Blåbär




Munkgott


Var hemma hos svärmor Pia igår och hon gjorde en sån god och smaskig dessert!
Enkel och god! Precis som det ska vara!
//Carro



Till 4 pers

4 munkar
3dl vispad grädde
Färska Hallon och Jordgubbar

Vispa grädden och skölj bären
Lägg munken på en tallrik, lägg på bär och klicka sedan på grädden
Garnera med bär!


KLART!

Vill man avancera kan man ju alltid göra munkar själv :)

Sturekatten


Sturekatten, det hemtrevliga och mysiga caféet ligger på Riddargatan 4. Caféet som är från 1700-talet har även ett mysigt bageri och brödbod där man kan handla färska bakverk! När man sitter på innergården så kan man inte låta bli och tänka på hur det var förr. Enligt historien ägde två systrar denna lägenhet som sedan blev ett café, vissa av möblerna tillhörde dessa systrar. Hit brukade även min mormor och min mamma gå när hon var liten och detta är av en kult, mysig och härlig miljö. Priserna är inte så farliga och öppettiderna rimliga!

 


La Murrina - en glasklar känsla av italiensk tradition och design


La Murrina är världens ledande och mest eftertraktade tillverkare av glaslampor och dekor. De representerar en 1000-årig historia av glasblåsarkonst från den lilla ön Murano, belägen en mil norr om Venedig. I enlighet med La Murrinas traditionella tillverkningsmetoder av handblåst glas började La Murrina år 2000 att samarbeta med några av världens mest respekterade och framgångsrika konstnärer och arkitekter. Till dessa hör Karim Rashid, Luca Sacchetti, Dennis Santachiara och Sottsass Associati för att nämna några få. La Murrina har spridits långt utanför Italiens gränser men all tillverkning sker fortfarande för hand på den lilla ön Murano.

Nu har de öppnat sin första butik i Norden på Birger Jarlsgatan 2 i Stockholm och precis som La Murrinas butiker runt om i världen kommer den Nordiska butiken också att representera en sofistikerad och modern italiensk livsstil och förmedla decennier av konstskapande och historia.

Butikscefen Lila Salam på nya butiken på Birger Jarlsgatan säger:

- Sverige har en lång tradition av konstskapande och några av världens främsta glasblåsare, men jag är övertygad om att det finns plats för den italienska glaskonsten i svenskarnas hjärtan.

Systrarna Yster Nina och Caroline



Info: Bindefeld AB
För mer info gå in på www.lamurrina.se

Mammas goda sockerkaka


Den har sockerkakan bakade mamma idag när vi var hos mormor.
Den blev saftig och god. Det är smöret som gör det :)
// Nina

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 100 gr smör
  • Lite mannagryn till formen
1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ihop.
2. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i ägg och sockerblandningen.
3. Smält smöret och rör till sist ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Känn på kakan med en sticka den är klar om stickan inte är kladdig.


Fattiga bullriddare


Det här var vad min goda frukost bestod av:
Fattiga bullriddare och syltyoughurt istället för vispgrädde... mums !
// Nina


  • Några bullskivor av längd eller kanelbulle
  • Lite mjölk
  • Smör till stekning
Topping:
  • Matlagningsyoughurt
  • Valfri sylt (jag hade jordgubbssylt med vanilj)
  • Nektarinskivor
Doppa bullskivorna i mjölk. Stek dem tills det är härligt guldiga. Blanda ihop matlagningsyoughurt med sylt. Servera bullriddarna med syltyoughurt och några nektarinskivor.


Moccaglass à la Ninni


Här kommer en superenkel dessert.
// Nina


  • En stor kula äkta vaniljglass
  • 2 msk starkt kaffe
  • Lite mörk chokladkross eller små mandelbiskvier
Kula upp glassen, på med kaffet och till sist krossade chokladen eller mandelbiskvierna.



Fräsch sallad med äpple och dill


Den här fräscha och goda salladen bjöd min svärmor på när vi var på besök hos henne. Hon serverade den med kyckling och färskpotatis. När jag gjorde den så åt jag den med lite bröd och ost.  Man kan också servera salladen med lite knaperstekt bacon. / Nina

  • 1 stort äpple
  • I bit krämig fetaost
  • Isbergsallad
  • 1 tomat
  • Lite dil
Strimla isbergssalladen fint och lägg upp på ett stort fat eller i en skål. Tärna äpplet, fetaosten, tomaten och lägg dem på isbergsalladen och klipp lite dill över. Servera med dressing, bröd och ost.

 


  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters