Farmors bärkräm
Vår farmor gjorde ofta bärkräm eller marjakiisseli som det heter på finska när vi var och hälsade på henne och farfar på landet i Finland. Här kommer hennes recept. / Nina
1. Rensa bären och koka upp dem i vatten och strösocker i ca 15-20 minuter.
2. Ta av kastrullen från plattan. Blanda potatismjöl och vatten i en liten skål, rör om ordentligt så att den inte är klumpig. Tillsätt potatis/vattenblandningen i kastrullen och rör om noga. Ställ tillbaka kastrullen på plattan i några minuter och rör om hela tiden. Låt bärkrämen svalna en liten stund och häll upp den i en skål eller portinonsskålar. servera med vispad grädde, lite mjölk eller vaniljglass och mandelbiskvier.
- 6-7 dl röda vinbär eller svarta
- 2-3 dl vatten
- 2-3 dl strösocker (beroende på hur syrliga bären är och hur söt kräm man vill ha)
- 1-2 msk potatismjöl och 1 dl vatten
1. Rensa bären och koka upp dem i vatten och strösocker i ca 15-20 minuter.
2. Ta av kastrullen från plattan. Blanda potatismjöl och vatten i en liten skål, rör om ordentligt så att den inte är klumpig. Tillsätt potatis/vattenblandningen i kastrullen och rör om noga. Ställ tillbaka kastrullen på plattan i några minuter och rör om hela tiden. Låt bärkrämen svalna en liten stund och häll upp den i en skål eller portinonsskålar. servera med vispad grädde, lite mjölk eller vaniljglass och mandelbiskvier.
Kommentarer
Trackback