Pumpapaj


Idag firar Amerika halloween, även vi i Sverige har inspirerats till denna helgdag!
Ikväll ska vi ha en sk. halloweenfest hemma hos oss, eftersom vi köpt fina pumpor passade vi på att göra en mumsig amerikansk pumpkin pie!
//Carro




Deg
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
150 g smör
1 äggula

Fyllning:
5 dl grovhackad pumpa
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk kanel
1 krm salt
3 msk vetemjöl


  1. Blanda ihop mjöl,socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut i en ugnssäker form (Tupperwares silikonform är grym). Låt vila i kyl ca 30-40 min.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Koka pumpan i lättsaltat vatten 5-8 min. Häll av vattnet i en sil, pumpan ska vara väl avrunnen.
  5. Mixa pumpan till puré och låt den svalna något. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt kallna.

Sikta över lite florsocker och servera med vispad grädde. MUMS!!

Halloween


Vi systrar, vill önska er alla en trevlig Halloween!


Min helg


Trots förkyldning så har helgen varit bra! Var hemma både torsdags och fredags pga jag legat helt nedslagen. Halsont, febrig och allt som hör till. Fredagskvällen mådde jag betydligt bättre och i lördags var jag piggare men då blev jag mer förkyld istället.

Lördagen bestod av lugn och ro, M och jag fixade lite hemma, sedan mötte vi upp vår vän J på lunch innan vi skulle gå på en vernissage/utställning av M faster, Margaretha Bååth som målar botanisk konst. Efter visningen gick vi och åt på Söders Hjärta, en mysig liten restaurang på Hornsgatan. Eftersom vi skulle vidare och äta middag med mina bröder senare på kvällen så åt jag och M endast förrätt på Söders Hjärta. M testade på utsökta vitlöksgratinerade sniglar och jag åt en klassisk skagenröra på råkaka och löjrom. En otroligt trevlig eftermiddag!






Vid 19.00 tiden mötte vi upp mina yngre bröder vid centralen och begav oss sedan till O´learys på Östermalm.Ena brodern älskar Barcelona, som självklart spelade kl. 20.00. Så då passade O´learys perfekt! Blev klassiska buffalo wings med nacho och massa tillbehör till. Vid 22.00 så var det dags att gå till huvudnumret för hela kvällen, nämligen RAW-Comedy, en standup show på Maximteatern. Otroligt roligt och det var skönt att skratta av sig! Sånt behöver man! Ståuppkomikerna Magnus Betnér, Messiah Hallberg och Ahmed Burhan gjorde så tårarna rann av skratt! Messiah är en ny personlig favorit! KLOCKREN! En toppen kväll helt enkelt!

Idag söndag har vi bara haft mysigt och stökat runt hemma. Strax blir det en enkel middag, nämligen bruschetta med mozzarella. Klassiker när man inte orkar stå vid spisen!

Hoppas ni får en fin söndags-kväll!
KRAM
Carro

Choklatdfestivalen Nordiska Muséet


Systrarna Yster vill tipsa alla chokladälskare att besöka den årliga Chokladfestivalen på Nordiska Muséet nu i helgen 15-17 2010 oktober. Mer info finns på www.nordiskamuseet.se

Foto lånat från Nordiska Muséet fotograf Peter Segermark


Gott te från Clipper


Här kommer ett litet tetips på ett gott och hälsosamt vitt te med hallonsmak från Clipper.
www.clipper-teas.com
// Nina


Äpplen i ugn med havre-och cocostäcke och mascarponefluff



Bakade idag en superenkel och god dessert, passar perfekt som söndagsmys. Servera med mascarponefluff eller vaniljglass.
// Nina


2 äpplen
100 g smör
2 1/2 dl havregryn (gärna ekologiska)
2 dl cocosflingor
1 1/2 dl strösocker
lite kanel

1. Skala och tärna äpplena, lägg dem i en ugnsfastform. Strö över lite kanel.
2. Häll havregryn, cocosflingor, strösocker i en bunke och tillsätt smöret.
3. Knip ihop degen, som en smuldeg. Lägg över smuldegen på äpplena och grädda i ugn i 175 grader i ca 20-30    
minuter tills den har fått en härlig gyllenbrun färg.




Mascarponefluff:

2 dl grädde ska vispas
1 ask mascarpone
2-3 tsk äkta vaniljsocker
strösocker
Vispa grädden tillsätt mascarpone och vispa igen.
Tillsätt vaniljsocker och eventuellt lite strösocker.



Allt om Mat - Stora kokboken


Jag absolut älskar denna kokbok! Finns allt i den, eller framförallt så är den så bra upplagt.
Den har massa olika kategorier som, Vardag, Fredag,Lördag, Helg, Halloween, Jul, Nyår etc...
Kan sitta och bläddra i denna hur länge som helst. Det finns även drink- och vintips till det mesta.
En perfekt julklapp faktiskt!
//Carro

 

Snart är det Halloween och inspirationerna flödar...


Kärleksmums- 101 söta favoriter





Här kommer den andra boken från Husmorsorna: Kärleksmums, 101 söta favoriter skriven av Emma Hamberg och Anette Rosvall. Köpte den här härliga feelgood dessertkokboken som en liten present till mig själv, som man behöver ibland. Boken är full med ljuvliga desserter och fina bilder. En härlig mix av bl.a. snabba och lätta efterrätter, klassiker och tårtor m.m. En perfekt present till dessertälskaren eller till sig själv. Rekommenderar den varmt.
// Nina




Plommonpaj


Nu har jag haft dessa plommon i min kyl länge, måste göra något åt dem, så varför inte en klassisk plommonpaj?Detta är ju hur gott som helst och passar så väl in i hösten!
//Carro



Pajdeg:
3 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl socker
Fyllning:
6-8 plommon
1 dl russin
300 g mandelmassa
100 g smör, rumstempererat
3 ägg
ca. 3 msk vetemjöl

Sätt på ugnen: 200º

  1. Blanda ihop vetemjöl, smör och socker i en matberedaren. Kör tills smeten blivit en deg och forma den sedan med händerna till en kaka och lägg in i kylen, ca. 1 timme. Då blir den lättare att kavla ut.
  2. Kavla sedan ut degen och lägg den i en pajform. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda den i mitten av ugnen ca. 10 min.
  3. Skölj plommonen,kärna dem och skiva dem i valfri storlek. Mixa mandelmassan, smör, ägg och vetemjöl till en jämn smet.Bred ut mandelsmeten i pajskalet.
  4. Strö över russin och lägg ner plommonen i smeten(strö över lite socker på).
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 - 40 min tills pahen fått färg/tills fyllningen stannat.

    Servera pajen med vaniljsås eller vaniljgrädde! Dock hade jag god vaniljglass till, fungerar kanon det med!

    Mmmmmmm!


Anton & Anton



På Museigatan 19 i Tölö, Helsingfors har man vid månadsskiftet september/oktober öppnat en fin ekologisk butik Anton & Anton. En riktig pärla. Härligt att man börjar öppna fler och fler butiker som säljer ekologisk och närodlad mat. I butiken hittar man bland annat produkter från Renée Voltaire. Underbart att man även i Finland kan köpa hennes goda produkter. Man säljer också spannmål, kött och ostar samt bröd och annat gott. Har ni vägarna förbi Tölö kom då ihåg att besöka Anton & Anton som har trevlig personal och god service.
Mitt nya smultronställe:)
// Nina
www.antonanton.fi











Köpte hem lite produkter och deras urläckra EKOBAG gjord av Jute.


Strömmingsmarknaden i Helsingfors



Igår avslutades den årliga strömmingsmarknaden i Helsingfors som har pågått i en vecka från 3-9 oktober. Jag brukar ha det som en liten tradition att besöka den varje år. Det finns mycket gott att provsmaka och köpa med sig hem. Jag fick med mig lite skomakarlax till mormor, svartbröd från Åland som var supergott och vitlöksmajonnäs. Rekommenderar strömmingsmarknaden varmt för den som tänker eller har planer på att besöka Helsingfors nästa höst:) ...
// Nina

Testade vitlöksmajonnäsen på rostad toast med skinka, ost och gurka,
Mumsfilibabba!

Cupcakes


Jag har varit så fascinerade över alla dessa cupcakes och gjorde för första gången mina egna!
Min syster har fyllt 18 och det firade vi med rosa fina cupcakes! Tror dock att jag måste träna för att få dessa vackra bakelser att se smaskiga ut, men kul att ha testat!
// Carro



100 g smält smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl emjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1.5 1 2 1 4 2
1
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda ägg, socker och vispa det poröst
  3. Häll sedan i mjölk och det smälta smöret
  4. Blanda sist i mjöl, vaniljsocker,bakpulver och citronskalet
  5. Häll upp i formar och in i ugnen ca 10 min, tills de fått färg!
    (Dock blev mina lite låga, så jag får hitta ett bra sätt för dem att hålla formen!)

Frosting:
50g mjukt smör
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
5 1 1 100
  1. Blanda smör, florsocker,  vaniljsocker och citron till en jämn smet
  2. Blanda sedan i philadelphiaosten
  3. Valfri karamellfärg
  4. Bre sedan på frostingen på de svalnade muffinsarna!


Kanelbullens dag!


GRATTIS PÅ KANELBULLENS DAG!
Kanelbullar är väl himlans mumma!

Varför har vi då Kanelbullens dag? Svar:

"Syftet med dagen – förutom att stimulera sin försäljning av socker – är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen. Att Kanelbullens dag infaller den 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet (finansierat av Nordic Sugar) enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming.. År 1999, när kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen och en "tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag"
- wikipedia

 

150 gram smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
50 gram jäst för söta degar
14-15 dl vetemjöl (840-900gram)
½ msk kardemumma
  1. Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret.
  2. Finfördela jästen i en bunke och häll i degspadet (fingervarmt) Rör till jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.  Jäs i ca. 45 minuter.

Kanel & Kardemummafyllning: 75gram smör, 1dl strösocker, 2 msk kanel och ½ msk kardemumma
Hallon & Mandelmassefyllning: 75gram smör, 250gram riven mandelmassa, 6 msk hallonsylt

Snurror ca. 35 st.
  1. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ganska tunn rektangulär kaka.
  2. Bred på någon av fyllningarna. Rulla ihop från långsidan .
  3. Skär varje rulle i cirka 18 bitar, ställ dem med snittytan ner på ett bakplåtspapper eller i formar.
  4. Låt jäsa i 30-40 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla snurrorna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten i ugnen i ca. 8 minuter!

  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters