Vegetariska grillspett


Detta behövs:

  • Haloumiost
  • Aubergine
  • Zucchini
  • Paprika
  • Cocktail tomater
  • Valfri grillmarinad
  • Grillspett i trä eller järn
  1. Dela haloumiosten, aubergine, zucchini, paprika i lagom stora kuber.
  2. Trä på grönsakerna turvist med osten på trägrillspett (kom ihåg att blötlägga träspetten innan, annars kan de ta eld när du grillar) pensla sedan över marinad och sedan är det bara att börja grilla.


Servera med en god sallad och bröd.
TIPS! Man kan även servera grillspetten kalla till sensommarbuffen!

Sockerbomben


Sockerbomben är en faktabok skriven av Bitten Jonsson och Pia Nordström. Det är en intressant  och mycket läsvärd bok om vårt vanligaste livsmedel. Här skrivs det om vad sockret har för effekter på kroppen och hur man kan bli av med sitt sockerberoende och ett test om din egen sockerkänslighet. En bra bok för alla "Sugraholics" . Systrarna Ysters motto är  dock lagom är bäst!





Peanutbutter sandwich


Peanutbutter sandwich är ett gott , mättande och snabbt mellanmål och passar även bra till frukost :)


Detta behövs:

  • Vitt formbröd (rostat)
  • Jordnötssmör
  • Valfrisylt t.ex jorgubbssylt, blåbärssylt

Rosta två skivor bröd, bred  på lite margarin( kan uteslutas ) bred sedan på ett lagom tjockt lager med jordnötssmör, klicka på  sylt och till sist på med en rostad bröd skiva.




Dela sandwichen i trekanter och servera med ett stort glas kall mjölk. YUMMIE...




Dillpesto


Den här dillpeston passar bra till grillade laxmedaljonger och nykokt färsk potatis...

Detta behövs:
  • 3 msk skalade mandlar
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl finriven parmesan
    eller västerbottenost
  • 1 dl olivolja
  • En nypa salt och svartpeppar 
  1. Mixa mandlarna fint i en mixer.
  2. Tillsätt dillen, vitlöken och den rivna osten. Tillsätt oljan och kryddorna.
  3. Om du vill ha en mer "rinnig" pesto tillsätt mer olja.
  4. Förvara peston i en ren glasburk, den håller 3-4 dagar i kylskåp.

Tomatsallad med kapris


Den här salladen är verkligen god
Detta behövs:
  • Några tomater
  • Kapris stora eller små
  • Kalamata oliver
  • En skvätt olivolja
  • En skvätt balsamvinäger
  • Nymald svartpeppar
  • En nypa flingsalt

    1. Skär tomaterna lägg dem på ett vackert , rustiktfat  lägg sedan på kapris och oliver.
    2. Ringla över lite olivolja och lite balsamvinäger, strö över nymalen peppar och en nypa flingsalt.

    Salladen passar bra till grillat, som tapas eller till nybakat ciabattabröd och ett glas rött...

Renrullar med färskost


Dessa rullar är ursnabba att göra och passar bra till buffebordet!

Detta behövs:
  • 15-20 skivor Kallrökt renkött
  • Tunnbrödsrullar
  • 1 stor ask Philadelphia ost
  • Pepparrotsvisp
  1. Lägg ut tunnbröd och lägg på den kallrökta renköttet.
  2. Blanda ihop philadelphia och pepparrotsvisp, bre sedan ut det på renköttet.
  3. Rulla ihop tunnbrödet till en stor rulla, dela diagonalt och ställ dem upp på ett fat.

Garnera med rårörda lingon eller någon ört!



Panerad fisk med senapsås


Enkelt och gott recept! Perfekt vardagsmat och himla smaskens!
Du behöver:



  • Sejfile(tinad) eller torskfilee

    Panering:
  • 2-3 Ägg
  • Mjöl
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning
  1. Se till att fiskbitarna inte är alldeles för stora, så de ryms i stekpannan.
  2. Knäck äggen i en skål.Häll upp mjölet på en tallrik blanda ner salt och peppar.
  3. Doppa fisken i ägget och sedan i mjölblandningen. Sedan är det bara att steka fisken i riktigt smör i en stekpanna tills den är genomstekt och fått en vacker guldbrunfärg.

Servera med nykokt potatis eller potatismos, en klyfta citron
och lite kall senaps och pepparrotssås.
Jättegott!





KALL  SENAPS OCH PEPPARROTSSÅS

1 Burk gräddfil
2 msk senap
Lite riven pepparrot


Chicken Goes Coco


Det här är en god och lätt Cocos -och Kycklinggryta som är god
att servera med jasminris
(2 pers)
  • 2-3 kycklingfileer(delas i bitar)
  • 1 lök
  • 1/2 purjolök skuren i ringar
  • 1  paprika (valfri)
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 burk cocosmjölk
  • 1/2 dl matlagningsgrädded
  • lite krossad torkad chili (kom ihåg att tvätta händerna när du hackat chilin)
  • lite rapsolja till stekning
  • Salt och peppar (Gurkmeja om man vill eller annan favortikrydda)
  1. Dela kycklingen i lagom stora bitar,stek den i lite rapsolja
  2. Dela löken i klyftor,skär paprikan i strimlor och skär purjolöken i ringar. Blanda ner grönsakerna med kycklingen.
  3. Häll i cocosmjölken och grädden och tillsätt sedan kycklingfonden och den krossade torkade chilin och ev. lite salt.
Låt småputtra tills grönsakerna är "al dente" .
Sedan är det bara att servera med ris.

Smaklig måltid!

 


Sommarens söta


Här kommer ett litet somrigt boktips: "Sommarens söta" 180 recept för soliga och regniga dagar av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Jag fick denna ljuvliga receptbok med härliga, underbara recept och bilder av min kära lillasyster Caroline i födelsedagspresent. Här finns både lätta och lite svårare recept att pröva på nu under sommaren och ja varför inte även framåt hösten när man ännu vill ha kvar lite sommarkänsla... Nästa gång jag ska baka ska jag ge mig på rulltårtsreceptet med hallon och lemoncurd det ser verkligen smarrigt ut! Här finns också ett recept på Limoncello (citronlikör) som min mamma säkert skulle vilja ha:) det är nämligen hennes favoritlikör.

 

 

 


Foie gras


Foie gras var en mycket trevlig smak- och matupplevelse som min mammas man bjöd mig på igår när jag var på besök hos dem. Foie gras är nämligen gåslever på franska , en mycket god och dyr delikatess som man äter med goda tillbehör som rostat bröd, kapris, rostad lök, färska röda vinbär eller någon sorts géle t.ex.gjord av tranbär. Det salta och sötsyrliga smakerna "gifter sig"  med varandra, detta är  ett bevis på att det är riktigt gott! Denna matupplevelse var gudomligt god och jag kan verkligen rekommendera det för den som inte har provat på denna goda och ljuvliga delikatess.



Tjingeling på er tills vi hörs igen och ha det så bra tills dess!
Kramisar från lilla mig

Donna Hay




Här kommer ett litet trevligt tips på en hemsida. Det är kokboksförfattaren Donna Hay's sida www.donnahay.com.au Här finns en mängd trevliga recept, tips, Donna Hay's general store och en massa annat smått och gott.Så när du har tid, lust och fantasibrist gå in och låt dig inspireras:)

Mälarpaviljongen


Mälarpaviljongen ligger längs norr mälarstrand och har en skön lummig känsla! Ett perfekt ställe att sitta på för att få den underbara sommarkänslan! Stor uteservering som passar alltifrån fika, dricka vin eller äta middag! På vardagar serverar dom lunch och under kvällar och helger så är alá carte menyn aktuell! Har man båt kan man även förtöja båten intill deras soldäck! Detta är ett måste under sommaren! Bästa är att avnjuta en middag i deras lilla lusthus som ligger ute i vattnet! En underbar lantlig/skärgårdskänsla! Systrarna Yster tycker om Mälarpaviljongen!





Läcker Fruktsallad


Nu när det är sommar blir man sugen på att äta en massa god frukt !
D
å brukar jag göra den här smaskiga och läckra fruktsalladen...

  • Honungsmelon
  • Cantaloupemelon(nätmelon)
  • Färska jordgubbar
  • Nektarin
  • Färska hallon(frysta tinade går också bra)
Tärna melonen, nektarinen och dela jordgubbarna lägg allt i en stor skål eller små dessertskålar/glas. Toppa med hallon och avnjut en härligt god fruktsallad.
Vispa lite grädde tillsammans med vanilj! Och klicka på toppen! Galet gott!



  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters