Gott Nytt År!


Då var det nyår och vi, systrarna yster önskar er en riktig mysig kväll, med god mat och trevligt sällskap!
Så ses vi nästa år! 2009!



Kramar från Nina & Carro



Gordon Ramsey


En annan favorit hos systarna yster är Gordon Ramsey! En man med karaktär och vet vad han vill få ut av matlagning. Men låt er inte luras av hans elakheter i "Hell´s Kitchen", han är en goare gubbe än så. Mitt favortiprogram (Carro) är "The F-word" där Gordon tar upp en massa enkelheter i köket utan att krångla till det. Hans hemsida är inte gjord av så mycket recept men kul att läsa lite på hans menyer som han har runt om i världen. www.gordonramsey.com





Ninnis varma macka


Det här är alltid lika gott och enkelt...
  • Formbröd
  • Dijonsenap
  • Rökt skinka
  • Tomat
  • Goudaost (går bra med annan ost )
  • Margarin
  • Oregano

Sätt på ugnen 175 grader

1)Bred formbrödet med lite margarin(tunt lager)bred sedan på lite Dijonsenap.
2)Lägg på en skiva rökt skinka och skär en skiva tomat och lägg på. Hyvla några ostskivor och lägg dem på mackan. Strö över lite oregano och ställ in i ugnen i ca 10 min, tills osten är smält och fått en fin färg.

Servera med ett stort glas kall mjölk.

I mormors gömmor


Hej på er! Idag var jag hos min lilla mormor och fikade och hjälpte henne med att ordna lite i ett av hennes linneskåp. Det är alltid lika trevligt att ta en titt i hennes linneskåp där finns alla vackra broderade lakan, kökshandukar, vackra linnedukar och förkläden rena skattkistan med andra ord, dessutom så har linneskåpet  en härlig doft av tvål... Det doftar helt underbart gott!Ialla fall när jag hade ordnat lite i ett av skåpen så fick jag ett vackert smårutigt förkläde som var röd,vit och blårutigt (jättesmå fina gulliga rutor). Mormor hade fått tyget av Ellen en släkting till henne och sedan sytt ett fint förkläde av tyget. Och nu så fick jag det fina förklädet, jag fick även små kökshandukar sydda av gamla sockersäckar. Det är trevligt att få sådana här saker som är handgjorda och bakom varje liten sak så finns det en liten historia.. .Nu så ska jag ordna in kökshandukarna in i mitt lilla linneskåp.

Jag önskar er alla läsare ett riktigt Gott Nytt År och vi hörs snart igen...

Tjingeling på er!
Kramar Syster Ninni


Jamie Oliver


Vill tipsa er om att ta en titt på en annan duktig favorit kock som vi Systrarna Yster gillar Jamie Oliver. På hans hemsida www.jamieoliver.com hittar du en massa trevliga recept och egna Jamie shop och annat trevligt.Jag( Nina) brukar följa honom på BBC Lifestyle Full On Food.



Laxpaket med getostkräm


Detta är en av dom små fina sakerna jag ska bjuda på detta nyår!
Du behöver:



  • 400 gram tunt skivad rökt lax
  • 6 gelatinblad
  • 200 gram mild chevré eller fårost (Funkar faktiskt med philadelphia)
  • 4 dl cremé fraiche
  • 2 pressade vitlökar
  • 2 msk mjölk
  • basilika
  • salt
  • pinjenötter

1) Fördela laxen i små formar, tex. muffinsformar
2) Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 minuter. Finfördela osten med cremé fraiche, vitlök, salt och basilika.
3) Krama ut gelatinet och smält den på svag värme i mjölken, i en kastrull. Häll sedan mjölkblandningen under omrörning i ostblandningen.
4) Häll blandningen i formarna och vik över laxen, låt stå kallt i minst 2 timmar.

Fördela salladen på ett fat, lägg upp laxpaketen på salladen. Rosta pinjenötter och strö över laxen. Garnera med basilikablad!

Röd Nyårsbål


Den här bålen passar ypperligt bra till  både nyår och sommar!
  • Rasberri vodka
  • Sprite el. Fruktsoda
  • Soda vatten
  • En påse frysta hallon
  • Ett Granatäpple
  • Rosemarys lime (Rose´s lime)

  1. Frys i god tid in hallon i iskuberna
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en vacker bålskål.
  3. Blanda sedan i en passlig mängd med Rasberri vodka beroende på hur mycket bål du ska göra blanda sedan i Sprite el. Fruktsoda lite Rosemarys lime,lite sodavatten.

Dela granatäpplet och ta ut kärnorna och häll i det i bålen med de frysta halloniskuberna.
Vips så har du en vackert röd bål till nyårsfesten.

Fikon och päronsallad med mögelost


Den här salladen känns lyxig att bjuda på nu till nyåret. Du behöver:

  • 5 Färska fikon
  • 2-3 Mogna päron
  • Isbergssallad på kruka
  • En bit Kvibille mögelost
  • valnötter eller kan bytas ut mot rostade pinje nötter eller solrosfrön

Dressing
  • lite rapsolja
  • lite vit balsamico
  • lite flytande honung
  • en nypa salt
  • en skvätt citronsaft

1)Skär salladen,dela päronen i klyftor lägg upp allt på ett ffint fat. Dela sedan fikonen i klyftor och lägg dem på salladen till sist så strö över mögelosten och ringla över lite dressing och strö över valnötterna eller pinjenötter.

Salamicrostinis


Här har vi ett annat tilltugg att bjuda på just till nyår!
(Ca 30st) Du behöver:

  • 50 gram salami
  • 100 gram philadelphiaost
  • 1 påse naturella crostinis
  • ½ röd paprika i bitar
  • 1 kruka basilika
1) Mixa salami och ost i en matberedare eller mixer
2) Bred på eller spritza smeten på crostinin.


Garnera med basilika och paprika!

Päronhalvor


För att lyxa till ostbrickan så lägg upp ett fat med päronhalvor och brieost!
Du behöver:



  • 5 mjuka päron
  • ½ citron
  • 2 tsk paprikapulver
  • 200gram brieost
  • ½ strimlad paprika

  1. Skölj av päronen och dela dem på mitten.
  2. Ta bort kärnhuset och pressa sedan lite citron över så dom inte får en ful färg.
  3. Pudra lite paprikapulver på varje päronhalva.
  4. Dela brieosten i bitar och läggen bit på varje päronhalva.

Garnera med lite paprika eller något annat fantasirikt!
(Man kan även dela päronen i skivor istället! Brukar bli enklare att äta då!)

Drinktilltugg till nyårsskumppan


Du behöver:
  • Färsk ananas
  • 1 ask gröna eller röda vindruvor
  • Fina dekorationspinnar att trä frukten på

Dela ananas i passliga bitar och trä vindruvor och ananas turvist på dekorationspinnarna och servera dessa till nyårsskumppan på ett läckert silverfat


Country by mail


Hittade en härlig nätshop som heter www.countrybymail.se och om du gillar shabby chic stil som jag så ta en titt på denna sida och låt dig inspireras!



Gratinerade getostsnittar med honung


Dessa snittar passar utmärkt nu till nyårsfesten...
Du gehöver:

  • En liten rulle chevreost tex Maure
  • Formbröd
  • Flytande honung
  • Pinjenötter
  • Lite rapsolja för pensling av formbrödet

Sätt på ugnen 175 grader

1)Tryck ut runda snittar av formbrödet med hjälp av en kakform, pensla brödet med lite rapsolja.
2)Skär chevreosten i passligt tjocka skivor, lägg dem sedan på det penslade brödet.
3)Ringla över lite flytande honung och ställ in i ugnen ca 10min tills de ät gyllenbruna. Under tiden snittarna är i ugnen så kan du rosta pinjenötterna i en panna utan olja tills de fått fin färg. Sedan är det bara att strö över pinjenötterna på chevresnittarna och servera...

Nigella Express


I ett av mina julpaket som jag fick av min kära syster Caroline så fanns den där"Nigella Express"en av de kokböcker som jag önskat mig. Jag kan verkligen rekommendera den här boken det är mycket läckra, goda och lättlagade recept alltså mat på expresstid...
Måste skaffa mig de andra Nigella böckerna med : )

 

 

 

 

 

 

 

 



Exotiska Snittar


Här är en god exotisk snitt man kan bjuda på till nyår!
6-12 personer:



  • 6 skivor mörkt bröd
  • 200 gram rökt kött i tunna skivor (ex. hamburgerkött)
  • 2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl philadelphia
  • 1 färsk ananas (går bra med ananas på burk)
  • 1 ask physalis
  • 1 carambole
1) Dela brödet diagonalt och fördela en skiva kött på varje snitt.
2) Toppa med en klick cremé fraiche
3) Skiva ananasen, dela physalis och skiva carambolen och lägg på snitten.
4) Krydda med svartpeppar och garnera men någon fin basilika eller bladpersilja!

Enkelt och gott! Tips! Man kan även trycka ut roliga mönster på brödet, med hjälp av pepparkaksfigurer etc!


Fina formar jag fått av min syster Nina i julklapp!

Förberedelser inför Nyår!


Nu har snart de sista dagarna för själva julen avslutas! Jag själv ska iväg på den årliga kalkonmiddagen hemma hos Faster Monica. Där det bjuds på undarbar mat och förmodligen den godaste cheesecaken jag någonsin ätit.

När det kommer till systrarna yster så kommer vi ladda upp lite nyårsmat. Jag (Carro) tänkte lägga upp de mat jag tänker bjuda på till mina gäster på nyårsafton. Det kommer bestå av mycket plockmat. Då vi är många och orkar inte hålla på med värmehållning. Då ses vi i mellandagarna!


Tuddles!
Kramar Syster Carro



God Jul!


God Jul på er allihopa! Önskar er en god och matig jul!
Massa kramar från Systrarna Yster
Carro & Nina



Hovmästarsås till laxen


Har man lax på julbordet måste man absolut ha hovmästarsås till! Så här gör du en enkel och god sådan!
(4 portioner)

  • 2-3 msk senap
  • 1 tsk fransk dijonsenap
  • 1-2 msk socker
  • 1-2 msk vinäger
  • ca. 1 dl matolja
  • Dill
  • Salt och peppar
1) Blanda senap,socker,vinäger i en bunke.
2) Häll sedan försikitigt i oljan, medan du rör om i bunken. Se till att den inte skär sig.
3) Smaka av med salt och peppar, häll ner lite dill. Klart!

Vill man ha en starkare sås kan man ha mer dijonsenap än den vanliga!

Griljering till skinkan


Nu börjar det sakta men säkert närma sig jul och själv älskar jag julskinka med senap! Jag köper alltid färdigkokt skinka eftersom det gör allt lite smidigare. Så här kommer en fin griljeringsrecept.

  • Skinka 3-4 kg
  • 1 ägg
  • 3 msk senap 
  • 1 tsk socker
  • 2-3 msk ströbröd

    1) Blanda ihop ägg, senap och socker i en liten röra.
    (brukar blanda i dijonsenap för godare smak)

    2)
    Pensla på skinkan och strö sedan över med ströbröd. In i ugnen på 200 grader tills färgen blivit fin. (10-15 min) Voila!

Skiva den i fina skivor och lägg på vörtbröd så fort den svalnat, kleta på lite senap och njut att julen är här!

Casual living



Här kommer ännu ett tips på en nätbutik som bl.a.säljer Gerberas härliga , färgglada keramik. Det säljer förstås en massa annat trevligt också. Ta en titt på: www.casualliving.se


 


Västergården


Från Västergården som även har en nätshop så kan man hitta härliga glöggmuggar, jul tekoppar och annat fint nu till julen!

Gå och ta en titt på:

www.vastergarden.se

 


Systrarna Sockervadd


Här kommer ett litet tips på en ny liten webbshop www.systrarnasockervadd.se
gå in och titta på allt möjligt gulligt.
Denna rekommenderar jag varmt:)


Faster Senjas "Sill a la russe"


Detta är en annan favorit på julbordet från den finska sidan...


  • Ett litet huvud isbergsallad
  • 2-3 ägg
  • 6 skivor matjessill
  • 4-5 medelstora inlagda rödbetor
  • 1 liten gul lök
  • 2-3 saltgurkor
  • 1 burk kapris
  • Gräddfil

1)Koka äggen
2)Skär isbergsalladen i strimlor,hacka lök,rödetor,saltgurka fint.Skala äggen och skär dem i klyftor. Lägg sedan upp allt på ett stort serverinsfat. Börja med att lägga sallad diagonalt sedan lite rödbetshack brevid sedan lite lökhack och brevid löken lite saltgurkshack och sedan börjar man om igen med lite sallad osv...

Dekorera med ägghalvor och till sist strö över lite kapris. Servera med en skål gräddfil.

Mormors sillsallad


Den här silllsalladen är en av läckerheterna på mormors julbord. Du behöver:



  • 2-3 medelstora potatisar
  • 3 stora morötter
  • 3-4 stora rödbetor
  • 2-3 mellanstora saltgurkor el.kryddgurka( beronde på smak och tycke)
  • 1 stor gul lök
  • 3-4 stora matjessillar

SÅS

  • 1 tetra förpackning vispgrädde
  • lite rödbetsspad
  • lite dijonsenap för smaksättning av såsen


Mormors Tips! En bit blåmögelost kvibille eller castello att strö på sillsalladen är jättegott


1)Skala potatis och morötter.Koka potatis och morötter i en kastrull och rödbetorna i en annan kastrull.Tills de är "al dente"skala sedan rödbetorna.
2)Hacka eller skär sedan potatis,morötter,rödbetor,lök,saltgurka och sill grovt.Lägg allt i en vacker skål och rör om försiktigt.
3)Vispa grädden,blanda i lite dijonsenap och använd lite spad från inlagda rödbetor  för att ge en härlig lila färg på grädden.

Servera med rödbetsgrädde och blåmögelost. Detta är en av mina absoluta favoriter på julbordet!


Morbror Lasses Tomatsill


Mycket traditioner och recept har gått genom åren. Här är en favorit på julbordet! Min morbrors tomatsill!
Du behöver:
  • 4 stora matjesillar
  • 2 rödlökar
"Marinaden"
  • 3 msk tomatpuré
  • 1½ dl olja
  • 3/4 dl rödvinsvinäger
  • 1½ dl socker
  • Lagerblad
1) Blanda tomatpurén med oljan, som försiktigt ska hällas i tomatpurén.
2) Blanda ihop rödvinsvinägern med sockret och låt det stå en liten stund.
3) Häll sedan tomatblandningen i rödvinsvinägern, sakta och försiktigt så det inte skär sig.
4) Dela matjesillarna i fina ca. 2 cm bitar och lägg ner dem i bunken tillsammans med marinaden.
5) Hacka rödlöken och häll ner det i bunken tillsammans med lagerbladen, blanda ihop alltsammans!

Den som vill kan ju lägga i den någon fin sillburk och låta den stå och dra till sig lite i några dagar!
Blir verkligen kanon god! Min bror har blivit en mästare på just denne sill!

Mamma Ewas Köttbullar


Idag har jag faktiskt varit hemma hos min kära mor och gjort köttbullar till julafton! Så smaskigt!
Du behöver:


ca, 100 stycken köttbullar

  • 800 gram nötfärs
  • 200 gram fläskfärs
  • 2 dl havregryn
  • 2 gula lökar
  • Salt
  • Smör (Att steka i)
  • Grädde
  • Mjölk
1) Blanda havregryn, salt och 1 dl vatten i en bunke. Och låt havregrynet mjukna till.
2) Hacka löken och stek det i lite smör tills den fått gyllenaktig färg.
3) Blanda sedan i all köttfärs i bunken och dega runt tills det blivit en jämn smet.
4) Häll sedan på lite grädde och mjölk för att binda och få färsen saftig.
5) Rulla sedan köttbullarna i fina bollar (vägde upp en köttbulle på ca. 15 gram)
6) Stek köttbullarna med smör så blir dom härligt fina!



Själv fryste vi in köttbullarna och väntar in julafton, men ni gör precis som ni vill!


Nöttoppar


Till jul är det mycket nötter och mycket gott! Här har ni ett recept på nöttoppar!
Du behöver:

  • 50 gram smör
  • 200 gram hasselnötter
  • 1 dl socker
  • 1 ägg

Dekoration
ca. 25-30 stycken hela hasselnötte
r

1) Smält smöret, låt svalna
2) Mal nötterna fint och blanda sedan detta med smör, socker och ägg i en bunke.
3) Klicka ut smeten med två skedar på en plåt (med bakpapper) Sätt en hel nöt överst på varje kaka.
4) Baka kakorna i mitten på ugnen, 175 grader ca 15 min. Låt svalna på plåten!

Man kan även doppa kakorna i smält choklad så får du det där lilla extra!



Fransk löksoppa på Ninnis vis


Fransk löksoppa är ju såå gott här är ett lätt och enkelt recept.
  • 4-5 medelstora gula lökar
  • 3 msk Ekologisk lantbuljong från Renee Voltaire(går även bra med grönsaksbuljong eller växtfond)
  • en skvätt soja
  • 1 1/2- 2 liter vatten
  • Lite mald vitpeppar
  • Salt
  • Riven Gouda ost
  • Rostad formfranska(delad i trianglar)


1) Dela och skär löken i slantar och lägg dem i en kastrull med vatten.
2) Koka upp löken tillsammans med buljongen och lägg i lite peppar. Salta efter smak.Löken ska vara nästan genomkokt .

Lägg upp soppan i härliga soppskålar och strö över den nyrivna osten och ät soppan med några skivor rostat triangelbröd och avnjut en härlig middag...

 



Laxrullar


Det här passar bra till jul eller nyårsbuffen.Det här receptet är för 6-8 personer. Du behöver:


  • 300 g kallrökt
  • 1 stor ask naturell färskost
  • En knippe gräslök
  • Lite pepparrotskräm på tub
  • Svartpeppar


1)Lägg färskosten i en bunke klipp ner gräslöken,kläm i en liten klick pepparrot,peppra och rör om.
2)Dela laxen i avlånga ca 2-3 cm tjocka skivor och bre färskostsmeten på laxen.
Rulla ihop laxen och lägg upp på ett serveringsfat.

Dekorera med citronklyftor.

Choklad


Choklad boken är skriven av konditorn och kocken Elisabeth Johansson. Detta är en perfekt liten julklapp till någon som älskar choklad. Slå in den tillsammans med tex.en god mörk,l yxig chokladplatta. Kan det bli en bättre present för chokladälskaren?!!


Cath Kidston


Härliga vaxdukar, tyger och annat smått och gott kan du hitta på www.cathkidston.com .
(Det är bla.en av kocken Leila Lindholms favoriter har jag läst någonstans...)
Jag gillar speciellt den rosa och vitprickiga vaxduken :)


Pepparkakor


Här är receptet på de pepparkakor vi gjorde i dag!
Jätte mumsiga blev dom!

  • 400 gram socker
  • 3 dl sirap
  • 350 gram smör
  • 1 msk ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk nejlika
  • 3 dl grädde
  • 1½ kilo mjöl (spara ½ kg)
  • 1 msk bikarbonat
*Sätt ugnen på 200grader

1) Rör ihop sockret och sirapen i en kastrull och smält det.
2) Häll sedan smör,ingefära,kanel och nejlikan i kastrullen, låt allt smälta ihop. Ställ av för att svalna.
3) Vispa 3 dl grädde och häll i mjölet. Blanda ihop allt med allt det andra, så det blir en fin och jämn smet som du ställer in i kylen.
4) När det är dax för pepparkaksbaket, så är det bara att ta fram byttan med pepparkaksdegen en stund innan så den blir lättare att hantera. Kavla ut degen och tryck ut fina pepparkakor!

Sen är det bara fantasin som kan stoppa dig! Gör fina gubbar, stjärnor och hjärtan! Festa på med glasyr och annat kul!
Varje pepparkaka ska vara inne i ugnen ca. 7-8 min.



Agneta Livijn


Jag gillar Agneta Livijns rustika mysiga caffe latte muggar, tallrikar och kannor. Önskar att man hade mera plats för alla vackra, mysiga och trevliga ting som man vill ha..
Ta gärna en titt på hennes fina skapelser på www.livijn.com



Tvålparadis mitt i Helsingfors


Idag har jag haft julshopping och upptäckt att det har öppnat en ny "Lush" butik här i Helsingfors på Alexandersgatan. Åååå vad jag har väntat att det äntligen ska öppna en av mina favoritbutiker mitt i city, det finns två butiker till här i Finland. Jag hade inte hört nåt om att de skulle öppna en ny butik i Helsingfors, så idag kan man säga att jag nosade mig till butiken, man känner ju igen den härliga doften som snabbt brukar sprida sig ut på gatan. Jag tänkte: den här doften känner jag igen" och mycket riktigt där var den Helsingfors nya "Lush" butik. Jipppii, nu slipper jag släpa dessa underbara tvålar och dylikt från Sverige :) Nej nu måste jag få i mig nåt, sedan ska jag träffa min svägerska Tiina.

Tjingeling på er och ha en riktigt trevlig fortsättning på Luciadagen...

Kramisar Syster Nina


Pepparkaksdax


Ska strax ta en promenad till min mamma och baka pepparkakor! Det är den traditionella pepparkaksfixet! Sen har visserligen jag och Micke också massa projekt som vi gör med pepparkakor. Olika slags pepparkakshus! Ett år så gjorde vi en slags fästing, med en drake av marsipan! Riktigt kul. Vet inte vad det blir i år! Men det är ju så otroligt kul med just pepparkaksbakning! Visst?

Tuddles!
Syster Carro









I LOVE SPITI


Jag älskar verkligen inredningsbutiken "Spiti" på Sveavägen 64 i Stockholm.Det är som att kliva in i en helt annan värld, mellanöstern möter medelhavet. Här finns en hel del underbara saker som  tex. lampor, kuddar, ljus rökelse och annat trevligt. Gå in på www.spiti.se  och dröm dig bort...
De har även en nätshop :)

 

 

 


Dadelgott


Det här är ett gott tilltugg till glöggen.Du behöver:

1 Påse torkade dadlar(utan kärnor)
En bit Kvibille ädelost


Gör ett litet snitt i dadeln och fyll den med lite ädelost.Svårare än så var det inte!Sedan är det bara att lägga upp de små underverken på ett vackert silver fat och servera.

Päron och äppeltartar


Den här pärontartaren passar bra till kallskuren kalkon eller kyckling.
Du behöver:



  • 2  Hårda päron
  • 1 Syrligt grönt äpple
  • 1 Stjälk bladselleri
  • 1 -2 Små shalottenlökar
  • 1 1/2 -2 dl Majonnäs
  • 1-2 Msk dijonsenap


1)Tärna päronen och äpplet.Hacka löken och skär bladsellerin smått.Lägg allt i en skål.
2)Häll sedan i majonnäs och rör om blanda sedan i dijonsenap efter smak och tycke själv så gillar jag dijonsenap...

Sedan är det bara att servera med kallskuren kyckling eller kalkon.


TIPS!Det är också jättegott att ha denna tartar i en baguette med kallskuren skinka,kalkon eller kyckling.


Ljuvliga och vackra ting


Åh vad min chef Tuula och jag suktar efter dessa vackra muggar, mjölkkannor och skålar från Maria Liliegren.
Muggarna är så söta de finns i rosa, ljusblått, gult och grönt.
Gå in och kika på www.marialiliegren.se
.


 


NIGELLA.COM


Vill tipsa er om Nigella Lawsons trevliga hemsida med en massa läckra recept
 www.nigella.com


 


Jultårtor


Dessa goda jultårtor(joulutorttu)är en tradition att baka här i Finland.Du behöver:

  • 1 pkt smördegsplattor(tinade)
  • 1 burk Dronningholms plommonsylt
  • Lite florsocker att strö på de färdiggräddade jultårtorna



1)Dela smördegsplattorna i två delar med en vass kniv.Skär ett snitt från varje hörn halvvägs in mot mitten,dvs 3 cm.Vik upp vartannat hörn till mitten.Pressa ihop dessa hörn och tryck ner dem i mitten.Sätt på en rejäl klick sylt.
2)Grädda i 225 grader i 15-20 minuter på mellersta falsen.
3)Fyll en tesil med skaft med lite florsocker och strö över de nybakta och ljumna jultårtorna.




Julbak hos lilla mormor


Sitter just nu och mumsar på lite pepparkakor som jag fick med mig från mormor igår när vi hade haft lite julbak hos henne. Ja som sagt var så var jag hos mormor och bakade lite pepparkakor(dock färdigköpt deg) och lite joulutorttuja (jultårtor el.julstjärnor) som är en tradition att baka varje jul här in Finland. Mormor var överlycklig att få nybakade jultårtor och pepparkakor, eftersom hon snart är 105 år så är det inte så lätt för henne att baka men hon var med mig och mamma och assisterade oss :). Nu ska jag ha en liten filmkväll med nya "Batman-The dark knight" jag har längtat så att den skulle komma ut på dvd och nu äntligen har jag den :) Heath Ledger är förresten en av mina favorit skådespelare, synd bara att han dog så ung! Hoppas att ni får en trevlig onsdagskväll, det ska jag ha...

Tjingeling på er!
Kramar Syster Nina


Julbordsbrödet


Detta är ett kanon recept på ett gott bröd, väldigt saftigt och underbart som passar perfekt till julskinkan!
Du behöver:

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 dl russin
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 2 dl mörkt öl
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk mörk sirap
  • ½ dl rårörda lingon
  • Smör (till formen)
Sätt ugnen på 200grader

1) Blanda i alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner öl, gräddfil, sirap och lingon
2) Klicka ner smeten i en smord form* 1½ liter.
3) Sätt in i ugnen, nedre delen i ca 50 minuter.
4) Stjälp ut brödet och låt svalna

Sen är det bara julskinkan och senapen kvar!
* rekommenderar tupperwares brödform!

Julmuffins med kokos


Det här receptet på muffins är något så otroligt gott att det är ett måste!
Du behöver:

  • 2 ägg
  • 175 gram socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 125g kokosflingor
  • 50 g vetemjöl
  • 100 g hasselnötter
  • 100g mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader!

1) Vispa ägg, socker och vaniljsockret till en luftig smet. Smält smöret och blanda i smeten tillsammans med mjöl och kokos.
2) Hacka nötter och choklad, blanda i degen. Häll i degen i muffinsformar  så att de blir fyllda till 3/4. Grädda i ugnen ca 25 minuter!

Njut!

Juletider


Hej och hå vad dagarna går!
Känner att jag endast har jobbat, jobbat och återigen jobbat. Sedan har det varit full rulle med allt!
Äntligen nu sitter jag hemma tillsammans med M, ätit min favoriträtt sushi och njutit av fredagskvällen. Kanske blir det lite idol klockan 20.00, poppa lite popcorn och mysa! Imorgon ska jag jobba på caféet och sedan blir det julklapps-shopping för hela slanten tillsammans med M. Hoppas det snöar! Kanske man får in julkänslan mer!

Tuddles!
Syster Carro


Juligt frukt & nötbröd


Till julen vill man ju gärna ha gott bröd att lägga skinkan på! Eller varför inte någon god ost?
Här kommer ett recept som är smaskigt! 
Du behöver:

  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 tsk anis, stött
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 1l filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl hasselnötter (kan tas bort)
  • 1 dl russin
  • 1½ dl torkade aprikoser, skurna i små bitar
1) Blanda alla torra ingredienser i en bunke
2) Rör ner filmjölken och sirapen
3) Blanda i russin, nötterna och aprikosen runt i degen
4) Smörj och mjöla två avlånga brödformar* och fördele smeten i båda dom.
5) Strö över lite grahamsmjöl och sätt in formarna i ugnen på 175grader,
in i ugnen ca 1 timme och 15 minuter.
6) Ta ut bröden och vänd uppochner på dem över ett galler, och låt svalna.

Detta är kanon gott, speciellt dagen efter bakningen då alla smaker satts sig!

* Rekommenderar tupperwares silikonform

Lingonmaräng


Den här desserten passar bra till Julens alla middagar. Du behöver:


  • Lingon frysta(tinade)
  • Maränger
  • En tetraburk med vispgrädde
  • Gammaldagsvanilj glass
  • Tjinuskisås(kolasås)



1)Häll upp marängerna i en skål
2)Vispa grädden
3)Dela glassen i kuber.Lägg glassen i marängskålen,häll i den vispade grädden och rör försiktigt ner de tinade lingonen.Rör försiktigt om.

Sedan är det bara att servera tex.i vackra, höga glas med fot och ringla över lite tjinuskisås.


Saffransbullar


Firandet av Lucia den 13 december är en ritual unik för just Sverige! Och det utnämns många flickor som får stå som lucia den dagen! Vi äter pepparkakor och framförallt lussekatter, lussebullar eller saffransbullar om man kallar dem så.
Så sätt igång att baka lite lussebullar!
(Ca 30st)

  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • ½ tsk salt
  • 1½-2 dl socker
  • 1 gram saffran, finstött
  • 1-2 dl russin
  • ca. 1½ dl vetemjöl
1) Smält matfettet, häll i mjölken och värm fingervarmt då du löser upp jästen i detta spad.
2) Blanda salt, socker, saffran, eventuellt ägg och russin tillsammans med spadet.
3) Arbeta in med maskin eller för hand, så mycket av mjölet tills degen är lätt att arbeta med.
4) Strö över lite mjöl, lägg över en handduk och låt jäsa i ca. 30 min.

* SÄTT UGNEN PÅ 225

5) Arbeta degen efter 30min och knåda till den. Lägg ut på en bänk och knåda den smidig.
6) Baka ut lussekatter och garnera med russin.
7) Lägg dem på en plåt och låt dom jäsa i ca. 30 minuter till.
8) Pensla brödet med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca. 5-10min

Sen är det bara att låta dem svalna under en bakhanduk och värma på glöggen!




Kryddig Äppelglögg!


Kryddig äppelglögg

  • 5 dl äppelsaft
  • 1 vaniljstång
  • 2 kanelstänger
  • 2 msk rårörssocker
  • 5 dl äppelcider
  • 1 dl calvados
  • färsk mynta
1) koka upp äppelsaften med vaniljstången, kanelstängerna ochrårörs- socker några miuter
2) tillsätt äppelcider och calvados
3) värm blandningen,koka ej

Dekorera med mynta och servera i tex. vackra teglas



Romrussin/Cashewkaka


Romrussin- och cashewkaka
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl mörk rom
  • 1 dl cashewnötter
  • 200 gr smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakaopulver mörk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

SÄTT PÅ UGNEN PÅ 175 GRADER

1) Lägg russin och rom i en skål och låt stå en timme
2) Hacka nötterna grovt (rosta nötterna utan fett om du vill innan du hackar dem)
3) Vispa det mjuka smöret med socker till fluffigt
4) Knäck i äggen en och en vispa kraftigt
5) Rör ihop vetemjöl, cashewkrosset, kakaopulver, bakpulver och vaniljsocker i en skål
6) Rör försiktigt ner mjölblandningen och romrussinen i smeten
7) Häll smeten i en smörjd och bröad form ( ca 2 liter)
8) Grädda i ugnen i 175 grader i ca 50 minuter

Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett fat. Servera kakan tex. till annandagsfikat!

En fin utmärkelse!


Fick precis veta att en annan duktig matbloggare Annika, har gett vår blogg en fin utmärkelse! Det var något riktigt gulligt och generöst skrivet om oss! Tusen tack igen Annika! Känns så himla roligt och sådana här kommentarer förgyllar verkligen vardagen!





Currysill


Currysillen är anledningen till att jag ens började lära mig äta sill!
Så här har ni receptet!
(2-4 portioner)

  • Matjesill (200 gram)
  • 1 äpple
  • 1 lök
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl majonäs
  • 1 msk curry (mer om man gillar curry)
  • Salt och vitpeppar
1) Låt Matjesillen rinna av
2) Hacka sedan äpple och löken i fina småbitar
3) Blanda ihop creme fraiche, majonäs, curry och salt/peppar eftersmak.
4) Skär matjesillen i ca. 2cm bitar och blanda ihop det med röran, löken och äpplet.
5) Låt den stå i kylen ett dygn för att dra till sig alla smaker

Passar perfekt in i julbordet!

Glögg


Här har ni en glöggvariant!

  • 5 påsar rooiboste med vaniljsmak
  • 1 liter äppelsaft
  • cashewnötter
  • russin

1) Värm äppelsaften och låt rooibostepåsarna dra iden varma saften i ca 3-5 minuter
2) Lägg upp lite cashewnötter och russin i glögglasen

Häll upp den varma drycken o ch servera genast!


Lingonkvargtårta


Lingonkvargtårta (12 pers)
Botten:
  • 1/2pkt(150gr)pepparkakor
  • 75 gr smör el.margar

Fyllning:
  • 1 påse lingon (frysta)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk(250gr)kvarg (kesella i sverige)
  • 1 tsk(150gr) creme fraiche
  • 1 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker

Sås:
  • 1 påse lingon frysta (200gr)
  • 2dl vatten
  • 1/2 dl socker
(Mixa lingonen med socker och vatten) håller i kylskåp ca 2-3 dagar. Häll upp såsen i en glaskanna.)


1) Mixa pepparkakorna fint
2) Blanda ner det mjuka smöret
3) Sätt lite plastfolie i en form(24cm)
4) Tryck pepparkakssmeten i formens botten,ställ kallt
5) Mixa de frysta lingonen,spara lite lingon för dekoration
6) Vispa grädden
7) Blanda ihop kvarg,creme fraiche,socker,vaniljsocker,vispad grädde och lingonmixen
8) Häll över blandningen på pepparkaksbottnen och lägg tårtan i frysen minst 2 timmard
9) GÖR SÅSEN RECEPT OVAN!
10) Ta ut tårtan från frysen en timme innan servering,ta bort tårtan från formen genom att lösgöra botten och lägg den på ettserveringsfat.

Dekorera med lingon och servera med lingonsåsen!





  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters