Soppor, bröd och röror
Snart kommer det ut en nyutgåva på Soppor, bröd och röror skriven av de välkända systrarna Lisa Eisenmann Frisk och Monica Eisenmann. Det är perfekt med soppa och bröd nu när hösten närmar sig och det börjar bli dags för tända ljus, mysiga hemmakvällar och goda middagar. Boken är full med härliga sopp- och brödrecept och att inte glömma alla goda röror. Tummen upp för Soppor, bröd och röror.
// Nina
// Nina
Bild lånad av adlibris
Panerade Auberginehalvor med tomat- och olivsalsa
Den här rätten passar bra som en vegetarisk förrätt eller som en egen liten rätt för sig med en extra sallad när man bara vill ha något litet.
// Nina
// Nina
- 1 aubergine
- 1-2 ägg
- lite vetemjöl
- salt
- smör
- Dela auberginen i skivor som sedan delas till hälften. Knäck äggen i en djup tallrik och häll upp lite mjöl på en en flat tallrik med en nypa salt i.
- Vänd sedan aubergine halvorna i ägget och sedan i mjölet.
- Stek i smör tills de är guldiga på medelvärme. Lägg upp auberginen på ett vackert fat och servera med tomat-och olivsalsa och lite gräddfil.
Om man vill kan man pressa över lite färsk citron på auberginen.
Tomat-och olivsalsa:
2-3 tomater
1/2-1 dl skivade oliver
lite kapris
1 stor vitlöksklyfta (pressad)
olivolja
grovmalen svartpeppar
2-3 tomater
1/2-1 dl skivade oliver
lite kapris
1 stor vitlöksklyfta (pressad)
olivolja
grovmalen svartpeppar
Tärna tomaterna smått, skiva oliverna, tillsätt kapris och vitlök.
Tillsätt olivoljan och peppra lägg upp i ett glas eller en lite skål.
Tillsätt olivoljan och peppra lägg upp i ett glas eller en lite skål.
Moster Tuulas köttpiråg
Här kommer ett recept på Moster Tuulas goda köttpiråg. En finsk specialitet som passar bra att bjuda till kvällsteet eller vickningen. Servera med en liten sallad.
// Nina
// Nina
-
- 4 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 1/2 jästkub
- 6 dl vetemjöl
- 1 dl rapsolja
- 2 tsk salt
- 1 ägg till pensling
- Rör ut jästen i fingervarmt vatten och mjölk. Blanda i vetemjöl, rapsolja och salt. Knåda degen. Låt degen jäsa under en bakduk i 20-30 minuter.
- Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen tunnt och lägg den i en långpanna med bakpapper på.
- Fördela köttfärsen jämnt över degen. Kavla sedan den andra degen tunnt och lägg den på köttfärs/ris-blandningen som ett lock.
- Pensla med ägg och grädda i ugn på 175-200 grader i ca 40 minuter tills pirågen fått fin färg.
Morbrors köttfärsfyllning:
- 4 små eller 2 stora lökar
- 800 g köttfärs
- salt och kryddpeppar
- 2 dl kokt ris
- Hacka löken och bryn den försiktigt får ej bli brun i smör eller olja.
- Tillsätt köttfärsen och låt den bli härligt gyllenbrun och tillsätt det kokta riset.
- Salta och peppra.
Ratatouille
Här kommer min tolkning på den ljuvliga franska grönsaksgrytan Ratatouille. Den passar bra att servera med lite ris, potatis eller lite gott lantbröd. Grytan passar perfekt att göra dagen innan man ska servera den, för då får grönsakerna dra i sig alla goda kryddor och får en fylligare och mustigare smak. / Nina
2. Dela tomaterna i klyftor och häll i burken med skalade tomater. Krydda, salta, peppra och sockra. Låt småputtra i ytterligare 30-40 minuter under omrörning. Klart för servering.
- 2 gula lökar
- 1 squash
- 1 aubergine (äggplanta)
- 1 röd paprika
- 2-3 färska tomater
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 burk skalade tomater
- Kryddblandningen Herbes de Provence (provencalska örter)
- en nypa salt
- lite strösocker
- grovmalen svartpeppar
- olivolja
2. Dela tomaterna i klyftor och häll i burken med skalade tomater. Krydda, salta, peppra och sockra. Låt småputtra i ytterligare 30-40 minuter under omrörning. Klart för servering.
Medelhavsmat för svenska kastruller
Det här är en perfekt kokbok med medelhavsmat som är anpassat till det svenska köket och de flesta råvarorna hittar man i en vanlig svensk matbutik. Matkonstnären och författaren till boken Cecilia Vikbladh delar med sig av sina egna recept. Här hittar man bl.a. ljuvliga pastarätter, moussaka, lasagne, marockanska lammburgare med harissa och ratatouille. En perfekt bok för den som älskar medelhavsmat ./ Nina
Rårörda röda vinbär
Vår farmor och farfar hade stora vinbärsbuskar på landet i Finland och det blev alltid en massa bär. Av bären gjorde hon marjakiisseli (bärkräm), saft och bl.a. rårörda röda vinbär som hon serverade till sina supergoda spenatplättar. Dessa rårörda röda vinbär fungerar utmärkt istället för lingon till raggmunk och fläsk eller blodpuddingen mums... / Nina
Krossa bären med en gaffel eller stor sked i en bunke. Sockra ganska mycket efter smak. Lägg upp i små glasburkar. Håller i någon vecka. Perfekt att ge bort i present.
- Röda vinbär
- Strösocker
Krossa bären med en gaffel eller stor sked i en bunke. Sockra ganska mycket efter smak. Lägg upp i små glasburkar. Håller i någon vecka. Perfekt att ge bort i present.
Semester
Idag åker jag och min Sambo M till Kreta! Blir 1 veckas semester på denna fantastiska ö! Har varit där en gång innan, men det var när jag var 16, ung och galen tillsammans med mina vänner. Denna gång ska jag njuta av de underbara grekiska maten, miljö, kärleken och bara koppla av! Så när jag kommer tillbaka så blir det mer blogg och kräftor!Det är ju kräftsäsong och det ska vi fira!
Ses om en vecka!
Varma och harmoniska kramar
/ Syster Yster Carro
Ses om en vecka!
Varma och harmoniska kramar
/ Syster Yster Carro
Sorbon
Sorbon ligger vid rondellen i Brommaplan, Kvarnbacksvägen 135. Trots den smått trista utsidan, så blir stället genast kanon mysigt när man stiger in innanför dörrarna. Personalen är underbara, kunniga och alltid trevliga. Sorbon är mest känt för sitt stora utbud av ölsorter, över 100 öl sorter eller rättare sagt 101 220 stycken.
Maten är också kanon bra, de har enkla maträtter som plankstek, ribs,oxfilétoast men också kött,fisk och pastarätter som håller bra klass! Sorbon är inte en typiskt kvarterskrog, utan den har det där lilla extra!
Maten är också kanon bra, de har enkla maträtter som plankstek, ribs,oxfilétoast men också kött,fisk och pastarätter som håller bra klass! Sorbon är inte en typiskt kvarterskrog, utan den har det där lilla extra!
Svampsås med pasta
BUSENKEL och mumsig vegetarisk pastarätt!


- 2 dl Grädde
- En ask med Shitakesvamp
- 5-6 Champinjoner
- Valfri favorit pasta
- Purjolök/lök
- 4 st strimlade Soltorkade tomater (kan självklart uteslutas)
- Salt och peppar
- Smör att steka i


- Skär och stek svamparna i smör, tills de har fått fin färg.
- Häll ner purjolöken och tomaterna i svamparna, häll på grädden.
- Koka pastan.
- Salta och peppra såsen!
Strö över lite persilja om du har, eller blanda pastan med såsen.
Riv lite parmensan, ost som du har hemma! Volia!
Vinbärssaft!
Igår gjorde mamma svart/rödvinbärssaft i sin lilla saft-maja! Smakade underbart!
Så istället för lunch idag blev det lite brunch-aktigt! Pannkakor med hemmagjord saft! Underbart!
//Carro
Vinbärssaft i Saftkokare
ca. 2 liter svartavinbär och röda
5-6 dl vatten
5½ dl strösocker
1 krm natriumbensonat
(per liter avrunnen saft)


Pannkakor med vinbärssaft!
Riktigt mumsigt!
Pannkaksrecept
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
ca. 50 gram smör
Så istället för lunch idag blev det lite brunch-aktigt! Pannkakor med hemmagjord saft! Underbart!
//Carro
Vinbärssaft i Saftkokare
ca. 2 liter svartavinbär och röda
5-6 dl vatten
5½ dl strösocker
1 krm natriumbensonat
(per liter avrunnen saft)


- Skölj bären, koka upp vatten, lägg i bären
- Varva bär och socker och låt koka under lock i ca. 45 min.
- Häll sedan saften i en kanna och häll i igen bland bären så de får rinna en gång till.
- När saften är klar, blandar man i natriumbensonat per liter, rör ut natriumbensonatet i lite het saft och blanda det sedan i mängden du häller i flaskorna.
- Flaskorna ska vara väl rengjorda och fyll ända upp, sätt på skuvkork med detsamma!
- Låt saften svalna och förvara sedan saften på svalt ställe.

Pannkakor med vinbärssaft!
Riktigt mumsigt!
Pannkaksrecept
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
ca. 50 gram smör
- Blanda mjöl och salt i en bunke, tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
- Vispa i sedan resten av mjölken och tillsätt sedan äggen.
- Smält en klick smör,( jag brukar ta extra så jag även kan hälla i smeten!)
- Häll i ca. 1-1,5 dl smet i en het stekpanna och stek pannkakorna tills de fått fin färg!
Servera med en mumsig sylt, grädde eller varför inte glass?
Plommonmarmelad
Jag köpte ett kilo plommon häromdagen, men det var lite sura att äta bara sådär så jag kokade lite plommonmarmelad. Jättegott att ha på nygräddade frallor eler semlor som det heter på muminspråket:) eller på scones med lite västerbotteost eller lite mascarponeost. Eller varför inte på ostbrickan.
// Nina
// Nina
1 kg plommon
1/2-1 vaniljstång
3-4 dl vatten
2- 3 1/2 dl socker
(beroende på hur sura plommonen är och hur söt marmelad du vill ha)
1/2-1 vaniljstång
3-4 dl vatten
2- 3 1/2 dl socker
(beroende på hur sura plommonen är och hur söt marmelad du vill ha)
- Skölj och tärna plommonen grovt. Lägg plommmonen i en kastrull. Häll på vattnet.
- Koka upp plommonen. Sänk sedan värmen. Tillsätt sockret och vaniljfröna.
- Låt småkoka under omrörning i 30-40 minuter tills det tjocknar till sig.
- Låt svalna. Häll upp i små rena glasburkar håller ca 1 vecka i kylskåp.
Magnus Weideskog - Unga hjärtan
Denna underbara kille har jag börjat lyssna på! Underbart när man lagar mat och dricker ett glas vin. Älskar hans underbara röst, lika bra på svenska och engelska! Mysig kille helt enkelt!

Homemade Pizza
Idag när jag var på besök hos min mamma och hennes man så bjöds det på hemmagjord pizza. Perfekt söndagsmat. // Nina
Pizzadeg: Förslag till pizzapålägg:
- 1/2-1 tärning jäst Skinka/ananas
- 1 rejäl tsk salt Rucola/parmaskinka
- lite strösocker Rucola/getost/kronärtskockshjärtan/vitlök
- 2 msk olivolja Salami/lök/färska champinjoner/färsk tomat
- 1 1/2 dl ljummet vatten Köttfärssås/paprika/champinjoner
- 3 1/2 dl durumvete Soyakrossås för vegetarisk variant
Till tomatsås användes naturella passerade tomater. Men man kan krydda med t.ex.litet peppar och vitlök om man vill.
Gör så här:
- Rör ihop 1/2-1 tärning jäst med salt och strösocker.
- Tillsätt olivolja och vatten. Tillsätt mjölet och knåda ihop.
- Ställ degen för att jäsa i 20-30 minuter. För att degen inte ska fastna i botten så lägg lite mjöl under degen i skålen.
Steg 1: Strö ut lite mjöl på pizzaplåten. Tryck ut pizzadegen med fingrarna jämt över plåten.

Steg 2: Ringla över ett tunt lager med olivolja, pensla eller bred med sked jämt över pizzan.

Steg 3: Bre på passerade tomater och valfria pålägg.

Grädda i 250 grader i 10 minuter. På med riven ost och grädda ytterligare 3-5 minuter tills osten har smält. Pizzan är klar när botten är brun.
Middagen avslutades med en god liten dessert vaniljglass och färska blåbär
och en liten Grand Marnier.