Färskost med apelsinmarmelad
Ja snart är det dags för glögg och pepparkakor igen... Jag kom på något nytt att ha på pepparkakorna istället för ädelost (vilket visserligen är gott men det kan vara kul att variera sig lite)
1 ask philadelfia färskost2-3 matskedar Bon mamans apelsinmarmelad
(går bra med annan också)Blanda ihop färskosten med apelsinmarmeladen och lägg upp i en fin skål.
Kanske nåt att bjuda på kommande glöggpartyt? :)
Publicerat den: 2008-10-31 Klockan: 20:02:55 Kategori: Tema Julmat
Kommentarer 0 st
Mat på svenska
Köpte nyligen en trevlig kokbok till min samling "Mat på svenska" av Caroline Hofberg. Caroline har gjort en fantastiskt fin kokbok av hennes mormors recept. Här finns allt möjligt från bl.a. anjovistårta, böcklingröra, isterband med varm rödbetssallad till olika inläggningar och smaskiga bakverk.

Publicerat den: 2008-10-31 Klockan: 19:52:56 Kategori: Boktips
Kommentarer 0 st
Äntligen...
Äntligen så damp den ner i brevinkastet, den efterlängtade dvd:n 
"Sex and the city-The Movie" .
Det var ju bara ett måste att beställa den, när man är ett sånt fan av serien, nog för att jag redan sett filmen på bio i somras...Så nu har jag laddat upp med en massa gottigottgott, ostbågar, läsk, plockgodis, choklad och jag har dessutom bakat en smulpaj med hallon/blåbär och cocosflingor blir supergott med vispad vaniljsås. Ska lägga in receptet på pajen. Jaaa det blir en härlig kväll framför tv:n med en massa godsaker att svulla med :) Jag önskar er en trevlig Halloween helg!
Tjingeling på er till nästa gång
Kramar Nina
Publicerat den: 2008-10-31 Klockan: 19:14:23 Kategori: Life of Nina
Kommentarer 0 st
Klassik biff à la Rydberg
Här kommer ett recept från just boken " Hela Sveriges Husman", till er som inte köpt den än! Jag älskar rätten biff à la Rydberg och tycker det är en riktig klassiker!
(4 personer)
- 500gram oxfilé
- 6 potatisar
- 1 gul lök
- 2 msk hackad persilja
- 4 äggulor
- worcestersås
- riven pepparrot eller dijonsenap
- smör, salt och peppar
1) Skala potatisen och skär i cm stora tärningar, skala och finhacka löken.
2) Stek potatisen långsamt i 2 msk smör i en stekpanna tills den blir mjuk inuti.
3) Strö persilja över potatisen och lägg upp på ett fat och håll den varm.
4) Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk smör.
5) Skär köttet i liknande cm stora tärningar, krydda med salt och peppar. Stek hastigt i smör tills köttet är brynta på utsidan och rosa inuti. Lägg köttet och löken på fatet med potatisen.
Servera med äggulor, worcestersås och riven pepparrot eller dijonsenap! Mumsigt!
Hela Sveriges Husman
Här kommer ett litet boktips igen, som min kära mor köpte från Ica och som går på Ica-reklamen.
"Hela Sveriges Husman" ett fint kollage från sveriges alla hörn, från olika gamla släktrecept , vissa har tillkommit av en slump och vissa är inte mer än vanliga husman! Jag tror alla skulle behöva en bok som denna!
Publicerat den: 2008-10-27 Klockan: 09:38:44 Kategori: Boktips
Kommentarer 0 st
Potatissallad med mynta och lime
Älskar ju lime i alla lägen, detta är en potatissallad som är enkel och fräsch! Gott till kallskuret eller grillat!
(4port)
- Ca. 1 kg potatis färskpotatis (vanlig potatis går kanon bra det med!)
- 1 knippe rädisor
- 1 salladshuvud (ex. krispsallad,blandsallad på kruka)
- 1 avokado
Dressing- 1 tsk dijonsenap
- 1½ msk pressad lime + rivna skalet från ½ lime
- 5 msk rapsolja
- 1 msk vatten
- 2 msk färsk hackad mynta
- 1 tsk salt och lite svartpeppar
1) Tvätta och borsta potatisen, koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna, dela potatisen i mindre bitar.
2) Dressing: Vispa ihop senap, limesaft och limeskal. Vispa i oljan (några droppar i taget). Blanda i vatten och mynta, salta och peppra!
3) Skölj, ansa och skär rädisorna i skivor. Skölj salladen och riv blanden i mindre bitar. Bred ut salladen på ett stort fat och skär avokadon i klyftor. Lägg detta på ett snyggt fat.
4) Blanda potatisen och rädisorna tillsammans med dressingen och fördela över grönsalladen! Dekorera med färsk mynta eller basilika!
Enkelt och nyttigt, ingen majonäs här inte utan en färsch sallad till fräscha personer!
Helg i sikte!

Har precis kommit hem från jobbet. Helt slut i kroppen men känner mig enormt harmonisk. Öppnade upp en flaska chilenskt
"Cono Sur" och avnjuter ett glas innan min sambo kommer hem. Får se vad det blir till middag, spelar ingen roll vad det blir, skulle kunna nöja mig med vinet och goda ostar till.

Ha en trevlig helg!
Tuddles!
Publicerat den: 2008-10-17 Klockan: 18:03:35 Kategori: Life of Carro
Kommentarer 0 st
Fridgesmart
Fridgesmart är en annan sak som jag inte kan vara utan.Det är en"box"med 2 små lufthål på sidan,där man kan förvara sina grönsaker och frukter i .Jag brukar använda dessa till mina färska champinjoner, tomater och morötter. Man kan säga att det fungerar som ett litet Spa för grönsaker och frukt. De håller sig färska och fräsha längre. Boxarna finns i olika storlekar och färger.
Publicerat den: 2008-10-15 Klockan: 20:27:47 Kategori: Köksprylar
Kommentarer 0 st
"Chillarkväll" hemma
Sitter här hemma och gör inget speciellt...Har bläddrat i nya nummret av
"Allt i hemmet" började drömma mig bort till ett större boende nog för att jag trivs i vår nuvarande lägenhet , men man vill ju ha det litet större tex. ett stort filmrum, arbetsrum/gästrum, dressingroom, stort badrum med bastu osv. än så länge är detta bara drömmar...Men det var i alla fall ett mycket inspirerande nummer med bl.a. ideer för badrum, höstens gardiner och läckra lampor. Man får sån lust att inreda och fixa när man tittar i alla trevliga inredningstidningar. Nu ska jag fortsätta att med att

"chilla"...
Ha det så bra!
Tjingeling på er kram Nina
Publicerat den: 2008-10-15 Klockan: 20:12:23 Kategori: Life of Nina
Kommentarer 0 st
Missfärgade tekoppar
Av allt te och kaffedrickande så blir kopparna alltid lite missfärgade!Då ska du ta 1msk salt och hälla i varje tekopp och sedan tillsätta lite vatten och låta det stå en liten stund .Sedan är det bara att gnugga med en diskborste och diska ur och sen är kopparna fria från missfärgningar.
Gateaus valnötsbröd
Ett recept som vi hade på min brors bröllop! Jätte gott bröd men dock inget för nötallergiker! (Kan ta bort det med ;) )
(3 bröd)
- 5 dl ljummet vatten (37)
- 50g jäst
- 8 dl vetemjöl
- 4 dl rent rågmjöl
- 1 msk salt
- 20 g smör
- 2 dl valnötter
1) Värm vattnet till 37 och rör ut jästen.
2) Blanda i alla ingredienser utom valnötter. Kör degblandningen i assistenten 3 min.
3) Krossa valnötterna försiktigt i handen. Blanda i valnötterna och kör assistensen ytterligare 3 min.
4) Låt sedan degen vila 25 min i bunke på varm dragfri plats. Stöt ihop degen och låt den ligga kvar i bunken ytterligare 25 min.
5)Ta upp degen, stöt upp den och dela i 3 delar. Forma bitarna till limpor och låt dem jäsa under duk i 50 min. Sätt in brödet i ugnen på 250grader men sänk sedan till, genast till 220grader, grädda i 30 minuter.
Perfekt att skära upp i fina skivor till middagen, buffén eller annat spännande!
Publicerat den: 2008-10-14 Klockan: 20:18:22 Kategori: Recept Bröd
Kommentarer 1 st
Husmors Tips! -Ta bort stearinljus
Visst är det irriterande när det har fastnat stearinrester i dina nya ljusstakar! Här kommer ett enkelt knep att få bort stearinet: Ställ dom i varmt vatten, efter en stund så lossar stearinet av sig själv och det är bara att diska ur värmeljusstakarna. Enklare än så kan det inte bli !
Publicerat den: 2008-10-14 Klockan: 16:38:17 Kategori: Hushållstips
Kommentarer 0 st
Husmors Tips! - Putsa silver
Vill du putsa ditt silver så använd tandkräm, jag brukar tex. putsa mina silverarmband med tandkräm , gnugga in lite tandkräm och skölj ordentligt av dom i varmt och ljummet vatten. De är som nya! Dessutom är det miljövänligt!
Publicerat den: 2008-10-14 Klockan: 16:28:35 Kategori: Hushållstips
Kommentarer 0 st
Vaniljvisp med rivet apelsinskal
Du behöver:
1 pkt vaniljvisp
1 apelsin(sköljd i varmt vatten)
1)Vispa vaniljvispen
2)Skölj apelsinen i varmt vatten och riv det på ett rivjärn
3)Täck en passlig form med plastfolie
4)Blanda ihop vaniljvispen och rivna apelsinskalet,häll sedan i upp det i den inplastade formen och ställ in det i frysen några timmar tills det är fryst eller över natten.
5)Stjälp upp vaniljdesserten på ett fint fat eller dela upp i den på assietter och ringla över lite chokladsås eller litet riven mörk cholkad.Svårare än så var det inte,klart för severing...
Back in Sweden!
Nu har jag kommit hem från Finlandskryssningen, lite seg men ändå utvilad och frisk! Har haft en kanon mysig tid tillsammans med familjen. Ätit och njutit av mycket, allt i från mat, shopping och umgänge. Känner mig harmonisk!
Var väldigt kul och umgås med syster yster min, då jag saknat hennes närvaro speciellt sen hon var här i Sthlm sist. Men man får vara tacksam för dom underbara stunderna man har tillsammans! Ska lägga upp lite bilder från vår vistelse i Helsingfors, där vi gick omkring på marknaden och testade finska delikatesser! Nu ska jag packa upp min finska senap, köttpirogerna och Karelska piroger samt det finska brödet.
Moi moi!
Syster Carro

Publicerat den: 2008-10-12 Klockan: 11:09:50 Kategori: Life of Carro
Kommentarer 0 st
Kräftstjärtspasta "de luxe"
En god och lyxig fredagspasta med kräftstjätssås
(2 pers)
- 1/2 purjolök(strimlas fint)
- 1 burk kräftstjärtar i saltlag
- 2 dl grön sparris(fryst)
- några färska champinjoner
- 1 burk creme fraiche
- 1 dl grädde
- Lite chili
- salt, peppar
- Lite olja
1)Strimla purjolöken fint,tina sparrisen,skiva champinjonerna
2)Fräs upp grönsakerna i lite olja,häll av kräftstjärtarna och rör ner dom i grönsaksblandningen
3)Rör ner creme fraiche och grädde,krydda med lite chili och salta och peppra låt småputtra
Servera med nykokt pasta och avnjut en god middag
Äntligen hemma igen...
Hej på er igen!
Hoppas att allt är bra med er?! Själv så kom jag hem från jobbet idag, min lilla syster och hennes familj var på resa och det var väldigt trevligt ! Vi har varit på stan hela dagen tog en liten fika på
Cafe "Picnic". Jag åt en god italiensk baguette som består av ost, skinka, tomat, oliver, rödlök och dressing och en kopp te. Sedan strosade vi runt lite i Kamppi köpcentrum och tittade bl.a. in på
Marimekko, Pentik och
Moko, man hittar ju alltid nåt trevligt som man skulle vilja köpa, men det går ju inte att köpa allt ! Vi fortsatte mot Salutorget där det har varit strömmingsmarknad hela veckan, där finns det en mängd goda skärgårdsprodukter att köpa sill, strömming, bröd, senap från Hangö ja you name it...
Vi kommer att skriva mera om marknaden vid ett senare tillfälle.Jaa och nu är jag hemma igen och tar det lugnt ,uppdaterar bloggen lite grann medan tv:n är på i bakgrunden, Caroline och hennes familj har åkt igen det är ju lite trist tycker jag...för man saknar ju henne massor! Men jag vet ju att vi ses snart igen:) Nu får jag önska er en riktigt härlig lördagskväll, själv så ska jag äta nåt smått och sedan ska ja kolla på
"Stjärnor på is" och ta det lugnt.
Tjingeling på er
kramar Nina

Publicerat den: 2008-10-11 Klockan: 17:58:25 Kategori: Life of Nina
Kommentarer 0 st
Grekisk fiskrätt
Enkelt och otroligt gott recept. Bra middagstips som inte är allt för onyttig!
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor(riven)
- 1 squash
- 1 röd paprika
- 1 dl dill
- 1dl hackad persilja
- 2 st stora tomater
- 4 st torskfileer
- liten skvätt citronsaft
- salt och peppar
OBS! Sätt på ugnen ca 200 grader
1) Dela löken,riv vitlöken,tärna squashen och paprikan.Stek sedan dessa ingredienser i lite olivolja tills de blir "glansiga".
2) Tillsätt dill och hackad persilja
3) Tärna tomaterna och tillsätt dem tillsammans med de andra grönsakerna (när dessa är mjuka)
4) Olja en ugnsfast form med lite olja och lägg i fisken
5) Häll över grönsaksblandningen,lite citronsaft, salta och peppra.Sätt på lite folie och ställ i ugnen ca 20 min ta bort folien och låt vara ytterligare 15 minuter i ugnen.
Servera som den är med en fräsch och krispig sallad eller med lite potatis eller ris.
Farbror Jannes zucchini med grädde/vitlökssås
Det här är en mycket god vegetarisksås som vår farbror Janne ofta gjorde!
(2 pers)
- 1 stor zucchini
- 2 dl grädde
- 2 klyftor riven vitlök
- en skvätt soya
- lite peppar och salt
- lite olja för stekning
1) Dela zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor,stek den i lite olja tills den får en fin gyllenbrunfärg
2) Tillsätt grädde,soya och vitlök,låt småputtra några minuter.Servera med kokt potatis eller ris.
Mmm det är såå gott!
Torsdag
Är fortfarande dålig, men mår definitivt mycket bättre. Har sysselsatt mig med bakning och test av olika recept som vi lagt ut här på bloggen. Gjorde toscakakan häromdagen när vi skulle bort på "sekt-mötet" och många kommenterade om hur god den var! KUL! Gav bort receptet, men självklart då via bloggen! Imorgon ska jag faktiskt iväg på kryssning, inte mindre än min syster ysters båt! Ska bli jätte roligt, problemet är väl att bloggen inte kommer uppdateras på lördag, men ni kan väl hålla er? Ni som läser bloggen får jätte gärna kommentera recepten om ni testat dem. Alltid kul och se vad folket lyckas med hemma i köken!
Tuuddles!
Syster Carro

Publicerat den: 2008-10-09 Klockan: 17:21:13 Kategori: Life of Carro
Kommentarer 1 st
Cheesecake
Där här receptet fick jag av Faster Monica till min 25-års fest, då jag bjöd på cheesecake! Varsågod till er som älskade den!
- 200 gram Philadelphia
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 3dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- Digestivekex
1) Blanda ihop Philadelphian, sockret och
3 äggulor.
(Ni tar alltså bort äggvitan.
OBS! Spara äggvitan!)2) Vispa upp vispgrädden tillsammans med vaniljsockret
3) Vispa sedan äggvitan
(som du lagt undan) hårt.
(Test: håll bunken upp och ner, sitter smeten fast är den perfekt)4) Blanda ihop allt men rör om försiktigt.
5) Digestivekexen smulas och läggs i botten på en bra form, häll sedan i smeten på kexen.
(Vill du ha fastare botten, så smula kexen tillsammans med smör!)
Låt stå i frysen minst 1 timme, men ju längre den får stå desto godare blir den! Servera tillsammans med bär eller något annat smaskigt!
Mini Qvickchef
Detta är en kanon bra "lökhackare" som du egentligen kan använda till mycket! Hacka lök och slippa tårar, göra färsbiffar, pesto, vinegrette etc. Bara fantasin kan stoppa dig. Dock kan man ej använda nötter i denna om det inte är mjuka som ex. pinjenötter. Mini QvickChefen går endast att köpa av återförsäljare till tupperware, så hitta någon du kan köpa av eller ha själv ett tupperwareparty!
Gå in och titta på fler produkter eller få kontakt med en återförsäljare! www.tupperware.se
Publicerat den: 2008-10-09 Klockan: 12:28:07 Kategori: Köksprylar
Kommentarer 0 st
Visste ni...?
Detta om Kummin
Som medicinalväxt stimulerar den magen, är aptithöjande och lindrar matsmältningsbesvär!Kummin är två-eller flerårig och har ormbunksliknande blad och flockar av små vita blommor det andra året.
Den sås på våren och på friland och tycker om lätt torr jord och sol.
Kummin med sin unika och utpräglande smak är god till bröd, grytor,soppor och som smaksättning till ost och även brännvin!
Chokladbollar
Chokladbollar är ju så mumsigt, dessa är ljusa och goda, receptet har funnits med familjen länge! Busenkla!
- 6dl havregryn
- 3/4 dl mjölk
- 200gram margarin
- 4 msk oboy
- 1/2 dl kokos
- 1/2 msk vaniljsocker
- 1 3/4 dl strösocker
1) Mät upp alla torra ingredienser i matberedaren.
2) Tillsätt magarin och mjölk. Kör tills allt blandats till en smet. Ställ den kallt.
3) Forma smeten till bollar och rulla i kokos eller pärlsocker.
Limpa bröd
Bröd som är kanon bra att ha till buffér, stora sällskap eller annat skoj! Enkel smak, passar perfekt ti
ll olika röror!
- 100g jäst
- 100g smör
- 1L mjölk
- 4 tsk salt
- 2 tsk socker
- 2 ägg
- ca 3L mjöl
1) Smula jästen i en degbunke, smält smöret och tillsätt mjölken.
2) Värm blandningen till 37grader
(fingervarmt), rör ut jästen i en del av vätskan.
3) Tillsätt salt, socker , det mesta av äggen, lätt vispade, resten av degvätskan och nästan allt mjöl.
4) Arbeta den smidig och låt jäsa övertäckt ca. 1tim.
5) När degen är färdig så dela deni fyra delar. Dela sedan varje del i fyra delar eller två delar och rulla ut till smala plåtlånga bröd.
6) Jäs ca 20 min, pensla med resten av äggen och grädda i 225grader i ca 10 min
Tips till lite lyxigare bröd är att strö över havssalt och kanske tex. timjan på brödet!
Utseendemässigt kan du göra brödet precis som du vill!
Publicerat den: 2008-10-08 Klockan: 20:03:57 Kategori: Recept Bröd
Kommentarer 1 st
Stekt fisk med äggsås
Enkla och smidiga recept, lätt och gott! Egentligen ska det ju vara torskfile men vilken fisk som helst går bra!
(4 portioner)
- 600gram torskfile/Sej annan vit fisk
- 6 ägg
- 1 dl mellangrädde
- Persilja
- salt och peppar
- smör
1) Hårdkoka äggen i 6-7 minuter och hacka dem grovt. Hacka även persiljan
2) Koka upp grädden i en kastrull tillsammans med ägghacket, rör om smaka av med salt och peppar.
häll sedan i persiljan och rör om.
3)Hetta upp stekpannan med smör och stek fisken ca. 4-5 minuter på varje sida. Krydda!
Servera gärna fisken tillsammans med potatis och kokta gröna ärtor! Smaskens!
Choklad cornflakes
Dessa chokladcornflakes gjorde mamma Ewa till vårat fredagsdisco,som vi hade i årskurs 4.De är mycket lätta att göra,Du behöver..
- 1 platta hushållschoklad
(som ska smältas i det hederliga varmvattenbadet) - ca 2 dl cornflakes
(som du rör ner i den smälta chokladen)
Klicka sedan i chokladsmeten i små muffinsformar och ställ sedan chokladcornflaksen i kylskåpet tills de har stelnat.
Sedan är det bara at t mumsa i sig.
Man kan även byta ut cornflaksen mot rispuffar.
Ulrika Davidsson
Ulrika Davidsson är en av mina favoriter, hon är en erfaren kostrådgivare och har gett ut många kokböcker, jobbar även som Gi-expert på aftonbladet. Hennes kokböcker är enkla och ger inspiration för en nyttigare matlagning!

Publicerat den: 2008-10-06 Klockan: 09:50:36 Kategori: Boktips
Kommentarer 0 st
Gi-mat alá Carro
Jag försöker dra ner på onödiga kolhydrater och kör mycket Gi-mat, här är ett recept man kan göra till middag som är gi-smart!
- 500gram nötfärs
- 1 ägg
- ½ dl grädde
- ½ dl hackad bladpersilja
- salt och peppar
Bulgursallad: - 5 dl kokt bulgur
- 1 paprika
- 1 rödlök
- 1 äpple
- 1 dl tärnad gurka
1) Sätt ugnen på 200 grader, Blanda alla ingredienser till biffarna i en bunke.
2) Forma färsen till avlånga biffar (man kan trä på dem på spett om man vill det)
3) Sätt in järparna/biffarna in i ugnen i ca. 15 minuter eller tills dom är genomstekta.
4) Koka bulgurn enligt anvisningarna.
5) Skär paprikan,rödlöken, äpplet och gurkan i små bitar, som sedan blandas ner i bulgurn.
6) Blanda om och smaksätt med salt och peppar
Enkelt och nyttigt recept som passar många hem! Kan servera varmsås, tzatziki eller annat gott till biffarna!
(kolla bland såser och röror)
By the way...
Det där med gurgla saltvatten hjälpte faktiskt för halsen! Kunde iallafall sova under natten, dock fortfarande ont idag! Hatar när min sto

resyster har rätt
;)
Tuddles!
Syster Carro
Publicerat den: 2008-10-05 Klockan: 23:23:18 Kategori: Life of Carro
Kommentarer 2 st
Korvstroganoff på Ninnis vis
Korvstroganoff som jag brukar göra till vardags!
(4 port)
- 4-5st chorizokorvar eller en bit falukorv
- 1 gul lök
- 1 liten salt gurka
- 1 burk krossade tomater
- 2dl creme fraiche
- lite chilipulver(kan uteslutas)
- salt, peppar
1) Hacka löken och strimla korven i medelstora strimlor
2) Tillsätt krossade tomaterna och creme fraiche
3) Skär salt gurkan i tärningar tillsätt dem sedan i korvsåsen
4) Tillsätt lite chilipulver, salt och peppar
Servera med ris eller vad du tycker om att ha till!
Vardagssallad med rädisor
Vardagssallad med rädisor, enkelt och gott, till alla middagar!
- Isbergssallad (på kruka)
- fäska sockerärter - Strimla
- 5-6 rädisor - I klyftor
Ringla över lite olivolja och balsamico bianco och strö över lite citronpeppar ev.lite örtsalt
Mamma Irmas Småbröd
Mammas snabba småbröd, goda och enkla att göra!
( ca 25st)
- 50 gram smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk mörk sirap(går även bra med ljus)
- 1 dl rårörssocker med råge på
- 1 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver/struken
1) Vispa smör,socker,sirap och vaniljsocker med ägget
2) Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret
3) Klicka ut smeten på bakplåtspappret med hjälp av 2 teskedar
4) Grädda ca 5-7 minuter, ca 200grader
Servera med ett glas kall mjölk!
Lördagen
Just nu ligger jag hemma och är sjuk, inte något vidare roligt! Med tanke på att jag faktiskt varit sjuk för 1 vecka sedan, men tydligen inte försvunnit helt. Det tråkiga med att vara sjuk är att man inte är sugen på mat, har ingen lust att stå i ett kök och laga god mat. Helgen är ju till för att äta gott och njuta. Men det mesta jag njutit av är alla mina olika tesorter smaksatta med honung och citron ONLY! Så har min helg sett ut i stort sett. Hoppas jag blir bättre snart för man blir ju så otroligt uttråkad!
Hoppas ni haft en underbar helg allesammans!
Syster Carro
ps. får väl gurgla halsen med saltvatten, som min kära syster Nina rekommenderade!
Publicerat den: 2008-10-04 Klockan: 23:22:36 Kategori: Life of Carro
Kommentarer 0 st
Maison Belle
Jag köpte det här diskmedlet
"Maison Belle" Dishes Apple/Thyme som kommer från det ekovänliga danska företaget Isabella Smith Apothecary. Det har en härlig doft av äpple och timjan. Doften är så underbar, att det gör diskandet till ett rent nöje...
Böngryta
Böngryta som jag nyligen gjort, enkel och god till
4 pers el. 2 jätteportioner
- 400 gr köttfärs
- 1 burk vita bönor
- 1 burk minimajs
- 1 burk kidneybönor
(skölj bönorna i ett durkslag) - 1 stor gul lök
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk Ajvar relish
- 1 1/2 msk kalvfond el. 1/2 köttbuljongstärning
- 1 klyfta krossad vitlök
- lite chili, salt, peppar
- en nypa strösocker för att förhöja smaken
1)Bryn köttfärsen i lite olja,tillsätt sedan kalvfonden
2)Hacka löken tillsätt den i köttfärsen
3)Häll i vita bönorna, kidneybönorna och krossade tomaterna, dela minimajsen i passliga bitar!
4)Tillsätt Ajvar relish, krossad vitlök, chili, salt, peppar och en nypa socker
5)Låt småputtra i ca 5 min på mellanvärme
Servera med en grönsallad med rädisor och en bit vitt bröd
Kycklingrullader med bacon
Den här rätten gjorde jag i måndags och den blev jättegod!
Kycklingrullader med bacon 2 pers
- 4 stora kycklingfileer(som delas)
- 1 ask naturell färskost(går bra med smaksatt också)
- svarta oliver(delade)el.strimlade soltorkade tomater)
- 1 pkt bacon (minst 8 skivor)
- salt,peppar
- 2-3 spaghettistrån
- Sås: 2dl grädde och 2 msk kycklingfond
1) Dela kycklingfileerna
2) Fyll dessa med en klick färskost och 1 tsk delade oliver
3) Rulla ihop kycklingfileerna och linda 1 baconskiva runt ,stick i en liten spaghetti
(som du kniper av till passlig längd) detta för att hålla ihop rullen och är dessutom ätbar, istället för att behöva peta ut en liten trästicka...
4)Stek kycklingrulladernaså att de får en fin stekyta
5)Lägg kycklingen i en ugnssäkerform och häll i grädde och kycklingfond ,salta och peppra
6)Låt vara i ugnen på 200 grader tills kycklingen är genomstekt ca 25-30 minuter
Servera med lite fullkornsris och sallad, kanon smaskens!
Tortellini
Här är ett mkt lätt recept på Tortellini,snabb middag på 20 min
- 1 pkt pastella färsk tortellini
- 1 burk champinjoner (Eller färska)
- 1 lök
- ca 10st små broccolibuketter
- 2 dl matlagningsgrädde
- en liten skvätt soya
- salt,peppar
1) Koka tortellini
2) Hacka löken och skär champinjonerna i skivor,dela broccolibuketterna,bryn sedan detta i en stekpanna, tillsätt den ko kta tortellinin och rör ner grädden, soyan och salta, peppra, låt puttra i några minuter.
Servera genast med riven ost! Mumsigt!
Teeli, tesil
Detta är en pryl som jag inte kan vara utan. Det är en tesil från tyska företaget Teeli. Varför jag tycker om den så mycket är att den nämligen är "rooibossäker"släpper endast igenom vatten, vilket andra tesilar inte gör...Så om du är en lika stor rooibostedrickare som jag så är detta en mycket bra investering. 
Den finns att köpa på bl.a. Kahls kaffe och tehandel och på nätshopen www.coozy.se
Publicerat den: 2008-10-03 Klockan: 12:27:36 Kategori: Köksprylar
Kommentarer 1 st
Gojibär

Jag fick dessa små söta, röda bär från min kära vän Ann, dessa hade hon köpt till mig från en utlandsresa till Kina
(där bäret också kommer ifrån). Hon sa att "de sägs vara bra för bl.a blodet och synen och då tänkte jag på dig" (eftersom jag har anemi). Vilket var väldigt gulligt av henne!
Gojibäret är också fullproppat med c-vitaminer och innehåller en mängd mineraler och antioxidanter.Jag äter mina gojibär (påminner lite om russin till smaken) på morgonfilen tillsammans med lite K-special. De finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker.
Syster Nina
Publicerat den: 2008-10-02 Klockan: 23:40:31 Kategori: Life of Nina
Kommentarer 0 st
Syster Lycklig
En annan riktigt mysig butik är Syster Lycklig,den ägs av två systrar.Här finns en massa fina och trevliga saker från bl.a.Greengate,Himla,skönhetsprodukter från Nougat och handdukar/badlakan från italienska Missoni och så finns det en hel del annat smått och gott.I like:)
Syster Nina
Middag med mr Latte
Den här boken är en kombinerad mat och kärlekshistoria, skriven av Amanda Hesser.
En kul och annorlunda kokbok.

Publicerat den: 2008-10-02 Klockan: 18:31:13 Kategori: Boktips
Kommentarer 2 st
Plommonkräm på mormors vis
Idag var jag på besök hos min lilla mormor. Jag hade köpt med mig lite torkade plommon för jag hade tänkte att vi skulle göra mormors goda plommonkräm tillsammans, så att jag får det exakta receptet.
Det är mycket enkelt att göra krämen...
- 250 gram torkade kärnfria plommon
- 8-9 dl vatten
- 1/2 dl strösocker
- 1 msk pressad citron
- 1 1/2 msk potatismjöl (som röres ihop med 1/2 dl vatten)
- Koka plommon,vatten och socker tills det blir riktigt mjuka och går sönder ca 25-30 minuter rör om då och då
- Blanda potatismjöl och vatten rör ordentligt
- Ta av kastrullen från plattan och rör ner potatismjölblandningen,ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp snabbt under omrörning
- Häll upp krämen på ett fint serveringsfat med kant och servera med en klick grädde,det går även bra att servera med ovispad grädde...
Jag fick betyg av mormor och mamma = Jättegod (mormor gav mig också en stjärna i kanten :) )

Ett annat smultronställe...
Ett annat smultronställe som jag ofta slinker in mig hos är Kahls kaffe och tehandel på Fältöversten,Karlaplan. Där finns mycket olika smaker på rooibos te(svenska bär, rabarber /grädde och rooibos bubbel bl.a.rena himmelriket för mig:) sedan säljer dom urgod chokladtryffel från la pralin, kaffe, teburkar och tekoppar medmera. När jag lämnar butiken brukar jag ta med en rooiboste to go...
Adressen är Fältöversten,Karlaplan 13,115 20 Stockholm
www.kahls.se Syster Nina
coozy,vadå?
Var och surfade lite på nätet och så hittade jag en mycket trevlig sida
www.coozy.se Det är en ung tjej som driver en e-butik där hon säljer te och kaffe i lösvikt i alla dess slag,teburkar,tesilar och choklad bl.a.Gå in på hemsidan och läs om rooiboste och vitt te och njut av nätshopping!Det ska jag göra...
Syster Nina
Systrarna Voltaires mat
Systrarna Voltaires mat är en annan bok som jag använder mig mycket av hemma.Den är skriven av Lotta och Renee Voltaire.Här finns bl.a .ett bra recept på grunddeg till matpaj,en hel del trevliga kakrecept,sallader, en mängd vegetariska rätter och så förstås gotländsk saffranspannkaka.Recepten är enkla och lätta att följa
Publicerat den: 2008-10-01 Klockan: 19:37:43 Kategori: Boktips
Kommentarer 0 st
Ninnis goda kräftstjärtsröra
Den här kräftstjärtsröran passar utmärkt att bjuda sina vänner på en fredagkväll eller varför inte ha den till fest på sitt buffebord...
1förpackning kräftstjärtar i saltlag
1 burk creme fraiche
1 rödlök
1 1/2-2dl riven västerbottenost
2 dl strimlade sockerärter
salt,citronpeppar el.peppar,lite cayennepeppar el chili
1)häll av saltlaget från kräftorna
2)vispa creme fraiche lätt
3)hacka rödlöken och strimla sockerärterna och riv västerbottenosten
4)rör sedan ner kräftorna i creme fraichen och blanda i rödlöken,västerbottenost och sockerärterna
5)blanda i lite citronpeppar,lite cayennepappar och salta om det behövs
Servera på ett gott rågbröd eller en nyrostad toast
Onsdagkväll
Hej på er!
Har haft en riktig chillar dag idag, har suttit vid datan nästan hela dagen och skrivit lite nya recept, surfat lite och hållit på med bloggen. Har gjort lite nytta också: tvättat. Jag vet inte hur det alltid lyckas bli så himla mycket tvätt? Ialla fall så har jag tvättat och nog med det...har dock haft planer på att gå ut och ta en liten promenad till stan och gå till Ruohonjuuri och köpa lite salt och Indianscker (det börjar bli slut i mitt skafferi) i och sedan ska jag handla lite middagsmat idag blir det den klassiska rätten Spaghetti Bolognese så det är väl bara att röra på pokarna och bege sig ut i det ruskiga vädret... Ha det så bra! Vi hörs snart igen.
Tjingeling på er
Kram Nina
Publicerat den: 2008-10-01 Klockan: 15:41:37 Kategori: Life of Nina
Kommentarer 0 st
Vaniljglass och polkagriskross
Vanlijglass och polkagriskross bjöd min svägerska Tiina på när vi var på besök hos dem.Hon hade krossat polkagriskarameller i en mortel och sedan serverade hon det med vaniljglass.Jättegott och enkelt!För den som älskar saltlakrits kan ju göra "Turkiskpepparkross"det är också supergott!
Indiansocker
Indiansocker är ett helt obehandlat socker som innehåller en mängd vitaminer,mineraler,aminosyror och antioxidanter.Indiansockret upptas långsamt av kroppen och håller därmed blodsockerhalten jämn.Det inverkar även på hjärnans serotoninnivå och förebygger på så sätt nedstämdhet och humörsvängningar.Indiansockret sägs även vara bra mot anemi(blodbrist).Indiansocker har en kraftigare smak och är till färgen brunnyanserat.Man kan använda det som vanligt socker,vid bakning bör man öka mängden en aning i jämförelse med vanligt socker.Sockret kommer från Bolivia,Sydamerika.Indiansockret har fått sitt namn efter indiankulturernas vishet och deras djupa högaktning gentemot naturen.Jag köper mitt Indiansocker från ekobutiken Ruohonjuuri,Helsingfors.Adressen finns på "Våra smultronställen"
Syster Nina
Publicerat den: 2008-10-01 Klockan: 14:43:49 Kategori: Life of Nina
Kommentarer 1 st