Persilje -och kantarellbiff


Är det höst så är det! Varit sugen på persiljebiffar, så jag slängde ihop ett recept med kantareller! MUMS!
//Carro



500 gram köttfärs
( tog hälften nöt/fläskfärs)

1 äggula
0.5 msk vetemjöl
300 gram kantareller
1 dl vatten
½ dl persilja
1-2 klyftor vitlök
Salt/peppar
Smör
  1. Blanda ihop köttfärsen, äggulan, vetemjöl, vatten och pressa ner vitlöken.
  2. Hacka persiljan och kantarellerna och häll i det i smeten och blanda runt.
  3. Forma köttfärsen i valfria formar.
  4. Stek dem, så de får en fin yta och stoppa sedan in i ugnen på 200 grader i ca 10 min
    (tills de är genomstekta)


    Bara att koka potatis till, slänga ihop en gräddsås och steka på lite kantareller till!
    Härligt höstigt!

Frossa i svamp!


Jag är så tacksam att jag har så många nära och kära som tycker om att plocka svamp! Själv har jag alltid haft lite svårt för att njuta av själva vandringen, men på "senare" år har jag väl kunnat uppskatta det mer och mer.Denna gång måste jag tacka min svärfar, som gav oss gula kantareller och trattkantareller! Skogens guldklimpar! Trattisarna tänkte jag försöka torka, på det gamla vanliga sättet, liggandes på ett tidningspapper och sedan hälla i fin burk. Jag vet att det finns olika sätt att torka svamp på, är det någon där ute som är expert och vill dela med sig?

Hur torkar ni svamp?


Cava-provning


I fredags gick jag tillsammans med två vänner på en Cava-provning. Egentligen är jag inte så intresserad av bubbel, utan det var mer min ena vän som är mest intresserad. Men nu efter denna provning så tycker jag att Champange är överskattat och något tråkigt. Jag tror nog att Cava, börjar bli mer accepterat och blivit mer trendigt. Varför köpa en svindyr champange när man kan köpa en super god Cava för rimligare peng?

"Kursledaren" heter Peter Streijffert som är både kock, journalist och känd som matduell-peter!
Vi hade en trevlig fredagskväll med bra inblick i Cavans värld och provsmakade olika bubbel!

Jag hade iallafall en underbar kväll med mina vänner, älskar att hitta på lite vardagslyx!
Min Cava-favorit är just nu Anura Brut, chardonnay och Pinot Noir för ca. 119:- på bolaget.

"Cava är ett vitt mousserande vin från olika distrikt i Spanien. Ordet cava kommer från katalanskan och betyder källargrotta, ordets etymologiska ursprung är dock grekiskt..." - läs mer på wikipedia


//Carro


Marmeladskål


Den här fina Arabia-marmeladskålen har jag fått av min mormor. Den passar bra nu när det är dags att göra marmelad och sylt.
// Nina


Mina smaker från Provence: medelhavets läckerheter


Mina smaker från Provence: Medelhavets läckerheter, skriven av halvfranska Danyel Couet är en härlig kokbok som jag vill lägga till på min vill ha kokboksönskelista. Han bjuder på goda provensalska rätter: mustiga grytor, enkla smårätter, lätta fiskrätter och ljuvliga desserter. Dessutom är boken en riktig fröjd för ögat.

// Nina

bild lånad från adlibris

Kålgryta


Den här goda kålgrytan serverades till lunch hos mormor när mamma och jag hälsade på.
// Nina

  • 1 litet vitkålshuvud
  • 1 stor gul lök
  • 3 medelstora morötter
  • 1/2 liter grönsaksbuljong
  • svartpeppar, salt och mejram
  • smör till stekning
  • 300 g falukorv (för vegetarisk variant kan man tillsätta sojakross om man vill)
  1. Strimla vitkålen, hacka löken och skala och skiva morötterna.
  2. Låt den hackade löken småputtra i smör tills den blir mjuk och genomskinlig.
  3. Tillsätt den tärnade falukorven, sedan vitkålen och morötterna och låt dem bli mjuka, ej bruna. Krydda med svartpeppar och mejram.
  4. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt småputtra i ca 10-15 minuter.
  5. Smaka av med salt och eventuellt mera kryddor. Servera med rågbröd, smör och ost och så ett stort glas kall mjölk.





Köttfärssås med oliver och färskost


En supergod köttfärssås. Servera med pasta och riven parmesan eller varför inte potatis och en grönsallad. / Nina


  • 400 g köttfärs
  • 2-3 små rödlökar
  • 2 dl svarta oliver urkärnade / hela eller skivade ( kalamataoliver passar utmärkt)
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 ask färska champinjoner eller en burk konserverade
  • 1 ask Philadelfia färskost eller Crème Bonjour naturell
  • grovmalen svartpeppar och salt
  • en skvätt tabasco
  • rapsolja eller smör till stekning
  • färsk basilika
1. Bryn köttfärsen. Hacka rödlöken och bryn den tillsammans med köttfärsen.
2. Skiva champinjonerna och oliverna och blanda ner dem i köttfärsen och bryn lite till.
3. Tillsätt krossade tomaterna och färskosten och rör om. Krydda med svartpeppar, salt och tabasco. Låt småputtra en liten stund. Skär basilikan fint och tillsätt den innan servering.



Pizzasallad


Här kommer mitt recept på pizzasallad.
// Nina

1 litet vitkålshuvud
lite rapsolja
lite vit balsamico
salt och svartpeppar
torkad oregano
Strimla vitkålen. Ringla över lite rapsolja och vit balsamico. Salta, peppra och tillsätt oregano efter smak. Rör om.
Låt salladen stå och dra i kylen i en timme.


Udon Sushi


För alla Sushiälskare så vill jag tipsa om Udon Sushi som finns på Värtavägen 59 på Gärdet, Stockholm.
De har jättegod Sushi till bra priser. Det lilla sushistället verkar ha full rulle hela tiden. Det är perfekt att sticka sig in där på väg hem från tunnelbanan och ta med sig Take Away om man bor i närheten förstås:)
För mer info gå in på deras hemsida på www.udon.se
// Nina

 

 


www.ninnispalett.blogspot.com


Jag tänkte tipsa er om min personliga blogg Ninnis Palett. Bloggen är ganska ny så vi får se hur den kommer att utveckla sig det ska bli spännande att se. Det är i alla fall en liten livsstilsblogg där jag skriver om lite allt möjligt som jag är intresserad av bl.a. mode, inredning, mina collage och handgjorda kort och annat trevligt som sätter guldkant på vardagen. Så om ni har lite extra tid och lust så kan ni ju kika in på den och se vad jag bloggar om förutom när jag bloggar på Systrarna Yster. www.ninnispalett.blogspot.com
Tjingeling på er.../ Nina



Kanelbullar: och annat nybakat


Kanelbullar:och annat nybakat skriven av Kristina Eriksson. Är en trevlig bok för den som gillar att baka. När man bläddrar i den här boken så får man lust att baka här finns härliga traditionella recept och så recept med en ny twist. Allt möjligt från wienerbröd, hastbullar och lyxiga bullar som vanilj- och sockerkringlor. Mums. Ugnen här hemma fungerar inte och nu väntar jag på en ny, så att man kan börja baka. // Nina

bild lånad av adlibris

Surströmmingspremiär!


Kan inte minnas att jag någonsin ätit surströmming, så igår var jag bjuden hem till en vän, Jenny uppe på en mysig takterass i Sundbyberg! Trots alla dessa varnande ord jag fått på vägen om hur illa lukten är och att det smakar skit, måste jag säga att jag blev smått besviken. Mest för att jag tyckte att det var gott och för att jag hade förväntat mig en vidrig stank, men visade sig sen vara en illa stank. Tycker folk klagar lite väl mycket. Men kanske mildrade det lite eftersom vi satt ute. Jenny hade även gjort iordning en super god jansson och västerbotten paj! MUMS!



Slutsats: Himla gott med alla tillbehören, men inte värt besväret om man måste filéa strömmingen själv :)Tycker att det tog lite lång tid, men som sagt gott var det med hembakat tunnbröd, smör,potatis,gräddfil,tomat,rödlök och gräslök, tillsammans med den salta surströmmingen som förvisso luktade lite prutt! Nej, nästa år hoppas jag på en lika trevlig och mysig kväll som vi hade igår! Norrlänningar kan detta! :)




Kärleksmums - muffins


Detta är ju en sann favorit! Älskar kaffesmaken och choklad!
Testade att göra muffins, men tror de behövde stå aningens längre i ugnen.
Samma smet och koncept men hällde i det i muffinsformar istället. Men kärleks mums är ju rutor, så man vill ha dem egentligen! Så häll det i en långpanna så blir det klassiska kärleksmums!
//Carro



Chokladsmet:
4 st ägg
4 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
250 gram smält smör
- Muffinsformar

  1. Sätt ugnen på 220 grader
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  3. Blanda ner vetemjöl, bakpulver och kakao tillsammans med äggen
  4. Smält smöret och häll i.
  5. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
  6. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

Glasyr:
2 dl vispgrädde
2- 4 msk kaffe
100 gram mörk choklad
1,5 dl Florsocker

Kokosflingor

  1. Koka upp grädden, häll i kaffet och rör i 100 gram finhackad mörk choklad.
  2. Häll i florsockret och smaka av.
  3. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.
  4. Strö över kokos och servera skuren i rutor.

Gasbrännare Capere


Fick denna fina gasbrännare när jag fyllde år av min fina familj!
Så hädanefter blir det creme brulée för hela slanten! Eller varför inte till ostkakor,gratänger, mos, maränger,grillad paprika och till isskulpturer! Haha!
Fick även dessa klassiska skålar till just, creme brulée! :)
//Carro


Kreolskgryta


Under mitt första jobb som 14-åring (ute i god tid) så jobbade jag extra på en restaurang ute i stockholmsskärgård. Ett litet paradis om jag skulle beskriva det själv under härliga 90-talet. Min chef som lärde mig mycket på de 6 år som jag faktiskt jobbade där (varje lov) gjorde en sådan FANTASTISK Kreolskgryta! Dock har jag inte hennes recept, utan försökt mig på en egen variant. Men jag kommer inte ens i närheten av Ingelas! Men värt ett försök iallafall!
//Carro


I hel fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan kryddig sort
1 gul lök
1-2 röda paprikor
1-2 dl Syltlök
1-2 dl cornichons
4-6 dl matlagningsgrädde
kalvfond
soya
vitlöksklyfta/klyftor efter smak
smör
salt , svartpeppar
vetemjöl

 

  1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som trycker ut lite grann. Skär korven i skivor.
  2. Strimla paprikan, hacka löken. Sila av syltlök, och gurka.
  3. Fräs snabbt upp korven i en gryta och lägg sedan undan den.
  4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.
  5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök och gurka. Häll på grädden.
  6. Låt puttra svagt en stund, smaksätt med skvätt soya och kalvfond!
Koka ris eller potatis till. Ska man ha det som jag minns det, så är det ris! MUMS!!
Lycka till! :)


Sunday Pancakes!


Idag hade jag en otroligt mysig dag med min kära syster Nina. Det är ibland vi lyckas träffa varandra, så där vardagslikt. Vilket är underbart, men ofta vill man ju ses längre. Att det inte ska vara så begränsat med tid. Men jag är glad för den tid vi faktiskt får tillsammans!
Vi träffades som vanligt vid Fältöversten och promenerade till Café Foam, en av våra favortiställen. Drack varsin roobioste och åt deras super goda american pancakes, med glass och bär/frukt. Satt himlans fint!Pratade om allt mellan himmel och jord, som bara vi kan! Måste dock uppmärksamma på en av tjejerna där som var så fantastisk trevlig! Riktigt serviceminded, sånt älskar jag att se! Fantastisk människa, trist att jag inte fick reda på hennes namn. Men stort plus till henne! Efter fikastunden blev det en sväng på Fältis, köpte te på Kahls och kikade in i butikerna, sen var tiden slut. Nina gick tillbaka till jobbet och jag begav mig hem.


Funderar på att göra en kreolskgryta ikväll!
Tänkt på den så länge nu, och passar perfekt med fläskfilébitarna från i fredags! Håll utkik!

Kramar
Carro

Panerad Kyckling alá Bååth


Denna rätt brukar min fina älskling göra ibland. Aningens onyttig med tanke på att den är panerad och friteras i olja. Men, det är ju absolut inte som färdiga chicken nuggets iallafall! :) Gott och inte alls avancerad!
//Carro





4 st kycklingfiléer
3-4 ägg
Ströbröd
1 msk vetemjöl
Rapsolja/Smör
Valfria kryddor, starka, helst röda.
Ex. paprika, chili, röd curry, graham masala


  1. Strimla kycklingfiléerna
  2. Blanda ströbröd, vetemjöl och din kryddblandning i en skål eller djup tallrik
  3. Ta sedan ett till skål och knäck i äggen och vispa tills äggen får en och samma färg.
  4. Vänd kyckling först i ägg och sist i ströbröd
  5. Ha i smör och lite olja i stekpannan, vänta tills det börjar bubbla och ha i kycklingen sen. Viktigt att vända lite då och då så att det blir en jämn krispig yta

    Servera med ris eller varför inte klyftpotatis samt tacosås eller ex vitlöksdipp

Fläskfilé med svampsås


Väldigt höstig och varm middag blev det igår! Ville överraska min hjärtevän på middag för att fira en ny anställning. Så det blev fläskfilé med svampsås och hasselbackspotatis! Mumma!




Stek fläskfilé eller annat valfritt kött!
Vi tog fläskfilé, saltade och pepprade!

Svampsås:
5 dl färska kantareller
2 dl färska champinjoner
2 schalottenlökar
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
50 g smör
Salt, vitpeppar
Soja
* Skvätt vitt vin

  1. Rensa kantarellerna, skär de största i bitar, hacka champinjonerna.
  2. Skala och hacka löken fint, stek sedan löken i några minuter.
  3. Lägg i svampen. Stek tills nästan all vätska ångat bort, några minuter.
  4. Strö vetemjöl över svampen, rör om och häll i grädde och mjölk.
  5. Låt sedan svampsåsen koka samman under omrörning.
  6. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja, bonus som jag hade var skvätt vin!


Hasselbackspotatis:
8 potatisar
25 g smör
1 1 tsk salt
1 1 msk finsiktat ströbröd


  1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den, så att de håller ihop i botten.
  2. Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla potatisen väl.
  3. Baka dem i ugnen i 20 minuter.
  4. Strö på salt och ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter. Pensla med smör då och då.



Ny receptbok


Idag när jag var ute med mamma och shoppade så hittade jag den här ljuvliga, sockersöta, rosa anteckningsboken med små cupcakes på. Den passar perfekt till mina recept, har en mängd vintagerecept som min 106 åriga lilla mormor har klippt ut från tidningar och sparat och nu har jag att få dem av henne:). Nu ska det klistras in recept.   // Nina



Jamies Amerika


En bok som jag vill lägga till på min kokboksönskelista är Jamies Amerika. Jamie tar med oss på en kulinarisk roadtrip i Amerika och bjuder på en mängd goda recept som bl.a. surf and turf och härlig pecannötskaka med whiskey. Vi får även följa med honom på bl.a. krokodiljakt och in på det bästa kinesiska matstånden i Queens. En riktigt färgrann bok./ Nina

Bild lånad av adlibris

Krämig kycklinggryta med röd pesto


Det här var lördagskvällens middag - en god kycklinggryta med jasminris.
/ Nina

  • I pkt strimlad naturell kyckling
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 burk minimajs
  • 1 burk ananasringar
  • 1 burk crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 liten burk röd pesto
  • grovmalen peppar och salt
  • smör eller rapsolja till stekning
  1. Bryn kycklingstrimlorna i smör. Dela löken i klyftor, strimla paprikan och dela minimajsen.
  2. Blande i det tillsammans med kycklingen. Bryn dem "al dente".
  3. Tillsätt crème fraiche och röd pesto och rör om. Tillsätt grädden och rör om.
  4. Dela ananasen i bitar och blanda ner den till sist, salta och peppra.
    Låt småputtra i några minuter. Dekorera med lite cashewnötter.

     

 


Ännu en höst är här!


Efter att avnjutigt en underbar semester i Grekland, börjat jobba igen och haft strul med datorn kan jag äntligen sätta mig ner och skriva inlägg på bloggen igen! Jag hoppas alla haft en underbar sommar och ser framemot den mysiga hösten tillsammans med oss! Härligt nog, i all stress insåg jag nu att bloggen varit igång i 2 hela år! Grattis till det! Jag hoppas ni alla läsare följer med minst 1 år till! Man vet ju aldrig vad som händer!



Massa kramar
Carro

Nytt nr av Hembakat


Köpte med mig nya numret av Hembakat. Tidningen är proppad med härliga recept bl.a. goda äppelrecept,  gott bröd till soppan, matiga muffins och läckra päronkakor man blir ju så sugen på att baka.
// Nina


Farmors bärkräm


Vår farmor gjorde ofta bärkräm eller marjakiisseli som det heter på finska när vi var och hälsade på henne och farfar på landet i Finland. Här kommer hennes recept. / Nina

  • 6-7 dl röda vinbär eller svarta
  • 2-3 dl vatten
  • 2-3 dl strösocker (beroende på hur syrliga bären är och hur söt kräm man vill ha)
  • 1-2 msk potatismjöl och 1 dl vatten

1. Rensa bären och koka upp dem i vatten och strösocker i ca 15-20 minuter.
2. Ta av kastrullen från plattan. Blanda potatismjöl och vatten i en liten skål, rör om ordentligt så att den inte är klumpig. Tillsätt potatis/vattenblandningen i kastrullen och rör om noga. Ställ tillbaka kastrullen på plattan i några minuter och rör om hela tiden. Låt bärkrämen svalna en liten stund och häll upp den i en skål eller portinonsskålar. servera med vispad grädde, lite mjölk eller vaniljglass och mandelbiskvier.


  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters