Saffransbullar

Firandet av Lucia den 13 december är en ritual unik för just Sverige! Och det utnämns många flickor som får stå som lucia den dagen! Vi äter pepparkakor och framförallt lussekatter, lussebullar eller saffransbullar om man kallar dem så.
Så sätt igång att baka lite lussebullar!
(Ca 30st)

  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • ½ tsk salt
  • 1½-2 dl socker
  • 1 gram saffran, finstött
  • 1-2 dl russin
  • ca. 1½ dl vetemjöl
1) Smält matfettet, häll i mjölken och värm fingervarmt då du löser upp jästen i detta spad.
2) Blanda salt, socker, saffran, eventuellt ägg och russin tillsammans med spadet.
3) Arbeta in med maskin eller för hand, så mycket av mjölet tills degen är lätt att arbeta med.
4) Strö över lite mjöl, lägg över en handduk och låt jäsa i ca. 30 min.

* SÄTT UGNEN PÅ 225

5) Arbeta degen efter 30min och knåda till den. Lägg ut på en bänk och knåda den smidig.
6) Baka ut lussekatter och garnera med russin.
7) Lägg dem på en plåt och låt dom jäsa i ca. 30 minuter till.
8) Pensla brödet med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca. 5-10min

Sen är det bara att låta dem svalna under en bakhanduk och värma på glöggen!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters