Semla
Idag är det Fettisdagen, eller såkallad Semladagen, dagen som hela svenska folket väntat på!
Du behöver:
Du behöver:
Bullen
- 75 gram smör
- 2,5 dl mjölk
- 25 gram jäst
- 1 krm salt
- 1/2 dl socker
- 7-8 dl vetemjöl
- 1 tsk kardemumma
- 1 ägg till pensling
Fyllning
- 300gram mandelmass
- 1 dl mjölk
- 3 dl vispad grädde
- Florsocker
2) Blanda ihop degspadet, saltet, kardemumman, sockret och vetemjölet (spara lite av mjölet till utbakningen)
3) Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa i 40 min.
4) När degen jäst klart, Baka ut 1 bulle per/person genom att rulla degen i din hand. Lägg upp på bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 20-30 minuter. Sätt ugnen på 220° Pensla sedan bullarna med ägget och grädda dem ca 10 min mitt i ugnen. Låt dem sedan svalna på ett galler under duk.
5) Skär av ett lock på varje bulle, ta ut en del av bullen och spara det i en skål, som man sedan har till fyllningen.
6) Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Kommentarer
Trackback