Moster Tuulas köttpiråg
Här kommer ett recept på Moster Tuulas goda köttpiråg. En finsk specialitet som passar bra att bjuda till kvällsteet eller vickningen. Servera med en liten sallad.
// Nina
// Nina
-
- 4 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 1/2 jästkub
- 6 dl vetemjöl
- 1 dl rapsolja
- 2 tsk salt
- 1 ägg till pensling
- Rör ut jästen i fingervarmt vatten och mjölk. Blanda i vetemjöl, rapsolja och salt. Knåda degen. Låt degen jäsa under en bakduk i 20-30 minuter.
- Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen tunnt och lägg den i en långpanna med bakpapper på.
- Fördela köttfärsen jämnt över degen. Kavla sedan den andra degen tunnt och lägg den på köttfärs/ris-blandningen som ett lock.
- Pensla med ägg och grädda i ugn på 175-200 grader i ca 40 minuter tills pirågen fått fin färg.
Morbrors köttfärsfyllning:
- 4 små eller 2 stora lökar
- 800 g köttfärs
- salt och kryddpeppar
- 2 dl kokt ris
- Hacka löken och bryn den försiktigt får ej bli brun i smör eller olja.
- Tillsätt köttfärsen och låt den bli härligt gyllenbrun och tillsätt det kokta riset.
- Salta och peppra.
Kommentarer
Postat av: Anonym
Vegetarianer kan använda sojakross, svamp eller vitkål istället för köttfärs. Jättegott
Postat av: Mikael
dessa ser jättegoda ut! Blir hungrig nu
Trackback