Boeuf Bourgignon

Kanske är en ganska höstig maträtt, men fick tag på ett bra pris när det kommer till högrev och blev otroligt sugen på detta! Så vips satte jag igång med denna mumsiga maträtt!
//Carro


Detta behövs 8-10 pers

1-1.5 kg högrev
(ytterlår eller fransyska)
2-3 morötter
2 gula lökar
2-3 msk vetemjöl
5-6 dl rött vin
5 dl köttbuljong

(av tärning eller konc. fond)

2 msk tomatpure
3-4 vitlöksklyftor
8-12 champinjoner
5-6 Scharlottenlökar

( el. steklök)
1-2 pkt bacon

Smör
Salt
Svartpeppar
Lagerblad


  1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i en rymlig gryta tillsammans med en klick smör.
  2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och hacka också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
  3. Häll på vin* och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning. (Slängde även ner 2 kanelstänger som jag tog upp efter 1 timme)
  4. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  5. Skala under tiden scharlottenlöken. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
  6. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor, bitar eller kuber och bryn det lätt.
  7. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
* Vin, har man skvättar efter en vinflaska så frys in dem i små kuber så är det lätt att slänga i till dessa rätter!
Jag hade i ca. 4 tärningar av rödvinet.

Kommentarer
Postat av: Sanna

Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

2011-05-07 @ 10:49:40
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters