Semla

Idag är det Fettisdagen, eller såkallad Semladagen, dagen som hela svenska folket väntat på!
Du behöver:

Bullen
  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 ägg till pensling

Fyllning
  • 300gram mandelmass
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispad grädde
  • Florsocker
1) Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula i jästen i mjölken.
2) Blanda ihop degspadet, saltet, kardemumman, sockret och vetemjölet (spara lite av mjölet till utbakningen)
3) Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa i 40 min.
4) När degen jäst klart, Baka ut 1 bulle per/person genom att rulla degen i din hand. Lägg upp på bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 20-30 minuter. Sätt ugnen på 220° Pensla sedan bullarna med ägget och grädda dem ca 10 min mitt i ugnen. Låt dem sedan svalna på ett galler under duk.
5) Skär av ett lock på varje bulle, ta ut en del av bullen och spara det i en skål, som man sedan har till fyllningen.
6) Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters