Café Noco


Café Noco ligger på Odengatan, här kan man njuta av en god lunch eller en fika med vännerna. Bra ställe, då det är ganska stor lokal, så man kan sitta flera stycken, eller ta med sig barnvagnen. Visserligen får man inte den där myspys känslan, men lokalen är trevlig och ligger bra till. På vår/sommaren kan man sitta ute och titta på alla människor som går förbi! Priserna är väl som på de flesta ställena runt om i stan. Systrarna Yster tycker om stället!


Earth Hour lördag 27 mars 2010


Systrarna Yster vill påminna alla om att släcka ner under Earth Hour den 27 mars kl 20.30-21.30
Vad ska ni hitta på under timmen?

Hälsningar Nina och Carro


Bild lånad från Google

Rosendals Trädgård


Igår var första besöket på Rosendals Trädgård, som ligger längst ute på Djurgården. Här finns inte bara trädgården utan ett mysigt trädgårdsfik,bageri, butik och plantbod. Perfekt att sitta när vädret tillåter och är man trött på att fika och njuta så kan man alltid gå runt i området. Det serveras lunch 11.30-14.00 med en varierande matsedel.  Bästa med Rosendals trädgård är att det är ekologiskt och biodynamisk inriktning.





Frukosttips


Här kommer en god och vardaglig frukost...
//Nina

Rostad havresmörgås med apelsinmarmelad/ost, kaviar och kokt ägg, blåbärssojayoughurt, vindruvor och en stor kopp te.


Kaka med Kesella och äppelkompott


Här kommer ett recept på lilla mammsens goda kaka med kesella serveras med lite äppelkompott och kanske en klick grädde eller lite vaniljglass.
//Nina



Kakbotten:

50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
ca 3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Kesellafyllning:
250 g Kesella naturell
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
2 ekologiska ägg
Några droppar citronsaft (kan uteslutas)
Gör så här:
  1. Rör ihop smör,strösocker, vaniljsocker och mjölk.
  2. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Rör ihop med smör-och sockersmeten.
  3. Rör ihop kesella, strösocker, vaniljsocker och ägg.
  4. Smörj en ugnsfast form. Bred ut kaksmeten på botten och häll över kesellafyllningen. Grädda i ugn i 200°c i ca 20 minuter tills kakan har fått en fin härlig gyllenfärg.

Äppelkompott:
3 stora syrliga äpplen
1/2-1 dl strösocker
25 g smör
Lite kanel
Tärna äpplen. Häll på socker och det tärnade smöret och strö över kanel.
Sätt blandningen i en skål som tål mikrovågsugn och tillaga på full effekt i 5 minuter.
Tillsätt mer socker vid behov.

 


Dagens viktigaste mål = Frukost


Vad äter ni till frukost innan ni går till jobbet eller skolan ?! Vad äter ni till Söndagsfrukosten/brunchen eller när ni vill unna er en riktig lyxfrukost?! Systrarna Yster vill i den här kategorin dela med sig av sina vardagsfrukostar och lyxfrukostar... Nina

Här kommer den första: En nyttig frukost bestående av ekologisk havregrynsgröt med lingonsylt, ett glas juice och en kopp te.


Köttfärs och grönsaker i ugn


Här kommer en god och lättlagad rätt som nästan sköter sig själv. Servera med en god sallad och lite fetaost mumsfilibabba... Nina

Detta behövs:

  • 400 g Köttfärs
  • 2 Stora gula lökar
  • 1 Aubergine (äggplanta)
  • 2 Stora morötter
  • 3-4 Vitlöksklyftor
  • Rapsolja
  • Torkad timjan eller basilika
  • 2 msk kött eller grönsaksfond
  • Några msk vatten
  • Svartpeppar och salt

Gör så här:

1) Bryn köttfärsen i lite olja, tillsätt fonden och vatten. Krydda med timjan el. basilika, salta och peppra efter smak. Lägg köttfärsen i en ugnsfast form.
2) Skölj grönsakerna och skiva morötterna i slantar, löken i klyftor, tärna aubergine och skala vitlöksklyftorna och skiva den. Lägg grönsakerna i formen med köttfärsen och in i ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme rör om då och då. Det är färdigt att servera när grönsakerna är al dente.


Smarriga mackor


Mackor är ju så gott och enkelt att göra. Man kan göra nyttiga mackor, "Dagobertmackor" eller "traditionella" mackor som ost och skinkfralla, knäckemacka med kaviar/kokt ägg eller något riktigt extra med t.ex. baguette med tonfiskröra. Mackor är gott till frukost, mellanmål och gott till kvällsteet eller till de kommande vårpicknicken. Systrarna Yster ska dela med sig av sina olika varianter på goda, smarriga och smala mackor...
Vad har ni för favoritmacka? Hälsningar Nina

Här kommer några mackor...

Rågmacka/rostad med Keso, ringla över lite olivolja, tomatskivor och lite örtsalt.

Rostad toast med sallad, kallrökt kalkon, stekt ägg och ostskiva.

Riskaka med smör kallrökt kalkon, ost och äppelskivor.



Pastagratäng


Lite tager vad man haver stil, gott och enkel middagsmål!
Har man överbliven mat, så kan man ju slänga i ihop vad som helst till en god gratäng!

  • 5-6 dl kokt pasta ex. penne
  • 400 gram köttfärs
  • 1 burk majs
  • 1 gul hackad lök
  • 2-3 msk grädde
  • Ost
  • smör att steka i
  • Tacokrydda
  • Örter ex. basilika


  1. Stek köttfärsen tillsammans med tacokrydda. Släng i majs och hackad lök i pannan och rör om!
  2. Tillsätt lite grädde och fler av dina favorit örter.
  3. Blanda i den kokta pastan ( jag hade pastarester från dagen innan) och rör om tills röran blir geggig och mumsig!
  4. Häll i en ugnsform och lägg på riven ost eller ostskivor.
  5. In i ugnen i 200 grader och ta ut när osten smält och gratängen fått färg! Volia!

Stjärnkockarna


Ikväll, nu har Stjärnkockarna premiär! Olika kändisar kämpar inom matlagning!
TV3, klockan 20.00!
Vem blir årets stjärnkock??


Bild lånad från tv3

Mintchokladmousse


Jag brukar som skrivet innan göra min vita chokladmousse till efterrätt! En riktig hit som dessert. Tycker verkligen alla borde testa denna. Men igår gjorde jag en liten tvist! Jag gjorde faktiskt mintchokladmousse! Den är mäktig men mumma för oss som gillar mint! Men varför stoppa vid mint? Kan ju ha i vilken choklad som helst, nu finns det ju många olika sorter där ute! Så testa och exprimentera!
Hälsningar Carro

Mint-Chokladmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 dl kesella
  • 100 gram blockchoklad
  • 100 gram Marabous mintchoklad
  1. Vispa grädden så den blir fint fluffig
  2. Smält chokladen i ett vattenbad.
  3. Vispa upp ägget i en bunke och häll sedan i den smälta chokladen, tillsätt kesellan och rör sist ner grädden försiktigt. (Ej vispa runt, vänd hellre grädden)
  4. Häll i fina glas och in i kylen, minst 1 timme!

    Tillbehör: Lättsockrade hallon, eller något annat smaskens!


    Vill man göra den vita chokladmoussen så byt bara ut all mörkchoklad till vit! Testade denna gång att servera den vita chokladmoussen med passionfrukt, det var verkligen fräscht!
    Lycka till!

Santa Maria - A more spicy africa


På mässan köpte jag dessa fantastiska kryddor från Santa Maria! Så himlans mumma!
Green Harissa, Durban Curry, Chermoula och Piri Piri.
Dessa har massa spännande blandningar i sig.
På mässan fick vi smaka Chermoula Falafel och mangosambal - piri på kyckling. Suveränt!
Annars kan man hälla kryddorna på melonbitar, popcorn, gurksalsa etc.

 


  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters