Rosendals Trädgårdscafe


Rosendals Trädgårdscafe är en  vacker,trevlig och mycket användbar bok.Den är skriven av Monika Ahlberg.Man inspireras och blir glad av att titta i den.Här finns allt från Rosendals goda och berömda morotskaka,potatiskaka med choklad till marinerad vitlök.


Mariannecrush


Mariannecrush med glass, en superenkel dessert som är som godis...

Mariannekarameller
2dl grädde
Vaniljglass eller blåbärsglass

1)Hacka Marianne karamellerna i en mortel
2)Vispa grädden,rör ner Marannecrushet i grädden
3)Skopa upp några kulor glass i en dessertskål. Vaniljglass för den traditionelle och blåbärsglass för den som vill testa något nytt
4)Lägg en klick mariannecrush på glassen dekorera med några färska blåbär eller lite citronmeliss



Leilas guldkant på vardagen


Leilas guldkant på vardagen är en annan trevlig bok som jag har i min bokhylla.Här finns en massa lättlagade och goda recept att bjuda på när som helst både till vardag och fest, smarta ideer till partyt och en mängd tips på bl.a dukning och ätbara presenter...Som sagt var Leila gör allt för att du ska kunna sätta guldkant på din vardag!


Söta muffinsformar


Dessa söta muffinsformar tänker jag använda när jag bakar muffins! Muffinsformar från Kalasform kan man köpa på bl.a.Designtorget i Stockholm och på KahVilla i Helsingfors.




Gå gärna in och titta på www.kalasform.se och låt dig inspireras!


Designtorget finns på Fältöversten i Stockholm
Karlaplan 13, 115 20 Stockholm 
 ( www.designtorget.se)

KahVilla i Helsingfors
Korkeavuorenkatu 4, 00150 Helsingfors
 (www.kahvilla.fi)

Ekobutiken Ruohonjuuri i Helsingfors


Som jag tidigare sa så är detta ett paradis för den som gillar att handla ekologiskt, jag brukar gå hit ofta för att köpa salt ,te eller annat smått och gott . Bl.a. brukar jag köpa Sahlmanskola här som är gjort på Indiansocker, jättegod! Så om ni har vägarna förbi till Helsingfors så besök gärna denna butik eller även på webben: www.ruohonjuuri.fi
Adressen: Ekokauppa Ruohonjuuri, Salomonkatu 5 , 00100 Helsingfors

Himalajasalt


Himalajasalt (kommer från Himalaja,därav namnet) är mitt favoritsalt den har många bra egenskaper:
-Innehåller 84 olika grundämnen -Saltets orginalsammansättning sköter om många olika funktioner i kroppen (bl.a.vätske-,pH-och sockerbalans) Det finns ett annat salt som heter Rosensalt som har liknande egenskaper som Himalajasaltet bara det att Rosensaltet kommer från Sydamerika och är dock lite svårare att få tag på. Jag brkar köpa detta salt på ett av mina smultronställen här i Helsingfors Ekobutiken Ruohonjuuri, ett paradis för den som gillar att handla ekologiskt. Väl värt ett besök om du är på minisemester i Helsingfors! Adressen finns på "våra smultronställen"



-Detta är ett alternativ som finns att köpa i vanlig butik!

Att skratta är bra...


Att skratta är bra för hälsan är ju konstaterat! Talade just med min kära syster i telefon och  plötsligt började hon gapskratta åt mig, ni vet så där när man håller på att skratta ihjäl sig och tårarna bara sprutar?! Och det slutade ju med att jag fick samma skrattanfall på andra sidan linjen och det var om ett litet stavfel på bloggen "förkyldning" med d tänk vad bra att man kan skratta åt så lite. Ni tänker väl att vad är det för skoj med det , men det var en grej mellan mig och min syster, ett sånt där anfall som man kan få ibland av just ingenting! Alla borde få skratta så man gråter minst en gång om dagen. Det sägs ju att skratt förlänger livet :)

Syster Nina

Ljuvlig choklad


Nu när hösten är här och det börjar bli mörkare om kvällarna är det ju så mysigt att tända en massa levande ljus och värma en stor kopp med varm choklad och en klick vispgrädde till och kura ihop sig i sin favoritfåtölj med en bra bok eller en tidning...
Jag rekommenderar Dolfin Hot chocolate Mix Noir&Blanc chokladflingor.
De är även utmärkta att ha i "pizzasnurror" eller att strö över glassen!


Visste ni...?


detta om Citronmeliss:

Att rent medicinskt är den bra för att döda bakterier och är stärkande. Brygger man citronmeliss till lär den underlätta matsmältningen och lindra förkyldningar...

Citronmelissen är en flerårig växt med hjärtformade blad och små vita blommor. Växten är lätt att odla och sås på våren direkt på friland eller i kruka.

Den friska citronsmaken passar bra till fisk, på fiskgratäng,fiskfond eller som kryddsmör i fylld fisk. Tips är att prova blanda citronmeliss med dill när du gravar lax! Uppfriskande smaksättning! Citronmeliss använder man ofta som garnering till desserter!








Finsk Korvsås


Den här korvsåsen har jag ätit sedan jag var liten och den är god att servera med nykokt potatis eller ris och kanske en klick rårörda lingon till.
(Snabb finsk korvsås 4 pers.)

1 blå lenkki
1 stor gul lök
1 påse brunsås
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt.peppar

1) Hacka löken och tärna korven
2) Bryn löken och korven i lite olja
3) Blanda gräddde,mjölk och brunsåspulvret i en shaker
4) Häll det i pannan med den stekta löken och korven salta och peppra låt småputtra några minuter.

Klart för servering med potatis eller ris

Hommus!


Den här kikärtsdippen är mycket enkel att göra och passar bra när man ska bjuda på grönsaker med dipp eller bara att bre på ett gott bröd!

1 burk kikärter
2msk olivolja
1-2 msk citronsaft
1-2vitlöksklyftor
salt,svartpeppar

Mixa kikärter, vitlök,olja och citronsaft salta och peppra efter smak!

Basilikadressing


Basilikadressing som passar bra till alla sorters sallader, speciellt till  "Bondens rustika sallad"

några basilikablad
lite honung flytande
en skvätt olja
en skvätt vit balsamic
(går bra med vitvinsvinäger)
lite örtsalt

Mixa allt i en mixer! Busenkelt!

Bondens Rustika Sallad


Smaskig sallad och matig som passar till olika rätter, buffé eller som lunch!

Blandsallad (tex isbergssallad)
ruccola
lollorosso

1 färsk zucchini
1 ask färska champinjoner
1 ask körsbärstomater(delas)

1 pkt bacon
chevreost
hemmagjorda vitlökskrutonger
(vitt matbröd och lite riven vitlök)

1)Skär och blanda ihop salladen,skiva zucchini, champinjoner och dela körsbärstomaterna
2)Stek baconen (lägg på ett fat med hushållspapper för att få bort överflödigt fett)
3)Skiva chevreosten.
4)Har du några dagar gammalt vitt bröd hemma så går det utmärkt att skära det i tärningar och steka upp det i lite olivolja och lite riven vitlök
5)Lägg upp sallad-och grönsaksblandningen på ett stort fat lägg på baconen och den skivade chevreosten.

Ringla över lite vinaigrette och lägg på de hemmagjorda vitlöskrutongerna och vips så har du en god och
enkel sallad att bjuda på!

Ninnis smörstekta vaniljpersikor


Mumsiga och goda persikor som passar när som helst!

1/2 vaniljstång (ta ut fröna)
lite rårörssocker
lite smör
2-3 persikor
(man kan även använda nektariner)
riven rostad cocos


1)Dela persikorna i klyftor
2)Sätt på pannan och bryn persikorna med vaniljstången och sockret tills det fått fin gyllenbryn färg i smör.
3)Servera persikorna varma med en kula vaniljglass eller en klick vispad grädde.

Som pricken på iet kan du rosta lite riven cocos och lägga på toppen av din härliga dessert!

Sunday


Det bästa som finns är att vakna preics när man vill vakna, ingen väckarklocka som vill att man ska upp utan bara vakna till ljuset från höstsolen och sakta vakna till liv. Underbart! M och jag gick upp och åt frukost, det blev en klassisk äggmacka med kaviar och gott te till sedan dess har jag legat på soffan och kollat på tv. Idag ska vi åka över till min mor, äta järpar och blåbärspaj som jag ska ta med mig!  Se > "Knäckigpaj-recepetet"
Hoppas ni får en bra dag i det underbara vädret!

Tuudles!
Carro









Söndagsmorgon


Godmorgon på er!
Idag vaknade jag rätt tidigt vilket är ovanligt för mig , i vanliga fall tar jag mig inte upp från sängen före tio. Men idag så klev jag upp och startade en tvättmaskin, bytte lakan och dammsög och satte på tv:n för att titta på söndagsmorgon på tv 4 med Tilde de Paula. Otroligt vad man hinner med när man kliver upp tidigare,men nu så börjar det kurra i min lilla mage så det är väl dags att fixa en god söndagsfrukost till sig.
Mmm...  undrar vad jag ska fixa? Det blir en god ost och skinkmacka med gurka och ett kokt ägg, lite turkisk youghurt med lite flytande honung och rostade pumpafrön, ett glas apelsinjuice och en kopp rooiboste.
Sedan ska jag ta mig en liten dusch och bege mig ut i det fina söndagsvädret och åka och hälsa på min lilla mormor. Ha det bra och njut av söndagen!

Tjingeling på er!
Kramar Ninni



Ninas smarriga tonfiskröra


Här är ett av mina egna recept, perfekt till lunch eller middag!

1 burk tonfisk(brukar använda dillsmak)
1 burk gräddfil
1 liten rödlök
1/2 dl kapris
lite svartpeppar,salt

1)Hacka löken
2)Blanda ner resten av ingredienserna i en bunke och blanda sedan i löken, peppra och salta

Så enkelt! Servera med ditt favoritbröd!

Faster Senjas Kassler


Faster Senjas kassler har jag ätit många gånger och
den är en enkel och bra middag!
(2 pers)

Kassler(skivad)beräkna 2-3 skivor per person
1 stor gul lök
1 rött äpple
2dl grädde
1msk dijonsenap
svartpeppar,salt

1)Skiva kassler i skivor och stek den i olja
2)Hacka löken,bryn den tillsammans med kasslernärna äpplet
3)Blanda senapen och grädden i en shaker,häll sedan blandningen över kasslern
4)Tärna äpplet och blanda ner det i såsen,låt småputtra några minuter
5)Salta och peppra eftersmak

Servera med ris och avnjut en härlig middag!

Grekiska köttfärsbiffar med yoghurtdipp


Den här rätten är mycket enkel att göra och passar
både till vardag och fest!
(10 st)

400gr gris och nötfärs
1 medelstor lök
1 burk med fetaost i kuber

1 1/2 dl skivade oliver
2 ägg
salt,peppar

lite chilipulver efter smak

1)Hacka löken (använder tupperwares lökhackare nuförtiden en jättebra investering...no more tears)
2)Blanda ner resten av ingredienserna
3)Knäck i äggen och rör om försiktigt, salta och peppra
4)Fördela köttfärsen i lagom stora biffar och stek på medelhög värme i ca 4-5minuter på vardera sida tills de fått fin färg

Servera med en grönsallad och youghurtdipp

Yoghurtdipp
2dl lindahls turkiska youghurt på burk
2-3 msk heinz sun-dried tomato sauce
1 klyfta krossad vitlök



Fredag


Gó kväll på er!
Idag har det varit en riktigt skön och vacker höstdag igen och så var det ju löning igår,kan det bli bättre?!Förstås så tog jag en sväng på stan i det vackra höstvädret och gjorde några små uppköp , några rosa toppar från Gina Tricot och ett par bruna mysisbyxor från HM.Sedan var jag också inne på Marimekko och suktade efter det
rosa /gröna "Tantsu" tyget som jag har tänkt att köpa och sy till gardiner (dessa finns även i min favoritserie"Sex and the city" hemma hos Carrie Bradshaw ) men det får bli en annangång. Nej nu ska jag kolla på en film jag tror det blir "Brokeback Mountain" eller "Arn" i mina nya mysisbyxor. Ha en trevlig fredagskväll och ta hand om er!

 

Tjingeling på er
Kramar från Ninni


Pizzasnurror


Passar bra till knytkalaset,barnkalaset, buffe eller annars goda med ett stort glas med kall mjölk!

1) Lägg fram 5st halvtinade smördegsplattor
2) Lägg i valfri fyllning
3) Rulla ihop från plattans kortsida, skär i 1cm skivor
4) Lägg skivorna i muffinsformar
5) Grädda i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter tills de blir fint gyllenbruna




Förslag på fyllningar:
  • Färskost och tonfisk på burk med dillsmak (bred ut färskost på smördegsplattan och lägg sedan på tonfisken)
  • Ostsmak (riven ost tex emmentaler,grönmögelost)
  • Pesto,salami(bred ut pesto och fint hackad salami)
Förslag på söta fyllningar:
  • Naturell färskost och blåbärssylt
  • Nutella nötcreme
  • Chokladflingor,hackad mörk choklad
  • Plommonmarmelad

Mumis korvsoppa


Den här korvsoppan brukar min kära 104-åriga mormor fortfarande göra när hon vill överraska mamma och mig med lunch när vi besöker henne.
(2 portioner)

1 buljongtärning(grönsaksbul
jong
5-6 dl vatten
1/2 blå lenkki(finsk korv)
1 medelstor lök
2 medelstora morötter
2 stora potatisar
3-4 kryddpepparkorn
salt efter smak

1)Dela löken ,potatis,morötter i lagom stora bitar
2)Skär korven i tärningar
3)Häll upp vattnet i en kastrull
4)Tillsätt grönsakerna ,buljongen och låt koka tills det är halvmjuka tillsätt korven och salta

Klart att servera med en hederlig finsk macka med ost, det vill säga rågbröd!

Wallenbergare


Detta recept använde vi mycket i restaurangskolan, ett recept jag ska börja använda igen då Wallenbergare är så gott!
(4 portioner)

400gram kalvfärs
2 dl grädde
4 äggulor
Salt och vitpeppar

Stekning: Smör och ströbröd

1) Se till att ingredienserna är riktigt kalla!
2) Arbeta in grädden, lite i taget
3) Tillsätt gulorna, en i taget under omrörning. Sedan salta och peppra.
4) Forma färsen till 8 biffar. Vänd biffarna i ströbröd och stek dem på svag värme (ca. 3 min på varje sida)
tills biffarna är gyllenbruna och pösiga

Servera gärna med potatispuré, små gröna ärtor och skirat smör till! MUMS!!




Skagen alá Sthlm


Skagen i alla dess former! Jag använder skagen på bröd, till smörgåstårtor, bakpotatis, krustader... ja i mycket!
(4 portioner)


400gram skalade räkor
½ dl majonäs
½ dl créme fraiche
Finhackad dill
½ msk citronsaft
salt & peppar
(Garnera med löjrom och dill)


Blanda ihop räkor med majonäs,créme fraiche och finhackad dill och
                                                   smaka av med citron, salt och peppar!

Vill man få en extra fyllig skagen brukar jag blanda i crabsticks! Riktigt mumisgt!

Toscakaka


Detta är en kaka jag ofta gör, för den blir ju så härligt god och saftig!

  • 2 ägg
  • 150gram smör
  • 1½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl grädde eller mjölk
  • Skvätt pressad citron

    Glasyr
  • 75gram smält magarin
  • 1 dl socker
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1½ msk mjölk
  • ½ dl honung
  • Hackad mandel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och bröa en rund form (eller använd tupperwares silikonform så slipper du ströbröd och fett)
  3. Blanda ihop alla ingredienser till själva kakan och häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 20 min, gör under tiden glasyren.
Tosca-glayren:
  1. Blanda samman alla ingredienser i en kastrull
  2. Värm massan under omrörning tills allting blandat sig och tjocknat till. (Massan bör ej kokas)
  3. Bre glasyren över den knappt färdiga kakan (som gräddat i 20 minuter.)
  4. Låt kakan grädda i ytterligare 15 minuter eller tills den fått en fin färg.

Ta ut kakan och låt svalna! Sen är det bara att mumsa på!

Visste ni...?


detta om  Basilika:

Har en lugnande och antiseptisk påverkan på människan? Att sedan urminnes tider har basilika använts medicinskt mot förkyldning, huvudvärk och  är svettutdrivande! 

Basilikan är en växt med stora, mjuka blad. En ömtålig växt som sås inomhus i mars och planteras ut på en solig plats i maj. Den kräver rikligt med vatten och får inte torka ut. En krukodlad basilika håller flugorna borta inne i huset!

Passar bra till: tomaträtter, sallader, marinad och även till desserter.
Namnet kommer från grekiskan och betyder kunglig.









Carros vitachokladmoussé


Detta är en dessert jag OFTA bjuder på när jag har middagar hemma och har blivit en favorit bland mina gäster!
Hälsningar Carro

  • 2 dl vispgrädde
  • 180 gram vit choklad
  • 1 ägg
  • 1 dl Kesella


  1. Vispa grädden.
  2. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis
  3. bara smälter.
  4. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner Kesella och sist grädden.

Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med färska bär eller min favorit : upptinade hallon, rivet lime och strö över lite socker! Passar perfekt till moussen!

Drottningkvarg (4 pers)


Ännu en god och smaskig dessert som går på fem röda!

 2 dl vispgrädde
2 burkar kesella (Kvarg i finland)
1/2 dl rårörssocker
1/2-1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl färska blåbär
1 1/2 dl färska hallon(går även bra med frysta upptinade bär)

1)Häll upp kesellan i en skål rör ner rårörsockret
2)Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljsockret och rör försiktigt ner den vispade grädden i kesellan
3)Tillsätt bären och rör om och smaka av! (Tillsätt socker om du tycker det behövs)

Dela upp kvargen i portionsskålar och dekorera med några bär!


Fetaoströra med soltorkade tomat


En kanon god röra att ha till middagar eller lägga upp på olika snittar!
1dl turkisk youghurt
1 litet pkt fetaost

1/2dl soltorkade tomater i olja

En liten nypa grovmalen svartpeppar

  1. Häll upp youghurten i en liten skål och smula ner fetaosten
  2. Hacka soltorkade tomaterna och tillsätt lite peppar
  3. Rör ihop ingredienserna

Gott att bre finska surskorpor eller på små crostini! 
Garnera med något fint blad eller oliver!

Änglamat


Ett recept som jag hittade när jag "rotade runt "i mormors receptsamling!
Detta är det riktigt gammaldags receptet på änglamat.Och även här som i många andra gammaldags efterrätter så är det på grädden det beror på att det smakar så gott!

Änglamat 4 pers

blöt upp 10-12 vanliga veteskorpor i mjölk så att de är nästan mjuka och genomblöta

vispa 3 dl tjock grädde(utan att tillsätta något socker)

Varva skorpor och vispad grädde på ett serveringsfat och bred ett tunt lager med lingonsylt på eller någon annan sylt ovanpå varje lager skorpor. En lika lättlagad som god dessert

Mamma Irmas snabbrisotto!






Mammsens snabbrisotto 2 pers stora portioner, mumsigt och enkelt!


Ris (för 2 pers)
400gr köttfärs
1 msk kalvfond (el. 1/2 tärning köttbuljong)
majs,ärter och paprika frysmix(tinade)
salt och peppar
olja för stekning





1)Koka ris och stek köttfärsen i lite olja tills den fått färg
2)Tillsätt kalvfonden
3)Häll av vattnet från riset och blanda ner riset med köttfärsen
4)Häll i det tinade grönsakerna
salta och peppra

servera med lite soya eller sweet chili sås!  Mmm va gott!

Morotstzatziki


Till dig som är trött på just tzatziki med gurka. Själv brukar jag blanda gurka och morötter.
Men här är ett recept till er morotsälskare!

4st medelstora morötter
3-4 dl turkisk youghurt
2 klyftor riven vitlök
en nypa socker,salt och grovmalen peppar

lite olivolja

1)Riv morötterna och lägg dom på ett fat med hushållspapper på för att ta bort överflödig vätska
2)Häll upp youghurten i en skål
3)Blanda ner de rivna morötterna
4)Riv ner vilöksklyftorna och tillsätt salt peppar och socker


Gott till grillat eller som en liten förrätt tillsammans med lantbröd i ugn, den riktiga grekiska känslan...Ringla gärna över lite olivolja och garnera med lite oliver!

Rött iste med smak av svenska bär


Rött iste med smak av svenska bär 1 1/2 liter! Enkel och god, perfekt till sommaren eller få in sommarkänslan hemma!

1 liter kallt rött te(rooibos)
1-2 msk rårörssocker
5 dl hallonsaft(färdigblandad)
1dl färska jordgubbar el. 1dl frysta hallon

1)Brygg te, rör ner sockret,häll upp teet i en kanna, och låt det svalna
2)Skiva jordgubbarna och lägg ner dom i kannan(eller de frysta hallonen)

Klar att avnjutas i fina glas, tillsammans med goda vänner! Glöm inte att slänga i isbitar då det kallas iste ;)

Nu är det höst igen...


Hej på er!

Nu är det höst igen! Det är regnigt och ruskigt nästan varenda dag här borta Helsingfors. Idag blev jag dock lite överraskad när jag skulle ta mig ut på en liten kvällspromenad då det var uppehåll och en riktigt fin kväll med blå himmel!
Anledningen till att jag tog mig ut så sent var att jag känt mig lite hängig och snuvig, men jag tänkte att det är bra att komma ut lite i den friska luften. Jag var ute och gick en timme och det kändes riktigt uppfriskande! När jag kom in tog jag en varm dusch och gjorde en inpackning i håret  och sedan hoppade jag i min lilla pyjamas.Och vips så känner man sig som en ny människa... Sen så tänkte jag att jag måste börja skriva lite här på bloggen .Carro sa till mig "du måste skriva lite personligt också inte bara lägga in en massa recept !" Så det här är väl en ganska bra början för en som inte är van med att blogga?! Nej nu ska jag koka en stor kopp med rooiboste till mig (det är förresten mitt favoritte)ikväll blir det med smultronsmak. Sedan ska jag sätta mig bekvämt i fåtöljen och titta på tv. Ha det bra vi hörs snart igen Tjingeling på er...

Kramar från syster yster Nina



Avocado & Haloumisallad


Den här enkla och goda salladen kom jag och min väninna på en fredag och sedan dess har den blivit en klassiker i vår familj och är ofta med på olika fester.

4 avokado
1 pkt haloumiost
1/2 burk soltorkade tomater i olja
lite citronpeppar

1) Dela avokadon på mitten, gröpa ur kärnan med en liten sked och gör det samma med skalet,skär sedan avocadon i klyftor
2)Skär haloumiosten i stavar
3)Dela soltorkade tomaterna i lagom stora bitar

Lägg sedan upp avokadon,haloumiosten och soltorkade tomaterna på ett stort snyggt fat och strö över lite citronpeppar.Servera genast (annars mister avocadon sin fina gröna färg, kan även pressa lite citron så håller det lite bättre)

Mamma Ewas Spenattagliatelle


Mamma Ewas Spenattagliatelle med skinka och gröna ärter (en riktig 80-tals klassiker).Den här pastasåsen är barnsligt god och är klar på bara några minuter!Hälsningar Nina

Till 4 pers:
2 burkar creme fraiche
1 pkt rökt skinka
1 liten påse frysta(tinade)gröna ärter
salt, peppar
spenattagliatelle för 4 pers eller annan pasta

1)Koka pastan
2)Skär skinkan i strimlor och fräs upp den tills den fått färg och rör ner creme fraiche
blanda i de tinade ärterna och låt småputtra i några minuter.
3)Salta och peppra efter smak. Servera med lite parmesan flakes.


Finsk Svampsallad


Finsk svampsalladen är en klassiker! När Carro var yngre tyckte hon inte om svamp och protesterade gärna när Mummi Kaisu serverade salladen till maten. Men efter att ha ätit den så tyckte hon om den, men vågade självklart inte erkänna det. Men idag, 20 år senare finns den här på bloggen!

2 dl småtärnad inlagd svamp i saltlag
1 dl gräddfil
1gul lök
salt, grovmalen svartpeppar


1) Hacka lök och tärna svampen i små tärningar
2) Lägg lök och svamp i en skål och rör ner gräddfilen
peppra och salta

Ett tips är att man hackar i lite äkta salt gurka, sen är det bara att lägga en klick på ett riktigt gott finskt rågbröd!

Äppelkaka alá mamma Irma


Världens godaste äppelkaka a lá mamma Irma
(den här kakan gillar hela finska släkten)  Observera! Denna kaka går även att göra glutenfri.

2 ägg
1 1/2 dl rårörssocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl (för att göra kakan glutenfri byt ut mjölet mot potatismjöl)
1 tsk bakpulver

ovanpå kakan
6 medelstora syrliga äpplen,skalade och skurna i tunna klyftor
1/2 dl rårörssocker
1 tsk kanel
50 gr smör i tärningar

1) Vispa ägg,socker och vaniljsocker poröst
2) Blanda mjöl och bakpulver i äggblandningen
3) Ta en ca 2 litersform rund el fyrkantig som man klär med bakplåtspapper häll smeten i formen
tryck försiktigt ner äppelklyftorna i smeten så att det syns.
4) Strö över kanel och sockerblandningen
5) Lägg på smörtärningarna på kakan
6) Grädda kakan i 200 grader i 30 min

Kakan är underbar som den är! Men om du vill kan du servera den med vaniljglass eller vaniljsås!






Mormors kantarellsås


Så i här i svamptider smakar en kantarellsås som denna himmelskt gott!
(det är en av min mammas favoriter)!


1 liter småtärnad kantareller (el. annnan svamp efter smak).
1 medelstor gul lök
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
smör till stekning, bara äkta smör gäller
en nypa salt och vitpeppar efter smak

1)Tärna svampen i småtärningar och hacka löken.
2)Stek svampen i pannan(häll bort eventuell vätska) tillsätt löken och låt det bli gyllenbrunt. Strö över en matsked vetemjöl rör om och låt mjölet få lite färg.
3)Häll i grädden och låt det småputtra, salta och peppra och rör om smaka av.

Servera med nykokt potatis och NJUT!



God laxröra


En god och enkel laxröra som passar till många saker och lätt att fixa på 5 röda!

1 ask färskost

några skivor kallrökt lax
1 tsk pepparrot på tub
 1/2 dl gräslök

1)Häll upp färskosten i en bunke
2)Skiva den kallrökta laxen och hacka gräslöken
3)Rör sedan ihop alla ingredienser

Sedan är det bara att bre ut röran på en skiva bröd! Eller kanske fylla krustader?

Boktipset!


Man får genast lust att baka när man bläddrar i denna härliga  och inspirerande bok...allt från sockerkakor,ljuvliga cupcakes,saft och matbröd. Det är bara att sätta igång och baka!




Olivtapenad


Tapenad i all ära! Detta är perfekt att bjuda på i alla lägen!

1 burk svarta eller gröna urkärnade oliver
1/2dl persilja
2-3 msk kapris
salt och peppar
5 msk olivolja eller rapsolja
en skvätt cognac

Vitlök (efter tycke)


1) Blanda ihop alla ingridienser och mixa sönder, tills det blir små perfekta bitar av oliverna.
2) Ställ in i kylen och låt stå en stund, så alla smaker drar ihop sig.

Servera med gott lantbröd eller varför inte ha i smörgåstårtan och få en italiensk touch!
(Går att förvara några dagar i kylen)

//Syster Yster Nina



Mascarponecreme med balsamico jordgubbar


En god och härlig dessert! Jag tycker denna dessert är smarrig och lyxig, dessutom lätt att göra!

1 ask färska jordgubbar
(går även bra med frysta)
1-2 msk balsamicovinäger di modena
1/2 msk rårörsocker
frön från vaniljstång
(kan även använda äkta vaniljsocker)
lite kardemumma

Mascaponecremé
1 ask mascaponeost
1 tsk råsocker
1 tsk vaniljsocker

1) Dela jordgubbarna i fyradelar
2) Blanda ihop balsamicovinäger, råsocker och vanilj
(dela på stängerna och dra med en kniv längs skaftet för att få ut vaniljfröna)
samt tillsätt lite kardemumma.
3)Rör ihop allt och häll över på jorgubbarna, rör om försiktigt och låt stå kallt till servering.
4)Blanda ihop mascaponeosten, råsockret och vaniljen.

Häll upp jordgubbarna i snygga glas eller skålar, lägg på en klick mascaponecremé och garnera med tex. mynta.
Klar för servering! Detta recept är ungefär beräknat till 4 personer.  Lycka till!

//Syster Yster Nina






Havremums


Havremums  är en nyttig dessert även passlig som mellanmål! Enkel att blanda ihop!

Ekologiska havregryn
Naturell youghurt
Vispad grädde
Blåbär el hallon
(man kan även använda fruktpureer)
Rårörssocker

Serveras i tex cocktailglas garnera med bär o ev.citronmeliss el. mynta

//Syster Yster Nina


Knäckig paj


Receptet på världens enklaste paj! Och en av dom godaste! Brukar använda detta recept när jag demonsterar mina tupperwareprodukter!
Hälsningar Carro
  • 175 gram magarin
  • (Hälften kan bytas ut mot en burk kesella)
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 paket hallon eller tex.äpplen, kanel och socker
  • (Man kan använda allt möjligt)


  1. Smält margarinet
  2. Häll i socker,bakpulver,vaniljsocker och mjöl tillsammas med det smälta magarinet.
  3. Häll upp smeten i en form (Jag använder såklart silikonformen från Tupperware ;) )
  4. Plattar ut smeten längs botten och tryck upp smeten runt kanterna. (Själv trycker jag smeten ända upp till kanten då den i ugnen lägger sig fint på själva hallonen)

A) Använder du hallon som fyllning: Häll de tinade hallonen i en skål och mosa! Fördelas sedan över pajen.
B) Använder du äpplen som fyllning: Skala äpplena, ta ut kärnhuset. Skiva sedan äpplena och fördela dem sedan jämt över pajen, strö över kanel och socker.

Grädda i mitten av ugnen på 175grader i ca. 20 minuter!
Serveras sedan med vaniljsås eller glass!

Jätte enkel och god! Själv har jag gjort den laktosfri när jag gjort den och smakar precis lika gott!
Låt den svalna ett tag innan du serverar den!



Kassler med nektarinsalsa


Denna rätt gjorde vi första gången på min brors bröllop!
Den blev en hit, perfekt med kasslern och den exotiska känslan av nektarin och mango. Enkel att göra och passar till alla olika tillfällen!



800gram kassler i tunna skivor
(vi skivade den själv, men man kan även be charkdisken att göra sånt åt en)
1 påse babyspenat
4 nektariner
2 mango
2 tomater
2 rödlökar eller 2 salladslökar
1 dl rapsolja
1 pressad vitlök
1 msk honung
1 msk vinäger
salt & peppar

1) Lägg ut kasslerskivorna på en bädd av sköljd babyspenat.
2) Skär nektariner,mango och tomaterna i små bitar. Hacka även löken och blanda ner allt i en bunke tillsammans med olja,vitlök,honung,vinäger och salt&peppar.
3) Låt stå en stund för att dra ihop sig lite. Häll sedan blandningen över kasslern och garnera gärna med något fint.

Voila!
Klar att servera! Man kan ju alltid byta ut kasslern mot skinka, kalkon eller tom. grillade kycklingfileér!
Bara fantasin kan stoppa dig!

/ Syster Yster Carro







  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters