Kanelbullens dag!

GRATTIS PÅ KANELBULLENS DAG!
Kanelbullar är väl himlans mumma!

Varför har vi då Kanelbullens dag? Svar:

"Syftet med dagen – förutom att stimulera sin försäljning av socker – är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen. Att Kanelbullens dag infaller den 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet (finansierat av Nordic Sugar) enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming.. År 1999, när kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen och en "tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag"
- wikipedia

 

150 gram smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
50 gram jäst för söta degar
14-15 dl vetemjöl (840-900gram)
½ msk kardemumma
  1. Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret.
  2. Finfördela jästen i en bunke och häll i degspadet (fingervarmt) Rör till jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.  Jäs i ca. 45 minuter.

Kanel & Kardemummafyllning: 75gram smör, 1dl strösocker, 2 msk kanel och ½ msk kardemumma
Hallon & Mandelmassefyllning: 75gram smör, 250gram riven mandelmassa, 6 msk hallonsylt

Snurror ca. 35 st.
  1. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ganska tunn rektangulär kaka.
  2. Bred på någon av fyllningarna. Rulla ihop från långsidan .
  3. Skär varje rulle i cirka 18 bitar, ställ dem med snittytan ner på ett bakplåtspapper eller i formar.
  4. Låt jäsa i 30-40 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla snurrorna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten i ugnen i ca. 8 minuter!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters