Tack för mig


Jag vill för min del tacka alla läsare för den här tiden på bloggen. Det har varit väldigt kul att blogga men nu har det blivit dags att gå vidare... För er som är intresserade så har jag har två andra bloggar: en livsstilsblogg och en pysselblogg som ni kan följa om ni vill se vad jag pysslar med www.ninnispalett.blogspot.com och www.lillaateljen.blogspot.com
Jag önskar alla er kära läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2012...
Många bamsekramar från Nina
Tjingeling på er

Myspys hemma...


Hej på er, det var ett tag sedan jag bloggade senast. Vill bara önska er alla en trevlig helg...Min helg består av långpromenader, julkortspyssel och mysstunder i favoritfåtöljen med tidningar, film och gott te.
Tjingeling på er, kramar Nina

Systrarna Eisenmanns mingelmat: 565 snittar, snacks och smårätter


Nu under hösten har det ploppat upp en mängd härliga kokböcker... En av dessa är Systrarna Eisenmanns mingelmat: 565 snittar, snacks och smårätter skriven av systrarna Lisa Eisenmann Frisk och Monica Eisenmann. Den här boken är den ultimata mingelmatsbibeln fullproppad med smarrig och lyxig mingelmat för alla tillfällen. Boken innehåller också tips och råd för att få en lyckad fest. Den får en extra guldstjärna för det lyxiga omslaget och alla vackra foton en riktig fröjd för ögat:)) Den här boken ska genast upp på min lilla vill ha boklista...// Nina
Bild lånad från bokus.com

Snabba grönsakssoppan


Den här snabba grönsakssoppan är en utmärkt onsdagsmiddag, servera med en god rågsmörgås med brieost, basilika och mini plommontomater mums filibabba... ha en trevlig onsdagskväll kramisar Nina

Detta behövs:
2-3 påsar frysta soppgrönsaker
1/2 påse ärter, majs, paprika
1-2 kuber grönsaksbuljong
1- 1/2 dl vatten
1-2 dl grädde kan uteslutas
Gör så här:
1. Koka upp grönsakerna i vatten och tillsätt buljongen. Låt koka ca 5 minuter.
2. Mixa grönsakerna direkt i kastrullen med stavmixer. Tillsätt grädde, kan uteslutas.
Om soppan blir för tjock tillsätt mera kokt vatten istället för grädde.
Klart för servering... Bon appétit
Tips! Om man vill kan man servera keso eller smetana till soppan istället för grädde.

Chokladfestivalen 14-16 oktober 2011


Systrarna Yster vill påminna om att besöka den stora Chokladfestivalen som anordnas för 10:e gången på Nordiska Museet den 14- 16 oktober.
Gå in på www.nordiskamuseet.se/choklad om mer info.

Fina fatet Väninnan av Lisa Bengtsson


Det här fatet av Lisa Bengtsson är så himla fint. Passar bra till sommarfikat i bersån eller på verandan...Fatet finns på www.mairo.se Kolla även in Lisas tallriksserie "Oss kvinnor emellan".// Nina

bild lånad från internet


Påsken kom...


... och nu är den över!
Har haft en sådan fin helg tillsammans med vänner och släkten! Själva påskaftonen firade jag den med familjen och min brors familj. Många börjar man bli runt bordet och det är lika härligt varje gång!

Till påskmiddagen bjöd min bror Johan på laxtartar! Otroligt gott! Detta måste göras fler gånger!
Sedan blev det grillad lamm, med rödvinssås och råstekt potatis med massor med vitlök och persilja. Jag gjorde även en god sallad till, som passar perfekt om man vill skippa potatisen!




Rustik sallad med halloumi

1 pkt halloumi
1 pkt cocktailtomater
1 påse spenat
1 burk kronärtskocka
8 st Skogssvamp
Vitlök


Skiva halloumin och grilla den på grillen (eller i stekpanna)
Dela kronärtskockan i 4 delar, dela svampen i valfri storlek och stek upp tillsammans i en panna med smör och vitlök.
Dela på cocktailtomaterna och släng ner i pannan tillsammans med spenaten. Rör om försiktigt.
Lägg upp på ett fat och lägg sedan på hallomin! Gott!


Boeuf Bourgignon


Kanske är en ganska höstig maträtt, men fick tag på ett bra pris när det kommer till högrev och blev otroligt sugen på detta! Så vips satte jag igång med denna mumsiga maträtt!
//Carro


Detta behövs 8-10 pers

1-1.5 kg högrev
(ytterlår eller fransyska)
2-3 morötter
2 gula lökar
2-3 msk vetemjöl
5-6 dl rött vin
5 dl köttbuljong

(av tärning eller konc. fond)

2 msk tomatpure
3-4 vitlöksklyftor
8-12 champinjoner
5-6 Scharlottenlökar

( el. steklök)
1-2 pkt bacon

Smör
Salt
Svartpeppar
Lagerblad


  1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i en rymlig gryta tillsammans med en klick smör.
  2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och hacka också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
  3. Häll på vin* och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning. (Slängde även ner 2 kanelstänger som jag tog upp efter 1 timme)
  4. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  5. Skala under tiden scharlottenlöken. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
  6. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor, bitar eller kuber och bryn det lätt.
  7. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
* Vin, har man skvättar efter en vinflaska så frys in dem i små kuber så är det lätt att slänga i till dessa rätter!
Jag hade i ca. 4 tärningar av rödvinet.

Italiensk Fastfood


Italiensk mat tillhör mina favoriter...supergott och enkelt ska det vara att tillaga. Köpte nyligen boken Italiensk Fastfood skriven av Paolo Roberto. Boken är ett uppror mot den färdiglagade snabbmaten som bara ska in i mikron och så är det klart...Den här boken är fylld med trevliga, enkla och supergoda vardagsrecept a la Paolo  bl.a. pasta- och risrätter, kött- och fisk och sopprecept. Me likey!

                                                          // Nina



   Bild lånad från Adlibris


SYSTRARNA YSTER ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG ALLA HJÄRTANS DAG 14 FEBRUARI 2011




Hjärtliga hälsningar från Systrarna Yster
Nina och Caroline


Längtan...


Dricker ur min fina Kerstin Tillberg mugg och tittar ut genom fönstret. Snö... Snö, snö och snö! Visserligen älskar jag snö, speciellt när den vilar vackert på marken och solen skiner. Men i fredags var det droppen av snö! Nu vill jag ha vår! Sol och värme!

Skönt för mig att jag faktiskt åker ner till Thailand snart! Den 21 februari åker jag ner till värmen tillsammans med min sambo, hans mamma och hennes vännina! Jag längtar! Dock börjar jag få rejäl resfeber! Hatar ju att flyga, men jag ska nog klara det! Ska försöka skriva något inlägg om resan, kanske någon härligt typisk thairecept? :)
Som sagt... jag längtar!

Grönsaksgratäng


Det som pågår hemma hos oss nu är att undvika alla "uppenbara" kolhydrater, alltså pasta, ris och potatis. Detta är ju visserligen himmelens gott, men vad som är ännu godare är grönsaker och rotfrukter! Så här kommer ett mumsigt, enkelt recept ni kan ha till fisk, fågel och kött! Eller varför inte slänga på extra sallader och röror?
//Carro




1 Zucchini
2 morötter
1 palsternacka
1 persiljerot
1/2 purjolök
Vitlök
1-2 dl riven ost
1-2 dl grädde
Salt och peppar



Sätt ugnen på 200-220°c
Skala persiljeroten, morötterna och palsternackan.
Skär alla grönsakerna i tunna skivor och varva i en smord ugnssäker form.
Strö salt, peppar mellan varven, pressa ner vitlök och strö den rivna osten och en skvätt grädde över grönsakerna. Grädda i varm ugn i ca. 40 minuter tills grönsakerna är mjuka och fått färg.
Man kan även hälla på mer grädde om den tycks vara torr.
Lycka till!


 


Biff Lindström


Biff Lindström går att göra på många olika sätt. Här är ett recept som är utan vitt mjöl och havregryn. Passar perfekt till alla glutenintoleranta samt de som går på någon gi-metod.
//Carro





1 stor gullök
1-2 st rödbetor
2 msk kapris
600 gram nötfärs
2 st äggulor
Färsk persilja, hackad
Salt
Vitpeppar



  1. Sätt ugnen på 200°c
  2. Hacka/skala rödbetor, gula löken och kapris och blanda i en bunke
  3. Blanda ner nötfärsen tillsammans med äggulorna i blandningen och knåda runt tills fördelningen blir fin.
  4. Smaksätt med persilja, salt och vitpeppar.
  5. Rulla biffarna med händerna och stek dem så de får färg med stekpanna, några minuter
  6. Ställ sedan in dem i ugnen ca. 10-15 min (kolla så de är helt genomstekta).
  7. Servera tillsammans med e nyttig god sallad eller ja, varför inte potatis och gröna ärtor till de som älskar klassikern! Lycka till!

Ninnis krämiga potatisgratäng med purjolök och crème fraiche


Jag har inte ätit potatisgratäng på länge så idag passade jag på att göra en.
Servera med en  sallad eller med fläskfilé och pepparsås. Mums...
// Nina



Det här behövs:

ca 1 kilos påse med frysta skivade potatisar
( för den som inte vill stå och skala och skiva)

1 purjolök sköljd och skivad
3-4 klyftor skivad vitlök
2 dl riven västerbottenost, gouda eller med favoritosten
2-3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 burk crème fraiche
salt och peppar


Gör så här:

Häll upp halva påsen av den frysta och skivade poatisen i en ugnsfastform, skiva vitlöken och skölj och skiva purjolöken och lägg på dem på potatisen.
Rör ihop grädden och crème fraichen, salta/peppra. da i ugnen.
Häll över blandningen på potatis/purjolöken. Riv över lite ost och på med resten av potatisen.
Grädda i ugnen på 225 °c i ca 45 minuter. Tills potatisen har sugit upp grädden . Klart för servering!


 


Gratinerad Hummer


Här kommer visserligen en liten sent recpet på gratinerad hummer, men jag tycker absolut man kan servera detta när som helst. Hummer är ju så otroligt gott! Uppskattat bland mina gäster på nyårsafton!
//Carro
4 hummer
5-6 st champinjoner
1-2 gula lökar
Skvätt vitt vin
2-4 dl grädde
Västerbottenost
Salt och peppar
Smör


  1. Dela humrarna på längden och gröp ut köttet, hacka fint.
  2. Hacka champinjoner och löken, stek i smör.
  3. Häll sedan på en skvätt vin och sedan grädden. Låt puttra på låg värme, smaka av med salt och peppar.
  4. När du är nöjd med smaken, så häll i hummerbitarna och rör runt.
  5. Fyll de tomma hummerskalen med fyllningen. Strö över Västerbottenost!
  6. Ställ in i ugnen på ca. 200 °c och låt stå inne 10 min, eller tills dom fått färg!

RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters