Rom & Plommonskum


Rom och plommonskum (skum eller fluff du får välja vilket låter bäst!!!)
(ca 10 pers)
  • 1 påse(227gr)torkade plommon
  • 1 dl rom el.1 dl vatten+2tsk romessans
  • 1 dl vatten
  • 3/4 dl socker
  • 200 gr naturell färskost
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker

1)Lägg i plommon,rom,vatten och socker i en kastrull
2)Koka på svag värme i ca 15 minuter tills plommonen är mjuka
3)Mixa plommonen med stavmixer och låt svalna
4)Vispa grädden lätt fluffig och smaksätt med vaniljsocker
5)Blanda ner romplommonen med färskosten
6)Rör försiktigt ner grädden med romplommonen och blanda lite
7)Fördela romplommonskummet i fina glas el.vackra dessertskålar

Dekorera med chokladflarn eller hasselnötskross!

Man kan byta ut plommonen mot:
Torkad blandad frukt:
Aprikoser
Fikon
Russin

Första advent


Vilken galen känsla! Det är första advent idag! Jag saknar snön som legat nästan en vecka som nu försvunnit. Hade känts mer som advent då! Men man kan inte få allt! Idag tänkte jag julpyssla lite här hemma. Sedan blir det lite glögg och nybakat!
Få se om det blir pepparkakor eller saffransbullar! Hoppas ni alla får en mysig första advent!

Tuddles!
Syster Car
ro












Ljuvlig vinterfruktsallad


Här kommer ett recept på en lite annorlunda fruktsallad som passar bra nu till Julen.
Du behöver:



  • En  stor burk ananas ringar(använd gärna färsk om det går)
  • En påse frysta (tinade )blåbär
  • En ask med röda eller gröna vindruvor
  • Två st apelsiner
  • Lite kardemumma
  • Lite sockerlag ***



1) Dela ananasringarna i bitar och lägg dom i en skål
2) Häll i de tinade blåbären
3) Skölj vindruvorna och skala apelsinerna och dela dem i passliga bitar och blanda ner dom med de andra frukterna
4) Häll över lite sockerlag och krydda med en liten gnutta kardemumma

Sedan är det bara att hälla upp fruktsalladen i en vacker skål och servera den med vaniljglass eller vispad grädde med en liten skvätt cognac!

 

 

***
Så här gör du sockerlag

1dl socker
1dl vatten

- kokas upp långsamt i en kastrull tills sockret löst sig, häll upp i flaska och låt svalna!


Carros Önskelista



Ninas Önskelista



Farfalle pasta med aubergine


Det här är en  lätt middag som känns lyxig! Du behöver:



  • Farfalle pasta(funkar bra med vilken pasta som helst)
  • En aubergineplanta
  • En ask färsk shitakesvamp
  • 1-2 Klyftor vitlök
  • 1 msk Grönsaksfond
  • Lite pinjenötter(rostas)
  • Grovt riven parmesan
  • Grovmalen svartpeppar,flingsalt
  • Lite rapsolja att steka med


1)Skär auberginen i tärningar(lägg ett hushållspapper på en tallrik och salta auberginen så att den inte blir så blöt när du steker den).Dela svampen i passliga bitar.Koka pastan.
2)Bryn aubergine och svamp,tills de blir gyllenbruna.Riv vitlöken och blanda den med grönsakerna,tillsätt grönsaksfond och grovmalen svartpeppar
3)Rosta pinjenötterna i en panna utan fett,tills de fått fin färg.
4)Lägg upp pastan på ett fat med kant,häll över grönsaksblandningen,strö över pinjenötterna och riv parmesan på.Klart för servering!






Kvällsmellanmål


Här kommer ett litet tips på ett gott lätt,  ljuvligt och krämigt kvällsmellanmål. Du behöver:



  • Krämig youghurt  gärna Eridanous creamy youghurt (lidl)eller Lindahls
  • Skivad banan
  • Lite pepparkakskross

Lägg upp lite youghurt i ett stort glas skiva banan och strö över lite pepparkakskross. Jättegott!



Här är några andra alternativ du kan pröva:

Rostade pumpafrön eller solrosfrön (ringla över lite flytande honung)
Frysta (tinade)blåbär eller hallon
Skivad persika
Flytande honung



Snabb middag på 5 röda


Den här rätten går att göra på 5 röda och dessutom är det barnsligt gott!
Du behöver:

  • Snabb makaroner
  • 1 pkt bacon
  • Riven ost (jag använde gouda ost)
  • Ketchup

1) Koka makaronerna
2) Stek baconen (lägg baconen på en tallrik med hushållspapper för att få bort överflödigt fett)
3) Riv osten

Sedan är det bara att lägga upp makaroni, bacon, riven ost på en tallrik och lite ketchup till.
Mums filibabba...

I sista minuten


Jaha, då har mammsen haft vårat  "lilla jultorg" och jag måste säga att det var trevligt att stå där med mamma och sälja våra handgjorda julkort, paketkort, handgjorda löpare, små gästhanddukar och gammaldags brickhållare, ljusförpackningar och böcker mm. Vi öppnade klockan 10.00 och sålde till 19.30.Tyvärr så gick det lite "trögt" ibörjan, folk tittade försiktigt på våra vackra saker och ting när de gick förbi, men få köpte något, nån enstaka köpte något julkort (jag tyckte dock att vi sålde våra handgjorda kort mycket billigt 25 cent i euro). Timmarna gick och samma sak igen någon gick förbi och köpte nån bok och tittade lite...

Mamma och jag undrade om vi var för tidigt ute med att sälja julsaker, men nej det tyckte vi inte att vi var, det är ju snart första advent och julkorten ska snart postas. Vi kom iallafall fram till att vi hade ett så där  "gulligt, mysigt svenskt jultorg" som kanske inte alla finnar förstår sig på?! Men sen så hände det när vi började plocka undan lite då fick vi en slutrush i sista minuterna så att säga och det kändes ju bra att ha fått nästan allt sålt, vi kom hem med en duk, lite julkort och några gamla pocketböcker. En sak var ju skönt att vi inte hade lika mkt prylar att släpa hem som vi hade när vi gick dit:) Det blev ju lyckat trots allt! När jag kom hem var jag vråålhungrig (nog för att vi köpte lite piroger och varsin kvarkbulle) när jag kom hem gjorde jag min snabba rätt som ni får receptet på snart åt det och sedan började jag surfa lite på nätet och blogga, nu är jag ganska mör kan jag säga, men jag kan inte slappa riktigt ännu har lite hemmasysslor kvar att göra!

 

Ha det bra och tjingeling på er!
Kramisar Nina

 

 


Jultorg


Hej på er har just pysslat färdigt med mina julkort och annat julpyssel som jag och mammsen ska sälja på vårat lilla jultorg, vi har nämligen hyrt en liten "torgplats" här i Helsingfors i ett litet köpcentrum. Där vi ska sälja lite julkort, paketkort och annat trevligt . Det ska bli spännande att se om det blir någon åtgång på våra hemmagjorda julkort! Nej nu är det dags att hänga upp lite tvätt och sedan ta en liten varm dusch och hoppa i favoritpyjamasen och sedan är det nattinatt för lilla mig, ska upp tidigt imorgon. Är ju inte så van att kliva upp så tidigt. Jag är en liten nattuggla som inte lägger sig förrän in på småtimmarna. Ha det så bra tills vi hörs igen! :D

Tjingeling på er och sov gott, det ska jag göra.
Kramar N
ina










Ninnis choklad och pepparkaks gottigott


Nu idag är det prick en månad kvar till julafton,och man börjar smått planera vad man ska bjuda på till  julens alla fester: glöggpartyt, julafton och nyår. Här är ett litet tips på god och enkel pepparkakschoklad.

Du behöver:

  • Ett el. två paket(beroende på hur mkt du vill göra) ljus el. mörk choklad 
  • Lite pepparkakor
  • Lite torkade tranbär(kan uteslutas)
  • Små knäckformar


1) Smält chokladen i det hederliga vattenbadet.
2) Krossa pepparkakorna (inte alltför smått) och hacka tranbären i mindre bitar.
3) Blanda i pepparkakskrosset och tranbären i den smälta chokladen.
4) Klicka i chokladsmeten i knäckformarna och ställ kallt och låt stelna.


Enya - And winter came


Nu när det börjar närma sig första advent och man börjar julpyssla, baka pepparkakor och koka knäck så kan man under tiden lyssna på härliga, sagolika Enyas nya album "And winter came" och komma i härlig julstämning...


Fattiga riddare


Något som är mycket smarrigt är fattiga riddare tycker jag,man kan äta det som ett gott mellanmål  som tex. idag efter en dag i den härliga snöyran...Du behöver:


Några skivor vitt bröd tex.formanfranska( vill man lyxa till det använder man några skivor bulllängd och vill man känna sig lite nyttig tar man tex.grahamsfranska)
Lite mjölk
Smör
Vaniljsocker(kan uteslutas)

Servera med vispad grädde eller vaniljglass och favoritsylten!

1)Vänd brödskivorna i lite mjölk så att de blir"tillräckligt blöta"(dock inte för blöta)
2)Stek brödskivorna tills de är gyllenbruna och strö över lite vaniljsocker
Sedan är det bara att  servera det varma och ljuvliga fattiga riddarna och njuta...

Vinter tider!


Nu börjar vintern komma och november börjar lida mot sitt slut! Redan nästa helg är det första advent och massa bak och stök bli det i vår kök. Även här på systrarna ysters blogg blir det lite julteman! Nästa helg ska jag på adventsmys med min familj och släkt, så jag ska hjälpa min käre mor med tilltugget. Mycket gott finns det! Gud vad jag älskar julen! Gör inte ni det? Idag ser jag snön falla utanför mitt fönster och jag önskar verkligen att det håller i sig med just snön och inte blir gråslask! Och en riktig dröm vore att få en vit fin jul.

Tuddles!
Syster Carro


Unforgettable Very Best of Dinah Washington


Detta är en annan goding som jag gärna lyssnar på när jag lagar mat.Härligt jazzigt :)


John Legend - Once again


Detta är ett fantastiskt bra "soul:igt" album som jag gärna lyssnar
på en 
fredagkväll när jag lagar mat :)

Vad lyssnar ni på när ni lagar mat?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Friday


Sitter just nu i favoritfåtöljen med mina myssockor dvs. mina varma gråa angora sockor och en skön , varm filt. Har kokat en stor kopp te och köpt en ask med god, lyxig belgisk choklad och som sällskap i fåtöljen har jag nya nummret av  "Elle mat och vin" kan det bli bättre?! Snart börjar Idol igen, ska bli spännande att se vem som får vara kvar ?! Jag hejjar på Alice, Robin B och Kevin. Jag önskar er en trevlig fredagskväll!

 

Tjingeling på er till nästa gång...
Kram Nina


Carotte catering


När jag var ute och strosade på Gärdet en dag med min arbetskamrat Christa visade hon mig det här stället som heter "Carotte". Det är en cateringfirma,man kan även äta sin lunch här, man kan ta med sig mat och man kan handla en hel del trevligt härifrån som bl.a. exclusiva marmelader, honung, saft och rödbetssalt mm. Jag fick förstås med mig några burkar marmelad och lite rooibos te med björnbärssmak .Gå in på deras hemsida www.carotte.se och läs mer. Och jag är glad över att jag har hittat ett nytt smultrontälle :)


Baconpasta


Den här pastan är urenkel att göra och dessutom jättegod.
Det här behöver du för 2 jätteportioner eller 4 små portioner:

  • 2 pkt bacon
  • 1 gul lök
  • 2 pkt matlagningsgrädde
  • 1 ask färska champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • en liten bit blåmögelost (kvibille)
  •  grovmalen svartpeppar och salt

1) Klipp baconen i passliga bitar fräs upp i en panna tills de får en fin gyllenbrunfärg,lägg baconen på en tallrik med hushållspapper på och få bort överflödigt fett.
2) Hacka löken,dela champinjonerna i slantar och strimla paprikan och fräs upp grönsakerna tills de är "al dente"tillsätt baconen i grönsaksblandningen.
3) Häll över grädden och smula ner mögelosten ,riv ner vitlöken och peppra(salta efter behov)

Sedan är det bara att servera med nykokt pasta  tex.tagliatelle eller fettucine (tillhör mina favoriter)och avnjut en god middag!Servera med färsk baguette för att få upp det sista av såsen på tallriken :) Mmm

Valmas döttrar


Har precis köpt två små söta burkar med
"Hallonmarmelad med mörk choklad & Tahitivanilj"
från Valmas döttrar.
Den ena burken har mammsen fått i "lilla juls" eller med andra ord "prechristmas" present och den andra är till mig. Mmm vad smarrigt det ska bli, har ännu inte kommit på vad jag ska äta den med??!

 

Gå in på deras hemsida och se var du kan få tag på dessa små burkar gjorda med kärlek.
De gör även senap, geleer och saft.


Lady & Lufsen mat


Gjorde en enkel köttbulle-spagetti alá lady & lufsen rätt ikväll till middag! Oförskämt gott!

  • Köttbullar
  • Spagetti
  • Krossade tomater
  • Scharlotten lök
  • Vitlök
  • Purjolök
  • Färsk basilika
  • Paprikapulver
  • Salt & Peppar
1) Hacka purjo,vitlök och scharlottenlök i valfri storlek och fräs i olja (stor kastrull eller stekpanna)
2) Häll sedan i de krossade tomaterna och krydda med paprikapulver, salt & peppar.
3) Blanda i lite basilika och smaka av!
4) Koka pastan och stek köttbullarna!
5) När köttbullarna är stekta, häll ner det i såsen och även den kokta pastan!

Häll upp i en stor skål och garnera med basilika! Smaskens!

Strömmingsmarknaden i Helsingfors


En sak som jag inte skrivit om är just Strömmingsmarknaden som jag passade på att strosa i sist jag var i Helsingfors.
Här fanns skärgårdprodukter som fisk och svartbröd, senap och andra fina finska delikatesser. Ca. 30 båtar lägger till vid helsingfors kaj och säljer sina produkter och minst lika många har ställt upp olika tält och säljer sitt. Vädret kunde varit bättre, men ändå kändes det äkta finskt. Olika mathörnor där dom serverade piroger, våfflor, stekt strömming och massa gott. Själv åt jag finska köttpirogerna med största njutning. Strömmingsmarknader har i Helsingfors ordnats sedan 1743, vilket är helt otroligt. Läste det i en artikel, HBL

Som matälskare var detta en härlig upplevelse!





Örter


Sist när jag var i Helsingfors så gick jag in på Moko för att kika i deras underbara butik! Finns ju så otroligt mycket man vill ha! Men någonting jag fann riktigt gulligt, var små påsar med örter som man kan odla hemma! Jag köpte två påsar med mina favorit örter, mynta och basilika!  Mysiga med dessa påsar är att det står information och skötselråd, även en liten sticka med namnet på örten följer med.  Så i februari blir det myntaodling hemma och i mars blir det basilika!

Plankstek


Ibland när jag vill göra mysmiddag så brukar jag göra plankstek. M fick 4 ekplankor i julklapp och det är så kul att göra just plankstek! Mycket nöje!
(2 pers)
  • 2 Ekplankor
  • 2 fina bitar kött (entrecote,biff,oxfilé etc.)
  • potatis
  • smör
  • mjölk
  • äggula
  • grädde
  • tomater
  • riven ost
  • salt & peppar
1) Koka potatisen tills den blivit mjuk. Mosa och blanda i en klick smör. Mixa potatismoset så klumparna försvinner.
2) Blanda sedan i lite ost, en skvätt grädde och en äggula i moset. Rör om! Smaka av med salt o. peppar
3) Spritza moset längs kanten på ekplankan.
4) Krydda köttet och stek 2 minuter på varje sida i en het panna. Lägg köttet på plankan.
5) Dela tomaten i 2 halvor och lägg på ekplankan, pensla gärna på lite olja på tomaterna, sedan in med hela plankan i ugnen på 220grader.

När moset fått fin färg, tar du ut plankan och häller på bearnaisesåsen (antingen hemmagjord eller köpt) på plankan.
Bara att servera! Man kan även ha bacon inlindat i gröna bönor eller något annat!



Äntligen helg igen!


Jag vet inte vad som händer med dagarna egentligen? Dom bara rinner iväg utan att man ens förstått det. Helt galet!
Kan i ärlighetens namn säga att matproduktionen här hemma har legat på is. Känns lite trist faktiskt, men mina veckor har inneburit uppstigning kl. 05.30 och borta hela dagen, kvällen och sedan bums i säng. På så sätt så är det inte alls kul att ha mycket att göra.

MEN ikväll är det fredag och det kommer förmodligen bli en mys middag för mig och M. Får se vad det blir och självklart lägga det upp i bilder och recept!

Tuddles!

Hejsan!


Hej på er! Det var ett tag sedan som jag bloggade, har nämligen varit upptagen med mitt jobb. Men nu så har jag slutat för dagen och har varit och ätit min lilla kvällsmacka och druckit te och tjattrat med mina arbetskamrater en stund. Och så tänkte jag att jag skulle skriva några rader till er, när datarummet för en gångs skull var ledigt (oftast upptaget) men nu så
är  det dags för att läsa lite i nya nummret av "Allt i hemmet" och sedan så har jag dejt med John Blund. Ska nämligen upp tidigt imorgon igen..

Natti natt och tjingeling på er till vi hörs igen!

kram Nina.


Choklad- och bärpannacotta


En jättegod och super enkel dessert som går att förbereda timmar i förväg. En favorit bland mina gäster!
(4 portioner)

  • 1 gelantin blad
  • 2 dl mellangrädde
  • 75 g mörk hackad choklad
  • 2 msk florsocker
  • 250 g blandade bär.
    (Hallon, blåbär,jordgubbar,körsbär etc.) Urkärnade och eventuellt halverade
1) Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten
2) Värm grädden i en kastrull tills den just ska bli till att koka. Ta av kastrullen från värmen
och häll i chokladen, rör om tills den börjar smälta.
3) Häll i sockret och krama ur gelatinbladet och vispa ner det i smeten.
4) Skeda/Sprita i några glas med chokladsmeten. Låt stelna i kyl ca. 3 timmar eller  tills den ska serveras.

Garnera sedan med några bär innan servering!
Tips! Man kan även lägga bär innan chokladsmeten så får man även bär i själva smeten.


Sallad på spenat med räkor


Nyttigt, kanske sommrigt recept på en god sallad!
Kan ha till maten eller äta till lunch.

(4 portioner)
  • 1 chili
  • 1 finhackad vitlök
  • Saft och skal från 1 lime
  • 1 msk japansk soya
  • 1 msk sesamolja
  • 200gram stora skalade räkor
  • 140 gram sköljda spenatblad
  • 1 paprika, strimlad
  • 2 avokado

1) Finhacka chilin ( Ta bort kärnor och väggarna om ni vill ha mindre starkt)
Blanda hacket i en skål med vitlök, limeskal,limesaft, soya och sesamoljan.
2) Vänd runt räkorna i marinaden och låt stå i ca. 15 min
3) Lägg upp spenaten i en skål eller ett fat, skär avokadon i mindre bitar och lägg över salladen.
Skeda över räkorna och marinaden.

Bara att servera med något gott bröd eller varför inte byta ut räkorna till annat?

Crisper


I den här rymliga behållaren som heter "Crisper" så håller sig min sallad fräsch längre, det är slut med ledsna sallader sedan jag skaffade mig den här. Salladen håller sig fräsch över en vecka.
Jag har köpt denna genom en Tupperware återförsäljare.






Leila Lindholms hemsida


Tänkte tipsa er om en av mina favoritkockars hemsida och det är nämligen ingen mindre än Leila Lindholms hemsida. Där får man lyssna på härlig jazz och låta sig inspireras av hennes recept och läsa om vad som är på G med Leila. Så jag kan varmt rekommendera dig att ta en titt på den :) Måste bara tillägga att jag gillar hennes sätt att blanda olika stilar när hon lägger upp maten, det är en härlig mix av bl.a.mormors gulliga porslin, shabby chic, femtiotal och marockansk stil helt fantastiskt tycker jag.

Och så gillar jag ett av hennes uttryck citerat från boken "Leilas Middagstips"

"Less is more. Det är ett av mina favorituttryck. Det stämmer nästan alltid. Med matlagning vill man göra det så enkelt som möjligt för sig. Dessutom kan fler vara med och leka i köket. Varför krångla till det?"

Citat ur  boken Leilas Middagstips


Silikonformar


Dessa silikonformar är inte bara bra att baka muffins i, jag brukar göra desserter som "vaniljvisp med rivet apelsinskal" och små mini cheesecakes i de här formarna det blir perfekta söta små portioner. Man kan köpa dessa genom en Tupperware återförsäljare. Gå in på www.tupperware.se  

Kryddkaka med lingon


Det här kakreceptet hittade jag i min mormors receptsamling, den passar utmärkt till kommande storhelg Julen som sakta närmar sig...

Detta behövs:

 

  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 50 gram margarin
  • 3 msk lingonsylt el.rårörda lingon
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk ingefära
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk el surmjölk el surgrädde


Sätt på ugnen 175 grader

1) Vispa smält margarin,socker och ägg poröst
2) Tillsätt lingonsylten
3) Blanda vetemjölet med kryddorna och bakpulvret
4) Mjölblandningen tillsätts turvis med mjölken i smeten
5) Smörj in en form och bröa in den med lite mannagryn,häll i smeten i formen och grädda i  medelvarm ugn i 45 minuter


Pesto och parmasnittar


Dessa är perfekta till mingelpartyt om man vill ha en vegetarisk variant så lämna bort parmaskinkan.
Du behöver:


  • 1 pkt smördegsplattor
  • pesto Genovese
  • ruccola
  • parmaskinka
  • chevre ost

Sätt på ugnen 225 grader

1) Bred pesto på smördegsplattorna,dela dem i snittar.
2) Hacka ruccolan och strimla parmaskinkan,fördela jämnt över smördegsplattorna och smula över lite chevreost.
3) Grädda i ugnen i 10-15 minuter tills de har fått fin färg.

Scones


Dags för "Afternoon tea"med  varma scones som serveras med jordgubbssylt och färskostgrädde tillsammans med en stor kopp te.
Det här receptet är för 16 st scones(jag brukar halvera satsen när jag inte vill göra så många scones)
Du behöver:

 

  • 7 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk bakpulver
  • 100 gram smör el.margarin
  • 4 dl mjölk el.filmjölk


Sätt på ugnen 220 grader

1)Blanda alla torra ingredienser tillsamman i en skål.Tillsätt smöret"nyp" in det i degen.Blanda ner vätskan försiktigt,rör så lite som möjligt.Forma degen till en stång och dela den i 16 delar och lägg dessa i muffinsformar,strö över lite strösocker.Grädda sconesen i  mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Servera med:

  • 1dl vispgrädde
  • 1/2 kvarg(kesella i Sverige)
  • 1 msk socker
  • jordgubbssylt
  • Vispa grädden, tillsätt kesella och socker




Köttfärssoppa


Det här är en soppa som  verkligen värmer i höstmörkret.Severa med en hederlig ostmacka och ett glas kall mjölk till.
Du behöver för 4 personer:

  • 2 liter vatten
  • 400 gram köttfärs
  • 3-4 stora potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 påse 200 gr frysta soppgrönsaker
  • 2 morötter
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1/2 msk kalvfond
  • 2 vitlöksklyftor(riven)
  • lite chilipulver(kan uteslutas)
  • salt och peppar
1) Skala och dela potatisen,morötterna och löken i lagom stora bitar,lägg dem och soppgrönsakerna i en kastrull med vattnet i och tillsätt buljongtärningen. Låt koka tills de blir"al dente".(ca 10-15 min,beror på storleken på grönsakerna)
2) Bryn köttfärsen tillsätt kalvfonden, peppar och chilipulver och den rivna vitlöken.
3) Blanda försiktigt ner köttfärsen med grönsakerna och låt småputtra en stund. Klart för servering.

Jättegod lantbuljong


Vill tipsa er om en jättegod Lantbuljong, den kommer från Renee Voltaire. Den passar utmärkt till vår finska korvsoppa! Ta även en titt på www.reneevoltaire.se

 


Franska kvinnors smala hemligheter


Detta är en bok med ett budskap om hur man ska kunna äta och njuta av allt som man tycker om i måttliga mängder. Boken heter "Franska kvinnors smala hemligheter"den är skriven av Mireille Guillano. Boken innehåller även recept!

 


Varm Choklad


När jag inte vill dricka just oboy utan ha riktig varm choklad, så brukar jag göra detta recept.
(2 personer)
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2-3 msk kakao
  • 4-5 msk socker ( smaksak)




1) Värm mjölken i en kastrull och låt mjölken bli varm (ej koka)
2) Häll i kakao, socker och en skvätt grädde i mjölken.

Häll sedan upp i koppar och servera!
Brukar ha vispad grädde till och även riva lite mörkchoklad över.
Kan även lägga ner en bit i chokladen för en extra touché av choklad!

Kanelbullar


Enkla, hederliga kanelbullar! Goda och söta!

  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 14-15 dl vetemjöl (840-900gram)
  • ½ msk kardemumma
1) Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret.
2) Finfördela jästen i en bunke och häll i degspadet (fingervarmt) Rör till jästen löst upp sig.
3) Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.  Jäs i ca. 45 minuter.

Kanel & Kardemummafyllning: 75gram smör, 1dl strösocker, 2 msk kanel och ½ msk kardemumma
Hallon & Mandelmassefyllning: 75gram smör, 250gram riven mandelmassa, 6 msk hallonsylt

Snurror ca. 35 st.
1) Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ganska tunn rektangulär kaka.
2) Bred på någon av fyllningarna. Rulla ihop från långsidan .
3) Skär varje rulle i cirka 18 bitar, ställ dem med snittytan ner på ett bakplåtspapper eller i formar.
4) Låt jäsa i 30-40 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader.
5) Pensla snurrorna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten i ugnen i ca. 8 minuter!


Gott att servera varm choklad med vispad grädde till! Det gjorde jag ikväll!


Laga mat musik


Här kommer några sköna tips på laga mat musik, alltså att lyssna på när du lagar eller äter en trevlig middag med familj och vänner. Jag är en allätare när det gäller musik men när jag lagar mat en fredagkväll vill jag helst lyssna på jazz eller soul. Här är två gamla favoriter Norah Jones med plattan "Feels like home" och Michael Buble med plattan "Call me irresponsible".

Stelton brödkorgar


Kötpte för ett tag sedan en tygbrödkorg från Stelton (Duka säljer dessa),den har blivit min nya favorit att ha nygräddade baguetter eller frukostfrallor i. Brödkorgarna finns i olika färger och storlekar. Jag har den stora i färgen sand/white, vill  skaffa mig de mindre storlekarna med att tex. ha äggen i för söndagsfrukostarna framför tv:n.

 


Allhelgonahelg


Idag är det allhelgonahelg och det är mysigt att välkomna hösten! Tänkte ta och baka lite här hemma, kanelbullar står på schemat. Ska lägga upp recept och bilder på bullarna sen!  Ikväll får jag se vad som händer, kanske blir det hemmakväll eller så blir det umgänge med vänner. Älskar att det är lördag!

Trevlig allhelgonahelg!

Tuddles
!










  • Tillbaka till startsidan
  • RSS 2.0 bloglovin Matbloggstoppen free counters