Hemost


Här kommer ett recept på en supergood färskost! Perfekt att ha till bufféer och servera  med ett gott bröd till :)

 

  • 1 liter röd mjölk (standard)
  • 3 dl naturell youghurt
  • 1 msk citronsaft


Gör så här:

  1. Koka mjölken i en kastrull, rör om hela tiden. Lyft av kastrullen från värmen, häll i youghurt och citronsaft. Rör om lätt.
  2. Låt stå tills mjölken skär sig. Häll i durkslag klätt med en tunn handduk. Låt rinna av litet,rulla ihop till ett knyte i durkslaget.
  3. Ställ kallt. Använd vasslan till bröd. Salta efter behov.

Om man vill kan man smaksätta osten med vitlök eller färska örter.


Exotisk melonhalva


Enkelt och en kall rätt som inte kräver massa el (förutom kylen)
(2 portioner)
  • 1 Galia melon
  • 50 gram fetaost
  • 6 skivor parmaskinka
  • 1 ask ruccola
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  1. Dela och kärna ur melonen. gröp ut det mesta av fruktköttet med en sked (har du en kuljärn är det bäst)
  2. Blanda i alla övriga ingredienser och lägg tillbaka i melonhalvorna! Garnera med ruccola!
Ps. man kan byta bort alla ingredienser till sina favoriter! Trixa och mixa!


100 Sätt att leva klimatsmart


100 Sätt att leva klimatsmart är en mycket bra och tänkvärd bok som är skriven av Mattias Henriksson och Helena Jansson. Det är en bok för alla som vill leva mer ekologiskt och klimatsmart men inte vet riktigt hur de ska gå till väga.T.ex.som att använda tygkasse istället för att köpa plastpåsar varje gång man handlar, frosta av frysen mer regelbundet mm. Systrarna Ysters betyg är fem vispar. Boken har ej ännu utkommit på Adlibris men man kan bevaka den där, Adlibris meddelar sedan när den har utkommit. Om alla "drar sitt strå till stacken" så hjälper alla till med att få en bättre värld att leva i !!

Bullar av stål


Systrarna Yster vill tipsa om ett mycket trevligt bakinspirerat program med många bra tips och instruktioner. Programledaren är danskan Camilla Plum, som även är känd för att ha skrivit många böcker om bakning och matlagning. Programmet sänds i SVT2. Sista avsnittet sänds nu på måndag den 30 mars kl 19.30 och repriser sänds på lördag den 4 april kl 11.00 och även på söndag 5 april kl 00.05


Våffeldagen


Den 25:e mars ,alltså imorgon är det våffeldagen och då ska man ju självklart äta våfflor. Här kommer ett recept på frasvåfflor och god blåbärsmascarpone.

FRASVÅFFLOR CA 10 ST

  • 3 DL VETEMJÖL
  • 2 1/2 DL VICHYVATTEN ELLER MINERALVATTEN
  • 2 1/2 DL VISPGRÄDDE
  • 25 G SMÖR,SMÄLT
  1. Vispa mjöl och vatten till en jämn smet.Vispa grädden tjock.
  2. Blanda först ner det smälta smöret i mjölsmeten,och sedan den vispade grädden.
  3. Smörj våffeljärnet med smält smör till första laggen. Lägg 3/4-1 dl smet per lagg.
  4. Grädda våfflorna guldbruna. Låt våfflorna svalna på ett galler för att behålla frasigheten.
Servera våfflorna med blåbärsmascarpone eller sylt och grädde.






BLÅBÄRSMASCARPONE

  • 1 PÅSE BLÅBÄR(FRYSTA,TINADE)
  • 2 BURKAR MASCARPONE
  • 1-1 1/2 TSK VANILJSOCKER
  • 1 MSK RÅRÖRSSOCKER
Blanda ihop mascarpone, vaniljsocker och rårörsocker.
Rör om.Blanda försiktigt i blåbären. Klart för servering.




EARTH HOUR


Lördagen den 28 mars kl 20.30 är det Earth Hour så Systrarna Yster vill på minna alla att släcka ner en timme!


Mjölkchokladkladdkaka


Här kommer ett litet recept på en underbart god kaka! Hittade receptet hos min svärmor.

Detta behövs:
  • Sesamfrön
  • 200 g Smör
  • 200 g Mjölkchoklad
  • 4 Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 2 1/2 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver

  1. Smörj och bröa en form 22 cm i diameter med löstagbar kant med sesamfrön(mannagryn funkar också)
  2. Smält smöret och bryt ner chokladen och rör om tills den har smält.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner  i smeten. Rör ner chokladsmöret.Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 200 grader.
  4. Kakan ska kännas"tungt gungig"när den är klar.

    Servera med en klick vispgrädde!





Härlig musik av Veronica Maggio och Salem


Systrarna Yster vill tipsa om härlig musik som för den här gången är Veronica Maggio och hennes senaste album: "Och vinnaren är" Vi gillar hennes röst och soulpop. Den andra artisten vi vill tipsa om är Salem al Fakir hans första album "This is who I'am" är härligt soulig. Nyligen så släpptes hans andra album "Astronaut" som vi också gillar speciellt den gulliga låten "It'sonly you"och låten "Astronaut" som man blir glad av :)

Fem vispar var för både Veronica Maggio och Salem al Fakir, yeah :D

 


Laxfjärilar med god gräddfilssås


Vad är godare än nystekta laxfjärilar med nykokt potatis och en god gräddfilssås. Dessutom är det busenkelt att göra denna festliga måltid...

  • 4 st laxfjärilar
  • salt och svartpeppar
Stek fisken ordentligt på medelstark värme tills den är gyllenbrun på bägge sidor.Servera med färsk potatis eller
med en grönsallad och gräddfilssås. Mumsfilibabba :)


God gräddfilssås
  • 2 burk ar gräddfil
  • 4 msk kapris
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 tsk flytande honung
  • en nypa flingsalt
  • lite svartpeppar
Hacka dillen fint och lägg det i en skål rör ner resten av ingredienserna och rör om. Ställ i kylen tills det är dags för servering.






Äppelsås i ugn


Det här är en lätt äppelsås som är jättegod ljummen , speciellt till gammaldags vaniljglass men är riktigt smarrig att äta kall också med en klick grädde till eller utan.
  • 2-3 äpplen
  • smör
  • socker
  • sirap
  • kanel
Skala och tärna äpplena,lägg dem i en ugnsfast form. Lägg på några klickar smör,strö över lite strösocker, ringla över lite sirap och till sist strö över lite kanel. Låt puttra i ugnen i 200 grader i 20-30 minuter. Klart!

Vicky Cristina Barcelona


Här kommer ett litet filmtips jag hyrde "Vicky Cristina Barcelona" här i veckan en film av Woody Allen. I filmen ser vi Scarlett Johansson ,Rebecca Hall, Javier Bardem och Penélope Cruz.
Den handlar om de två amerikanska vänninorna som åker till Barcelona där de ska spendera sommaren. I Barcelona träffar de Juan Antonio en sexig charmig konstnär, som inte har kommit över sin föredetta halvgalna, hetlevrade och sexiga fru Maria Elena. Filmen bjuder på ett invecklat kärleksdrama typiskt Woody Allen. Penélope Cruz gör en suverän roll som den hetlevrade exfrun, hon fick ju en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen. Jag gillade filmen skarpt! Musiken är härlig och dessutom får man lust att genast hoppa på ett plan och åka till Barcelona :)Jag är inget Woody Allen fan men efter att ha sett två filmer av honom kan jag tänka mig att se fler. Jag rekommenderar även "Match Point" som är sup
erbra med Scarlett Johansson och Jonathan Rhys Meyers




Mammsens goda russinkaka


Den här supergoda russinkakan tillhör mina favoriter och är dessutom superenkel att göra...

  • 2-3 Ägg
  • 1 1/2 dl Socker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • ca 50 gr Smör
  • 1 1/2 tsk Bakpulver
  • 1 1/2 dl Vetemjöl
  • 1 1/2 dl Russin
Gör så här:
  1. Vispa ägg,socker och vaniljsocker till skum.Blanda mjöl,bakpulver och russin i en skål.
  2. Smält smöret och låt det svalna en aning innan du häller det i ägg och sockerblandningen.
  3. "Vänd" sedan mjölet och de övriga ingredienserna i smeten.
  4. Grädda i välsmord och bröad form i 175 grader i 30 minuter.
Om man vill så kan man severa den ljumna russinkakan med en klick vispad grädde med en skvätt rom eller bara med vispad grädde eller bara som den är...

Apelsinkaffe


Apelsinkaffe som omväxling... Det här behövs för 4 portioner:


  • 6 dl kaffe
  • 4 msk apelsinsaft
  • 4 msk farinsocker
  • 1 dl vispgrädde


Apelsinskal för dekoration

  1. Koka kaffe.Tvätta apelsinen och riv skalet på ett rivjärn.Pressa ur saften.Vispa grädde löst.
  2. Mät upp 1 msk farinsocker och en msk apelsinsaft i fyra glas.Häll i 1 1/2 dl hett kaffe och rör om.
  3. Använd en sked som hjälp och häll den löst vispade grädden överst i glaset.


Dekorera med rivet apelsinskal. Servera genast kanske på en solig balkong eller på terassasen :)






Härliga tekopp!


Jag fick otroligt fina koppar med fat till av en kär vän på min inflyttningsfest!
Den perfekta formen på fatet gör att man kan lägga sin skorpa eller annat smaskens man vill ha till kaffet eller te:tNu vet jag inte priset på dessa men ett litet avslöjande på tallrikens undersida visade att de kommer från Lagerhaus!Så stanna till första bästa lagerhaus och köp några stycken vettja!


Between the Sheets


Älskar ju drinkar! Skulle vilja ha alla olika spritsorter, blanda och mixa! Bjuder här på en god drink!

  • 2 cl rom (ljus)
  • 2 cl konjak
  • 2 cl cointreau
  • 2 cl pressad citron
  1. Lägg isbitar i ett cocktail glas.
  2. Fyll shakern med isbitar, häll sedan i ingredienserna och skaka, snabbt  och kraftigt i 10 sek.
  3. Töm isen från cocktailglaset och sila sedan ner drinken i glaset! Dekorera med citron!
Tips!
Man kan även hälla denna drink i ett  högt glas (highball) fyllt med krossad is och fylla upp med sodavatten eller någon fruktig läsk ex. fanta green apple...

Thailändsk currygryta


Alltid gott med smaker från Thailand! Detta är en vegetarisk rätt som är både enkel och nyttig!

  • 2 msk röd currypasta
  • 6 medelstora scharlottenlökar (finhackade)
  • 2 röda paprikor (stimlade)
  • 2 morötter (skurna som tändstickor)
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 torkade  eller färska limeblad
  • 100gram champinjoner
  • 150 gram bambuskott
  • 1 dl kokosmjölk
  • 3 dl sojamjölk
  • 200gram böngroddar
  • 2 huvuden bokchoy (skivade)
  • En knippe koriander      
    Bak choy
  1. Värm upp en stekpanna/wok och lägg i currypastan och torrfräs i ca. 30 sekunder.
  2. Tillsätt löken, paprikan och morötter, woka på hög värme tills grönsakerna blir lite bruna i kanterna. Blanda då ner buljong och limeblad.
  3. Låt sjuda i 5 minuter och tillsätt sedan svamp, bambuskott,kokosmjölk och sojamjölken. Värm i ytterligare 15 min på svag värme men det får inte koka!
  4. Tillsätt böngroddar och bok choy och värm en liten stund Rör sist ner koriander och servera!

Servera gärna ris eller nudlar till!

Kakfest




Den här lilla boken är en riktig fröjd för ögat.Boken "Kakfest  "är skriven av Helene S Lundberg.Här finns massor av trevliga bakverk och bra tips för  kunna baka fina mästerverk.Den här boken gillar Systrarna Yster:)

Malibu & juice


Det här är en av mina favorit drinkar superenkel och urgod!
  • 4cl Malibu
  • Apelsinjuice
  • Is
Lägg i isbiter i ett glas,h äll sedan i Malibu och till sist apelsinjuicen och rör om. Servera genast!

Penne med champinjoner


Busenkelt recept som i grunden är vegetarisk, men med lite fantasi kan man slänga in vilka typer av proteiner som helst!
Du behöver:
  • 400 gram penne
  • 10-12 champinjoner
  • 2 vitlökar
  • 2 tsk mejram
  • 2 msk färsk hackad persilja
  • 3,3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 50 g parmesanost (går bra men vilken ost som helst)

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna på stark värme, lägg i de skivade champinjonerna och stek dem under omrörning.
  2. Tillsätt vitlök och mejram och stek en stund till.
  3. Rör ner grädden och låt den koka på svag värme tills den tjocknat något.
  4. Koka sedan pastan så den blir al dente.
  5. Rör ner citronsaft, citronskal, persilha och hälten av osten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Vänd ner pastan i såsen och strö över parmensan. Klart!
Tips! Man kan ha i lite vitt vin, men då häller man i det innan grädden och låter det koka in!

Piña Colada


Nu åker många utomlands till solen, har man inte råd så kan man ju göra en exotisk drink hemma, höja värmen i lägenheten och traska runt i bikini! Vad passar bättre än klassikerna Piña Colada?

  • 4 cl ljus rom
  • 1 cl malibu
  • 1 citron
  • ananasjuice
  1. Lägg isbitar i en shaker, Häll i rom, malibu och saften av 1/4 citron. Fyll på med lika stor del ananasjuice.
  2. Skaka! Fyll upp glaset med krossad is, sila upp i drinken i glaset och garnera med apelsinskiva och cocktailbär!

Vill man vara extra exotisk så kan man skära ut innehållet i en ananas eller kokosnöt och fylla drinken i den! 


Speltfrallor


Detta behövs till 10-12 st

  • 1/2 liter vatten
  • 50 g jäst(ett paket färskjäst)
  • 1 tsk Akaciahonung
  • 1 tsk Fin malet havssalt
  • 250 g Speltmjöl
  • ca 350 Vetemjöl
  1. Blanda vatten,jäst och honung. Rör ihop mjöl och speltmjöl tillsammans med saltet.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna med vätskan.Degen ska var lös. Täck degen med lite plastfolie och låt den vila i på ett svalt ställe.
  3. Värm ugnen på 230 grader och fördela degen i passligt stora frallor och lägg dem på ett bläck med bakplåtspapper på.Grädda i ugnen i 25 minuter.
Servera med en god ost och ett par skivor färsk gurka och en stor kopp med favvoteet :)

Dennis drink


Den här drinken är till för alla dom som älskade päron/vaniljglassen Dennis, för längessen!
Vet ej om den existerar längre?!


  • 2cl Vodka
  • 4 cl Pisang ambon
  • Mjölk

Lägg lite isbitar i ett latteglas, häll på alkoholdryckerna och till sist mjölken och rör om och avnjut en 
"Dennisglass" för vuxna :)


Rensa i röran med Feng shui


Nu vill jag tipsa er om en mycket bra och användbar bok. Det är min lilla bibel! Har dock inte läst i den på ett litet tag annars så brukar den få följa med mig på resor och till jobbet. Den heter så mycket som "Rensa i röran  med feng shui"skriven av Karen Kingston.

När man har läst den här boken så blir man inspirerad av att börja rensa bland alla sina saker, gå igenom bl.a.sin garderob, kolla igenom bokhyllan, städa på vinden eller i källaren osv. Karen Kingston skriver om att när vi rensar och städar ut så befrias man från negativa känslor och ger plats åt ny positiv energi. Vilket är bra! Tänk på hur mycket saker man samlar på sig genom åren, behöver man verkligen allt detta?! Förstås så ska man inte göra av sig med saker man tycker om eller använder ,vilket är självklart men allt det andra. Detta är som sagt var min lilla bibel och jag rekommenderar den varmt! Det här är en bok som har  förändrat mitt liv! Plus att man kan läsa i den då och då och bli påminnd om att rensa lite oftare :)







Tusen år av livsvisdom


Tittade i min lilla bokhylla och hittade den här härliga lilla boken "Tusen år av livsvisdom" den är full av små ordspråk. Här kommer några som jag gillar:


"Hjärtat får aldrig rynkor"

                   av Madam De Sévigné

"Kärlek är det enda som blir större när man slösar med det."
                    av Richarda Huch

"Lev i nuet, tro mig, vänta ej till imorgon, plocka livets rosor idag"
                    av Pierre Den Ronsard

"Det krävs inte mycket för att skapa ett lyckligt liv.
Alltsammans finns inom en själv,i ens sätt att tänka"
                    av Markus Aurelius

Hobbelbobbel


Det här var min favoritdrink som min gulliga mormor gjorde till mig när jag var liten.
(En drink för den som vågar dricka råa ägg :) annars kan man byta ut det mot 1 dl youghurt. )
Detta behövs:


  • 1 ägg
  • Saft av 1-2 Apelsiner
  • Socker el. honung eftersmak

Pressa saften ur apelsinerna,vispa ägget och socker el honungen.
Häll i apelsinsaften och vispa. Häll upp i ett fint glas och servera genast.


Lavendelskorpor


Tänkte göra goda lavendelskorpor, fick nämligen en stor påse lavendel av min kära vän Ann som hon hämtat från en av sina många utlandsresor. Här kommer ett bra recept från en av mina många underbara kokböcker "RosendalsTrädgårdscafé" skriven av Monika Ahlberg.

  • 120 g sötmandel
  • 2 ägg
  • 2 dl lavendelsocker
  • 1 tsk salt
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g grovhackad mörk choklad
Till pensling: 1 äggvita

  1. Mal en tredjedel av mandeln fint och resten hackas mycket grovt.
  2. Blanda mandel,ägg,socker och salt. Tillsätt 3 dl av vetemjölet blandat med bakpulvret, därefter den lätt mjölade chokladen. Till slut blandas resten av mjölet ner lite i taget. Passa på att det inte blir för mycket.
  3. Rulla ut längder som läggs på smord plåt. Pensla dem med äggvita.
  4. Grädda i 180 grader i ca 15-20 minuter.
  5. Skär längdernaq i skorpsnittar och torka dem i 100 grader i ca 30-40 minuter.
LAVENDELSOCKER:
Varva torkade lavendelblommor och strösocker i en glasburk. Låt det stå i minst ett par veckor. Sockret används som vanligt strösocker. De små blommorna tas med.

Rotpytt med knaperstekt bacon


Den här middagen slängde jag ihop snabbt och det blev mycket gott... Jag var lite lat och använde mig av fryst rotsaksblandning men vill man använda sig av färska så går det ju lika bra!!


  • 2 små påsar fryst rotsaksblandning
  • 1 pkt bacon
  • 1burk svamp
  • Smör till stekning
  • salt och peppar "Vegeta grönsakskrydda"
Gräddfilsdipp:
1 Burk gräddfil
Smaksätt med tex.chili, riven vitlök eller chévreost




  1. Klipp baconen och stek dem knapriga i sitt eget fett. Lägg dem på en tallrik med hushållspapper för att få bort överflödigt fett.
  2. Smörstek rotsakerna och svampen tills de blir "al dente" och fått en sådär härligt gyllenbrunfärg. Blanda i baconen och krydda. Sedan är det bara att avnjuta rotsakspytten med en klick gräddfilsdipp. Mumsfilibabba :)

Banan och bärsorbet


Detta behövs för 2 portioner:
  • 1 stor Banan
  • 2 dl Hallon,lingon eller blåbär(frysta)
  • ca 1 1/2 msk socker
  • Lite vatten eller saft
  1. Skala och skiva bananen.Frys in bananskivorna i minst 3 timmar.
  2. Gör en porös purée av den frusna bananen och bären i en matberedare. Tillsätt vatten eller saft vid behov. Smaksätt med socker .Lägg upp i fina skålar. Dekorera med några bär och kanske en klick vispgrädde eller vaniljglass eller bara som den är. Servera genast!

Den hemlige kocken


Här kommer ett boktips på den nakna sanningen om vad vi egentligen proppar i oss. Boken heter "Den Hemlige kocken" och är skriven av Mats-Eric Nilsson. Boken innehåller också en nummerguide 316 st tillåtna E-nummer. När man har läst denna  bok  får man sig en riktig funderare...

Jamie Magazine


Mammsen tipsade mig härom dagen om att kändiskocken Jamie Oliver har kommit ut med en  egen tidning "Jamie Magazine". Ska bege mig ut på stan imorgon eller rättare sagt till Stockmanns Akademiska bokhandel och spana efter den nya tidningen. Den är säkert proppad med trevliga recept och tips. Men snart så håller vi också utkik efter första numret av "Leilas Country Living"som utkommer nu i mars, vi väntar med spänning...


Irish Coffee


En super god varm kaffedrink! Finns många olka sätt att göra denna på men jag ska ge er den RIKTIGA versionen!
  • 4cl  Irländsk whiskey
  • 8cl Varmt kaffe
  • 3cl Vispgrädde
  • 1 tsk brunt socker
  1. Koka kaffe
  2. Häll i whiskey och sockeri ett glas, helst irish coffee glas.
  3. Häll i kaffe i glaset men inte fullt upp! Rör runt i
    glaset så whiskyn och sockret löses upp.
  4. Vispa grädden, men absolut inte för hårt!
    (Den ska vara ganska rinnig men fast!)
  5. Toppa med grädde i kaffet och garnera med farin!

Fiskgryta alá Carro


Ikväll stod det fiskgryta på middagsmenyn hemma hos oss. M har pratat om att göra den i flera veckor nu och ikväll var det dax! Enkelt recept och smakar smaskens!

  • 400 gram blandad fryst fisk (Sej, lax etc.)
  • 1 dl räkor
  • 1 dl musslor
  • 1 knippe sparris
  • 2 salladslökar
  • 5-6 champinjoner
  • Vitlök
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • 3 dl Grädde
  • Salt & peppar
  1. Tina upp fisken och stek sedan upp den så den får lite färg i smör.
  2. Stek alla grönsaker i smör och vitlök tillsammans med salt och peppar, häll sedan i grädden och grönsaksbuljongen.
  3. Låt koka upp lite, häll sedan i fiskbitarna, räkorna och musslorna. Fortsätt koka upp och smaka av till en god smak!

Voila! Koka ris, bulgur eller potatis till!





Februari månad är över!


Vi vet ju alla att februari månad är kortare än alla andra månader och allt går ju så otroligt fort! Min februari har bestått av flytt, flytt och återigen flytt, det är ju så man blir kräkfärdig på alla kartonger! Min dator har varit nere och lägenheten i en enda röra. Men nu äntligen så är det fungerbart här hemma och vi kan börja komma in på alla "detaljer" ÄNTLIGEN! Jag håller redan på att planera in att odla mina växter. Man ska ju sätta dem i mars-april så snart är det dax! Så nu har jag lovat mig själv och tänker lova min syster Nina att jag ska försöka ägna mig mer åt vår blogg! Min matlagning har också blivit försummad vilket känns otroligt trist! Men nu sörrni! Våren är på väg och mer mat kommer! Härligt va!

Syster Carro är tillbaka :)

Tjingeling!!

  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters