Grönsaksgratäng


Det som pågår hemma hos oss nu är att undvika alla "uppenbara" kolhydrater, alltså pasta, ris och potatis. Detta är ju visserligen himmelens gott, men vad som är ännu godare är grönsaker och rotfrukter! Så här kommer ett mumsigt, enkelt recept ni kan ha till fisk, fågel och kött! Eller varför inte slänga på extra sallader och röror?
//Carro




1 Zucchini
2 morötter
1 palsternacka
1 persiljerot
1/2 purjolök
Vitlök
1-2 dl riven ost
1-2 dl grädde
Salt och peppar



Sätt ugnen på 200-220°c
Skala persiljeroten, morötterna och palsternackan.
Skär alla grönsakerna i tunna skivor och varva i en smord ugnssäker form.
Strö salt, peppar mellan varven, pressa ner vitlök och strö den rivna osten och en skvätt grädde över grönsakerna. Grädda i varm ugn i ca. 40 minuter tills grönsakerna är mjuka och fått färg.
Man kan även hälla på mer grädde om den tycks vara torr.
Lycka till!


 


Biff Lindström


Biff Lindström går att göra på många olika sätt. Här är ett recept som är utan vitt mjöl och havregryn. Passar perfekt till alla glutenintoleranta samt de som går på någon gi-metod.
//Carro





1 stor gullök
1-2 st rödbetor
2 msk kapris
600 gram nötfärs
2 st äggulor
Färsk persilja, hackad
Salt
Vitpeppar



  1. Sätt ugnen på 200°c
  2. Hacka/skala rödbetor, gula löken och kapris och blanda i en bunke
  3. Blanda ner nötfärsen tillsammans med äggulorna i blandningen och knåda runt tills fördelningen blir fin.
  4. Smaksätt med persilja, salt och vitpeppar.
  5. Rulla biffarna med händerna och stek dem så de får färg med stekpanna, några minuter
  6. Ställ sedan in dem i ugnen ca. 10-15 min (kolla så de är helt genomstekta).
  7. Servera tillsammans med e nyttig god sallad eller ja, varför inte potatis och gröna ärtor till de som älskar klassikern! Lycka till!

Ninnis krämiga potatisgratäng med purjolök och crème fraiche


Jag har inte ätit potatisgratäng på länge så idag passade jag på att göra en.
Servera med en  sallad eller med fläskfilé och pepparsås. Mums...
// Nina



Det här behövs:

ca 1 kilos påse med frysta skivade potatisar
( för den som inte vill stå och skala och skiva)

1 purjolök sköljd och skivad
3-4 klyftor skivad vitlök
2 dl riven västerbottenost, gouda eller med favoritosten
2-3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 burk crème fraiche
salt och peppar


Gör så här:

Häll upp halva påsen av den frysta och skivade poatisen i en ugnsfastform, skiva vitlöken och skölj och skiva purjolöken och lägg på dem på potatisen.
Rör ihop grädden och crème fraichen, salta/peppra. da i ugnen.
Häll över blandningen på potatis/purjolöken. Riv över lite ost och på med resten av potatisen.
Grädda i ugnen på 225 °c i ca 45 minuter. Tills potatisen har sugit upp grädden . Klart för servering!


 


Gratinerad Hummer


Här kommer visserligen en liten sent recpet på gratinerad hummer, men jag tycker absolut man kan servera detta när som helst. Hummer är ju så otroligt gott! Uppskattat bland mina gäster på nyårsafton!
//Carro
4 hummer
5-6 st champinjoner
1-2 gula lökar
Skvätt vitt vin
2-4 dl grädde
Västerbottenost
Salt och peppar
Smör


  1. Dela humrarna på längden och gröp ut köttet, hacka fint.
  2. Hacka champinjoner och löken, stek i smör.
  3. Häll sedan på en skvätt vin och sedan grädden. Låt puttra på låg värme, smaka av med salt och peppar.
  4. När du är nöjd med smaken, så häll i hummerbitarna och rör runt.
  5. Fyll de tomma hummerskalen med fyllningen. Strö över Västerbottenost!
  6. Ställ in i ugnen på ca. 200 °c och låt stå inne 10 min, eller tills dom fått färg!

Jossans American Chocolate Chip Cookies


Det här supergoda receptet på American Chocolate Chip Cookies
fick jag av min arbetskollega Jossan.
//Nina


Det här behövs:
(ca 25 stycken stora cookies)

Smörblandning:
225 g smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ekologiska ägg

Mjölblandning:
5 1/4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Fyllning:
300 g hackad mörk choklad
2 1/4 dl hackade nötter( t.ex. mandel eller saltade jordnötter)

Om man vill kan man variera mängden choklad eller utesluta nötterna.

Gör så här:
  1. Rör ihop alla ingredienserna till smörblandningen.( Jag använde elvisp)
  2. Blanda ihop mjölblandningen i en bunke. Rör sedan ihop smör-och mjölblandningen. Klicka ut 3 cm i diameter stora kakklickar på en en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
  3. Grädda i ugn på 175 °c i 10 minuter. Önskas större cookies grädda i lägre värme på längre tid.
  4. Servera ljumna med ett stort glas kall mjölk.

 

 


Classic Tea Room


Classic Tea Room ligger på Rörstrandsgatan 25, vid Karlbergs station. Ett otrolig charmigt lite, fn tesalong, där man faktiskt blir betjänad vid bordet, fina koppar står redan framme och väntar på just dig. Enormt välkomnande! På menyn finns charmiga erbjudanden, brunch, kaffe/tekannor, mumsiga scones med tillbehör etc. Underbart!
Rekommenderas till dig och din närmaste vän, käraste eller familj. Tips är att kanske boka bord, då det kan vara fullt på helgerna. Systrarna Yster likey!

Råraka med löjrom


Så enkelt och så smaskigt!
Perfekt till förrätt, buffé eller sen kväll med käraste!
//Carro




400-500 gram
salt och peppar
smör och rapsolja
2-3 dl creme fraiche
50 gram löjrom
Dill
Citron

  1. Skala och riv potatisen grovt på rivjärn,blanda med salt och peppar.
  2. Lägg små högar med rivet i stekpanna med smör&rapsolja. Platta till och stek på medelvärme tills de är gyllenbruna på båda sidor.
  3. Lägg upp och klicka på crème fraiche, gärna i äggformat.
  4. Toppa med löjrom, (räka), dill och citron. Voila!
Detta recept passar bra till 5-6 pers!

  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters