Mormors risgrynsplättar


Dessa risgrynsplättar gjorde lilla mormor ofta till mig. Dessa passar perfekt att bjuda på till söndagsbrunchen eller som mellanmål.Man kan även använda sig av mannagrynsgröt.  Hälsningar Nina

Detta behövs:

  • Färdig risgrynsgröt eller snabbrisgrynsgröt
  • 1-2 ägg (beroende på hur mycket du lagar;kan uteslutas men det binder ihop gröten bättre)
  • 1-1 1/2 tsk vaniljsocker
  • En gnutta salt
  • Smör till stekning

Tillbehörs förslag:

  • Hallonsylt och vispad grädde
  • Färska eller frysta blåbär med Mascarpone ost
  • Färska bär eller frukter

Gör så här:

1) Koka snabbgröten enligt anvisning eller använd dig av en färdigkokt gröt. Tillsätt vaniljsocker, en gnutta salt och ägg i kastrullen eller bunken och rör om.
2) Värm en stekpanna med smör i och klicka ut grötblandningen i lagom stora plättar . Stek dem på varsin sida tills de blir härligt gyllenbruna. Servera med tillbehör.


Nya nr av Elle mat och vin


Missa inte det trevliga nr av nya Elle mat och vin. Här finns som vanligt en massa goda recept och annat smått och gott som te.x; Alla hjärtans dag meny, Leilas bästa festfixartips, 30 rätter under 100:- coh mycket mer. Nu ska jag njuta av  det nya numret och en stor mugg te:) och låta mig inspireras...Hälsningar Nina


Chokladfabriken


Jag vill tipsa om ett av mina många smultronställen nämligen Chokladfabriken som gör underbart god choklad, det har tre butiker/kaféer, de ordnar även chokladprovningar,  pralinkurser m.m gå in på www.chokladfabriken.com för att få veta mer. Det har även en webbshop vilket är underbart för att då kan jag beställa hem deras härliga drickchoklad och chokladklubbor hem till Helsingfors precis när jag vill:) nog för att jag är i Stockholm väldigt ofta pga av mitt jobb. Rekommenderar Chokladfabriken varmt:) Hälsningar Nina


(Bild lånad från Chokladfabriken)


Swing when you're winning


Här kommer en riktig gammmal goding Robbie Williams album "Swing whwn you're winning" som jag hittade i min stora samling. Ett härligt jazzigt och "swingit" album som värmer i vintermörkret. Hälsningar Nina


Pinglans goda smulpaj med äpplen


Den här smulpajen är riktigt god och knaprig...Hälsningar Nina

  • 2 dl Vetemjöl
  • 1 dl Solrosfrön
  • 2 Äpplen
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • Lite kanel
  • Lite kardemumma
  • 100 g Smör (rumsvarmt)
Gör så här:

1) Häll upp alla torra ingredienserna i en bunke. Rör om.
2) Tillsätt sedan smöret och knåda ihop degen tills den är lagom smulig.
3) Skala och skiva eller tärna äpplena och lägg dom i en ugnsfast form. Smula över smuldegen och grädda i ugnen i 200 g i ca 20 minuter tills smulpajen är vackert gyllenbrun. Servera smulpajen ljummen med äkta vaniljglass, vispad grädde eller vaniljvisp. Mums filibabba...





Mustig korvgryta med chili


Det här är en korvgryta som värmer i vintermörkret.../ Nina

Detta behövs:

  • 400 g Korv (Finsk länkkorv, chorizo eller falukorv)
  • 1 Stor gul lök
  • 1 Burk krossade tomater (gärna ekologiska) med smak av chili
  • 1 Burk creme fraiche
  • 1/2-1 dl Vatten
  • 3-4 Klyftor vitlök (riven)
  • Salt och grovmalen peppar
  • Färsk chili beronde på hur stark gryta du vill ha
  • Smör till stekning
Gör så här:

1) Tärna korven och bryn den i en panna med smör i tills den har fått en fin färg. Hacka löken och tillsätt den i pannan.
2) Tillsätt det krossade tomaterna, och den rivna vitlöken. Tillsätt hackad chili eventuellt för extra hetta. Tvätta händerna noga efter att du har handskats med chilin! Tillsätt vatten. Låt småputtra.
3) Tillsätt creme fraiche salt och peppar. Låt det småputtra igen. Servera med ris eller pasta.


Passion för Mat


Tänkt tipsa om en matmässa som ägs rum i Eriksbergshallen, Göteborg den 26-28 februari!
Självklart har jag bokat biljetter och åker till sveriges näst största stad för att njuta av mer mat. En notis till mig själv: att denna gång besöka fiskmarknaden i Gbg!

Gå in här för mer info!

Hälsningar Carro


Supergod vitlöksdip



Den här vitlöksdip är superduper god till räkor eller finsk rökt muikku... Hälsningar Nina

Här kommer ingredienserna:

  • Pressad vitlök
  • Majonnäs
  • Creme Fraiche eller gräddfil för en "lättare variant"
  • Finhackad gräslök
  • Grovmalen svartpeppar och salt








Hemma hos Melker Andersson - Snabblagat , Tillagat och Vällagat


Har åter igen hittat en kokbok som jag vill ha till min samling nämligen "Hemma hos Melker Andersson" Snabblagat, Tillagat och Vällagat. En bok med härliga och enkla recept på vardagsmat, när man har lite mindre tid att laga mat och recept till när man har lite mer tid ja titeln säger ju allt:)! Här finns bl.a. Club Sandwich, köttfärslimpa och chokladmousse och fina bilder förstås... Kolla in boken! Hälsningar Nina

(bild lånad från adlibris)

 


Kalops med kanel


Fastän jag nu är på en sträng diet, vilket innebär att jag inte får äta fast föda, så kan jag ändå inte låta bli att laga mat! Tur att jag har en karl som älskar mat att jag kan laga till honom! Fast idag så lagar vi tillsammans,nämligen Kalops med kanel!
Hälsningar Carro

  • 600 gram högrev (eller märgpipa)
  • 2 st stora gula lökar
  • 4 st morötter
  • ca. 10 st pepparkorn
  • 3-4 lagerblad
  • 3 kanelstänger
  • 5dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • Salt o peppar
  • Smör
  • lite mjöl


Gör så här:
  1. Tärna köttbitarna i lagom stora bitar, bryn dem tillsammans med smör, salt och peppra
  2. Lägg sedan köttet i en stor gryta och strö över lite mjöl.
  3. Tärna morötterna, klyfta löken och stek även dessa med lite smör i en stekpanna och släng ner i grytan tillsammans med kryddorna, vatten och kalvfond.
  4. Låt stå och puttra i ca. 1-2 timmar tills köttet blir mört och saftigt!

    Koka potatis till och servera med smaskiga rödbetor!

Bönsallad


Passar bar att servera till kyckling eller en god bit kött...Hälsningar Nina

  • En burk med gröna bönor
  • En rödlök skivad
  • Lite av Knorr "Örtagård" dressing mix
  • Balsamico
  • Olivolja
  • Flingsalt och grovmalen peppar
Häll av bönorna, skiva löken lägg upp i en skål eller på ett stort rustikt fat. Blanda ihop lite olivolja, balsamico, Knorr Örtagård dressing mix och ringla över salladen och till sist så strö över lite flingsalt och mal över lite färsk grovmalen peppar. Klart!


Mammsens snabba pastejer


Här kommer ett recept på snabba pastejer att bjuda på till kvällsteet eller med ett glas kall mjölk. Hälsningar Nina

  • Ett paket smördegsplattor
  • Ägg till pensling

Några förslag till fyllningar:

  • Fetaost/soltorkade tomater
  • Västerbottenost, Morfars brännvinsost eller Emmentaler
  • Skinka/ost
  • Tonfisk/dill
  • Brynd köttfärs med lök eller köttfärssås
  • Salami/oliv
  • Färskost/örter
  • Kokt ägg/kokt ris
Gör så här:

1) Låt smördegsplattrona tina. Dela plattorna i två lika stora delar fyll med valfri fyllning i mitten av plattan.
Vik ihop till en triangel och sätt fast kanterna med hjälp av en gaffel.Tryck gaffeln mot kanterna. Pensla med ägg.
2)Grädda i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter tills pastejerna är lite lätt gyllenbruna.


New York City- The Chill Album


New York City-The Chill Album The Peter Malick Group featuring Norah Jones 2003 är ett riktigt härligt chill abum perfekt som bakgrundsmusik för härligt häng med vännerna. Ett underbart sound...I lööv it Hälsningar Nina


Äntligen hemma hos Jamie


Igår fyndade jag den här trevliga boken "Hemma hos Jamie" Fyra årstider i köket skriven av Jamie Oliver. Boken innehåller en mängd smarriga recept för alla årstider, en hel del fakta om plantering och tips om du funderar på att börja odla själv och förstås är boken fylld med fina och vackra bilder. En härlig receptbok helt enkelt. Hälsningar Nina


Het tonfiskpasta


En supergod tonfiskpasta! Hälsningar Nina


  • 2 burkar tonfisk
  • 1-2 burkar ekologiska krossade tomater med chili
  • 1 gul lök
  • 2-3 klyftor riven vitlök
  • 1 liten torkad chili (eller mera efter smak, beroende på hur het sås du vill ha)
  • Grovmalen svartpeppar och salt
  • Pasta
  • Riven parmesan
1) Hacka löken och bryn den i olja, tillsätt krossade tomaterna. Låt småputtra.
2) Riv i vitlöken och tillsätt chilin ,krossa den i en mortel och skölj händerna väl! Klia inte i ögonen, kan bli jobbigt... Häll av tonfiskspadet och tillsätt tonfisken i såsen. Salta och peppra. Rör om försiktigt. Låt småputtra. Servera med nykokt pasta och riven parmesan. Mumsfilibabba...


 


Mumsiga chokladkakan


Här kommer ytterligare ett recept från min vän Eeva- en mumsig och saftig chokladkaka. Smaken och konsistensen påminner om en jättemuffins. Testa även Eevas goda kladdkaka den är supergod... Hälsningar Nina

Detta behövs:
  • 3 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 1/2 dl kokande vatten
1) Blanda ihop alla torra ingredienser.
2) Smält 150 g smör, tillsätt i de torra ingredienserna.
3) Vispa sönder 2 ägg och tillsätt i smeten.
4) Koka vatten och tillsätt det allra sist i smeten. Lägg bakplåtspapper i en form och häll i smeten och grädda i 175 grader i 40 minuter.

Tips: När du tar ut kakan ur ugnen, riv över lite smält choklad t.ex. vit- mjölk eller mörkchoklad välj din favorit. Det blir pricken över i:et servera med ett gott te eller en latte...


John Mayer


Har jag fått öronen på! John Mayer är ute med sin nya skiva " Battle Studies". Skön rock, bluesmusik skulle man kunna beskriva det som. Bra musik att lyssna på när man lagar mat eller har vänner på middag. Han var även med på Skavlan igår. Intressant eftersom jag inte riktigt hade koll på vem han var utan bara lyssnat på musiken.

Hälsningar Carro


Organic White Tea från Clipper


Idag köpte jag med mig hem ett av mina många favorit tesorter nämligen "Organic White Tea" från Clipper. Vitt te sägs vara mycket nyttigare än grönt te. Det innehåller mycket antioxidanter och andra näringsämnen och har en mycket mild smak. Ni som inte har testat vitt te så rekommenderar jag det varmt. Hälsningar Nina


Kycklinglår med pestopasta


Här kommer en god och lyxig vardagsmiddag. Hälsningar Nina

Detta behövs:

  • Ett paket kycklinglår i marinad (om man vill kan man göra marinaden själv använd t.ex. vitlök/chilisås,  örter/honung el. dragon/dijonsenap)
  • Pasta
  • Pesto (du kan göra egen pesto recept finns under rubriken "Röror och såser")
  • Parmesan eller Pecorinoost
Gör så här:

1) Lägg kycklinglåren i en ugnsfastform tillaga i ugnen på 175 grader i 60 minuter. Tills kycklingen är genomstekt.
2) Koka pasta. Häll av vattnet och rör ner några matskedar pesto. Lägg upp pastan och kycklingen på en tallrik eller ett stort fat och riv över lite parmesan eller pecorinoost dekorera med lite basilika och cocktailtomater. Vips  så är middagen klar...




Bara bullar


Här kommer ett litet tips på en trevlig bullbok "Bara bullar" skriven av Åsa Swanberg. En bok fullproppad med olika goda bullrecept och dessutom en hel del tips och råd för att lyckas med att baka de bästa bullarna. En perfekt bok för bullälskaren helt enkelt... Nina

(bild lånad av adlibris)

Ärthummus


Gröna ärter är ju så gott! Serveras till ett gott ljust bröd och passar utmärkt att ha på buffébordet...
Hälsningar Nina

Detta behövs:

  • 2 dl Djupfrysta gröna ärter
  • 100 g Naturell färskost
  • 1 Pressad vitlöksklyfta
  • Lite salt
Mixa ihop ärter och färskost pressa i vitlöksklyftan och salta. Klart för servering.

Bageriet Kringlan


Café Bageriet Kringlan ligger beläget på Sibyllegatan 26, en litet gulligt krypin på en gata på östermalm. På sommaren och våren kan man sitta ute, annars brukar de vara lite trångt om man vill sitta på vintern. ca. 10 platser men det gör ingenting. Latte + Smörgås för ynka 29:- och mumsigheter! Utbudet kanske inte är så stort och dom nischar sig inte på något speciellt,förutom att det faktiskt är ett bageri,  men perfekt att slinka in där för en mysig fika.


Från vårt lilla besök idag! Passar på att träffas när Nina är i Sverige!


Familjemys


I Onsdags så var jag hemma hos mina päron och firade min plastpappa Leif! Till hans ära gjorde jag en mumsig smörgåstårta samt toscakaka! Slår aldrig fel! Himla gott var det iallafall!
Vet att jag skrivit om toscakakan innan, men jag lägger upp receptet igen!
Till er som är sugna på lite mumsigheter!
Hälsningar Carro


Toscakaka

  • 2 ägg
  • 150gram smör
  • 1½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl grädde eller mjölk
  • Skvätt pressad citron

    Glasyr
  • 75gram smält magarin
  • 1 dl socker
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1½ msk mjölk
  • ½ dl honung
  • Hackad mandel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och bröa en rund form (eller använd tupperwares silikonform så slipper du ströbröd och fett)
  3. Blanda ihop alla ingredienser till själva kakan och häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 20 min, gör under tiden glasyren.
Tosca-glayren:
  1. Blanda samman alla ingredienser i en kastrull
  2. Värm massan under omrörning tills allting blandat sig och tjocknat till. (Massan bör ej kokas)
  3. Bre glasyren över den knappt färdiga kakan (som gräddat i 20 minuter.)
  4. Låt kakan grädda i ytterligare 15 minuter eller tills den fått en fin färg.
Ta ut kakan och låt svalna! Sen är det bara att mumsa på!




Födelsedagsbarnet Leif


Smörgåstårta med skaldjur
Fyllning: Skagenliknandefyllning och ägg/majonäsfyllning!


Heltstekt Oxfilé


Till nyår så gjorde jag min allra första oxfilé i ugn! Så otroligt roligt och gott! Dock känner jag att jag borde pepprat den mera, men med den goda rödvinssåsen till så blev det ju bra! Men visst är det kul att göra saker man vanligtvis inte gör annars, jag är mer för kalla rätter och sånt, kött är jag riktigt okunnig på!
Hälsningar Carro



1 Hel Oxfilé
Timjan
Vitlök
Olja
Salt & Peppar


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Bind ihop köttet, till en jämntjock stock. Man kan vika upp den smala delen eller skära bort den.
  3. Salta och peppra,
  4. (Man kan även steka oxfilén så den får färg i olja och vitlök. Sägs även stänga porerna och bli mer saftigt!)
  5. Stek i ugnen i cirka 2 timmar, lägg i vitlöksklyftor och timjan.
  6. Innertemperatur 58-60°C.
  7. Ta ut och låt vila i minst 1 timme och till serveringen så sätt in den i 10 min, i  200°C.

Gordon Ramsey


Just nu tittar jag på The F-word och en av mina stora idoler, Gordon Ramsey har äntligen kommit tillbaka!
Älskar verkligen programmet och Gordon!
Till er som inte sett programmet så går det söndagar klockan 20.00 på kanal 5

Hälsningar Carro

Scones


Ibland när man vaknar och inser att man endast har knäckebröd hemma så är ju scones perfekt uppfinning! Brukar inte äta det så ofta men idag var både jag och M sugna på det! Som tur är har vi ju alla ingredienser hemma + philadelphiaost... sylt/marmelad ska jag nog lyckas få fram också!
Hälsningar Carro

  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:
  1. Bland mjöl, bakpulver och salt
  2. Finfördela smöret med fingrarna i mjölblandningen
  3. Blanda i mjölken och rör ihop till en deg, rör inte i onödan utan sluta när du kan forma det till en deg.
  4. Sen kan man göra som man vill, antingen göra degen till en rulle och skiva 1-2cm skivor och trycka ut på en plåt, eller dela degen i 4 delar, skära två skårer i kakan och nagga med gaffel!
  5. In i ugnen på 250 grader och i 10 min!


Leif Mannerström


I julklapp fick jag kokboken "Husmanskonst" av Leif Mannerström. Han driver restaurang Sjömagasinet i Göteborg och vann årets kock 2007! Jag har haft lite koll på honom, men det var när jag fick kokboken som jag insåg vilken härlig man detta är! Underbara recept och grundligt förklaringar varför man tillreder som man gör! Detta är ett måste att ha i sina kokboks samlingar!

Inte nog med det så hade min bror ringt till restaurangen och fått boken signerad till mig! :) Sånt är ju helt underbart! Tack kära bror lillstrumpa!

Hälsningar Carro


God fortsättning!


Hejsan alla läsare!
Nu är vi klara med julen och inne på det nya året! Känns kanon bra, fastän jag vet att jag kommer få mycket att göra till våren! Men kul det! Känner att jag inte haft tid att skriva på ett tag, men jag ska bli bättre!
Så, hur ser 2010 ut för fröken Lindkvist? Jag vet en sak iallafall, det är jag ska ta itu med min hälsa samt skaffa mig det där sablans körkortet! Det ska jag väl ändå kunna hålla?

Jag hoppas alla läsare, familj, släkt och vänner haft en fin jul och nyår och att detta år kommer vara bra för alla!
Nu är galet sugen på något sött... (konstigt efter allt man proppat i sig senaste veckan...) men det kommer bli det sista innan jag hoppar igång med hälsan! Hoppas ni får en fortsatt mysig kväll!


God fortsättning...


God fortsättning på år 2010 alla läsare. Jag har haft en riktigt härlig, lugn och mysig jul. Firat med mormor, mamma och company nära och kära helt enkelt har dock inte glömt bort er andra pappsen, alla syskon, kusin och faster etc. som tillhör min stora familj i Sverige och Finland listan kan göras lång!!! Julen har som sagt var firats med mycket god mat, gott sällskap och tack för många fina julklappar:)! Nu blir det lite jobb efter en härlig julledighet:) och sedan blir det blogga igen... Ha det så bra tills vi hörs igen och ta hand om er...
Tjingeling på er hälsningar Ninni

Här är några av alla mina fina julklappar...

Vår fina mikrovågsugn med grill...


Fina Aunt Hobbit glas         Kanonbra mjölsikt           Choklad i massor...


En fin kudde som duktiga mammsen har sytt:)



Lite dofta gott... Covet Pure Bloom SJP av min lille honey och och en
en liten julklapp till mig själv Dolce&Gabbana L'impératrice nr 3






  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters